Міністр оборони Польщі заявив, що Україна не буде в ЄС без вирішиння Волинського питання


11:3024.07.2024

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш вважає, що Польща не має підтримувати вступ України в ЄС, поки не буде вирішено питання щодо Волинської трагедії 1943 року.

Про це повідомляє Polsatnews.pl, передає Еспресо.

За словами Косіняк-Камиша, Польща підтримує Україну у війні проти агресії РФ “настільки наскільки можна”, але у відносинах між Варшавою та Києвом “не все ідеально через невирішеність історичних питань”.

Він вважає, що на тлі євроінтеграції України влада Польщі має “поставити ультиматум”.

“Входу України до Євросоюзу не буде, якщо не буде вирішено Волинське питання”, – заявив Косіняк-Каміш.

Міністр оборони  Польщі наголосив, що для польської сторони кінець війни означає лише перемогу України, а будь-який інший випадок все ще є прямою загрозою війни для Польщі.

Він висловив задоволення, що техніка надходить в Україну в рамках оборонної підтримки, але відзначив зростання ризику, що це буде проблемою для постачання перед осінню та зимою через масштабне руйнування критичної інфраструктури.

11 липня у Польщі на державному рівні вшановують пам’ять жертв Волинської трагедії 1943 року, коли відбулися масові вбивства поляків. Українці теж пам’ятають ці трагічні події, однак наголошують, що Волинська трагедія – обопільні етнічні чистки, адже тоді були вбиті не лише поляки руками УПА, а й українці – польською Армією Крайовою.

Нагадаємо, як повідомляло ІншеТВ, рік назад на тлі роковин 80-річчя Волинської трагедії спікера польського МЗС запитали, чого він чекає від України.

Ясіна зазначив, що для нього це особиста тема, бо він виріс серед людей, які втікли з Волині.

“Я думаю, що з українського боку, і тут я буду дуже дипломатичним, все ще є нерозуміння, наскільки це дуже важливе питання для поляків на даний момент”, – заявив речник МЗС Польщі.

Він припустив, що, можливо, для українців Волинська трагедія важить менше, ніж для поляків, і висловив сподівання, що 80-річниця змінить ситуацію.

На запитання про те, чи має Зеленський вибачитись за Волинь, Ясіна відповів: “Українська держава цього не зробила, але президент Зеленський має взяти на себе більше відповідальності за Україну”.

Він наголосив, що формат вибачень добре працює у польсько-українських відносинах. Його запитали, що саме, на його думку, має сказати президент України.

“Вибачте, будь ласка, просимо вибачення. Ця формула дуже добре працює у разі польсько-українських відносин, і її поки що не вистачає. Ми, поляки, як польська держава, взяли на себе відповідальність за злочини, вчинені нашою державою проти українців. З боку України такої відповідальності немає, хоча багато що змінилося на краще, наприклад торішні жести, але все ж таки на рівні посла Василя Зварича”, – сказав представник МЗС Польщі.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube