Дрони Буданова знищили центр радіотехнічноі розвідки, – The War Zone


11:2222.08.2024

Центр розвідки зв’язку став мішенню для атаки безпілотників на Москву. Про це розповів голова української розвідки Кирило Буданов. Від Москви до Мурманська українські безпілотники атакували цілі на заході Росії.

Голова української розвідки розповів «Зоні бойових дій», що його відомство здійснило безпілотні атаки на центр радіотехнічної розвідки та аеропорт під Москвою, а також на російську авіабазу в Ростовській області. Крім того, в соціальних мережах з’явилося відео, що демонструє невдалий удар безпілотника біля авіабази Оленья в Мурманську, де базуються російські стратегічні бомбардувальники за Полярним колом, приблизно за 1200 миль від України.

«Сьогодні ми провели кілька операцій з використанням безпілотників», – повідомив “Зоні бойових дій” генерал-лейтенант Кируло Буданов, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР).

Окрім атаки на центр радіотехнічної розвідки, ГУР також завдало ударів з безпілотників по аеропорту «Остаф’єво» в Москві та авіабазі «Міллерово» в Ростовській області. Загалом, за словами Буданова, було використано близько 50 безпілотників.

Наразі незрозуміло, наскільки сильно постраждали об’єкти.

«Ми зараз перевіряємо», – сказав нам Буданов.

Аеропорт «Остаф’єво» слугує Міністерству оборони Росії для багатьох цілей, але у 2018 році там було збудовано пару масивних круглих антенних решіток, що надає об’єкту відверто стратегічної місії передачі сигналів та/або зв’язку. Також можливо, що замість цього був уражений інший центр радіотехнічної розвідки в аеропорту або поблизу нього, або в Московському регіоні загалом.

Останні дані, зібрані Системою управління пожежною інформацією НАСА, свідчать про відсутність пожеж ні в Остаф’єво, ні в Міллерово. Буданов згодом уточнив, що Остаф’єво «було оманливою ціллю». «Це аеродром для транспортної авіації».

Він пояснив, що центр радіотехнічної розвідки розташований в Подільському районі Москви, приблизно в п’яти милях на південь від аеродрому.

Російські офіційні особи заявляють, що вони збили всі безпілотники, які прямували до Москви, а також до інших регіонів країни.

«За минулу ніч під час спроби київського режиму здійснити терористичний напад із застосуванням безпілотних літальних апаратів на об’єкти на території Російської Федерації черговими засобами протиповітряної оборони знищено 45 БПЛА авіаційного типу», – йдеться в повідомленні Міністерства оборони (МО) Росії в Telegram. У Міноборони додали, що «11 БПЛА знищено над територією Московської області, ще 23 БПЛА знищено над Брянською областю, шість БПЛА знищено над територією Бєлгородської області, три – над Калузькою областю і два – над Курською областю».

Це була одна з найбільших атак безпілотників на Москву, заявив мер міста.

Буданов також розповів нам, що попередня атака українських безпілотників на російський аеродром призвела до знищення перехоплювача МіГ-31 «Фоксхаунд» і двох транспортних літаків Іл-76 «Кандид» під час атаки на авіабазу «Саваслейка», розташовану приблизно в 400 милях на північний схід від України, 16 серпня. Тоді ми повідомляли, що базу атакували близько 10 безпілотників. На відео було видно, що безпілотник впав, схоже, близько до лінії польоту (про це свідчить характерний хвіст «Кандіда»).

Саваслейка – це база дальньої авіації, основна наступальна місія якої полягає у використанні «Фоксхаундів», пристосованих для перенесення балістичних ракет повітряного базування «Кинжал» – зброї, яка спорадично використовувалася під час війни в Україні.

Всі об’єкти, які були атаковані цієї ночі, вже були атаковані раніше.

Москва стала мішенню для українських безпілотників, включно з атакою на Кремль у травні 2023 року.

Востаннє авіабаза Міллерово була атакована в липні.

Супутникові знімки, отримані «Зоною бойових дій» під час цієї атаки, показали, що аеродрому було завдано певної шкоди, хоча її масштаби були незрозумілими.

Дрони Буданова знищили центр радіотехнічноі розвідки, - The War Zone 1
Дрони Буданова знищили центр радіотехнічноі розвідки, - The War Zone 3

На аеродромі, розташованому менш ніж за 20 миль від кордону з Україною, базуються багатоцільові винищувачі Су-30СМ «Фланкер» 31-го винищувального авіаційного полку, а також винищувачі Су-35 «Фланкер-Е». База і раніше зазнавала нападів, що почалися одразу після початку тотального вторгнення.

У квітні було атаковано московський аеропорт «Остаф’єво». Тоді ГУР опублікував кадри, на яких нібито видно, як в Остаф’єво підпалили російський гелікоптер Ка-32. Ка-32 не експлуатується російськими військовими, але деякі екземпляри експлуатуються російським Міністерством з надзвичайних ситуацій та іншими державними організаціями.

За даними ГУР, Ка-32 був обстріляний під час посадки на аеродромі Остаф’єво. Шпигунське агентство стверджує, що аеродром спільно експлуатується Міністерством оборони Росії і «Газпромавіа», авіакомпанією «Газпрому».

На додаток до атак безпілотників, про які згадував Буданов і Міноборони Росії, безпілотник був збитий біля авіабази Оленья в Мурманську. Там базуються бомбардувальники Ту-22М «Бекфайр», а з неї базуються бомбардувальники Ту-95МС «Медведь-Н», які з початку війни запускають ракети дальнього радіусу дії проти України.

«У Мурманській області виявлено повітряну загрозу застосування безпілотників, – повідомив губернатор Мурманської області Андрій Чибіс у Telegram. «Вжито всіх необхідних заходів для підвищення безпеки».

Дрон виявився переобладнаним легкомоторним літаком. Він був збитий над Високим (Оленегорськ-2), невеликим військовим містечком, розташованим поруч з Оленячим, повідомляє Barents Observer.

Минулого місяця Оленья зазнала нападу. Надзвичайна відстань, з якої здійснюється така атака, підкреслює зростаючу досяжність українських дронів-смертників.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube