На з’їзді демократів будуть сюрпризи – Обама проти Гарріс, і не тільки він (ФОТО)


20:1622.07.2024

Кандидатуру віцепрезидентки Камали Гарріс на роль кандидата на президентських виборах від Демократичної партії не підтримав колишній американський президент Барак Обама, повідомляє New York Post

Колишній президент Барак Обама не підтримав Камалу Гарріс, заявивши, що демократи оберуть неназваного «видатного кандидата» у своїй першій заяві про відхід президента Байдена з партійного списку.

На з'їзді демократів будуть сюрпризи - Обама проти Гарріс, і не тільки він (ФОТО) 1
На з'їзді демократів будуть сюрпризи - Обама проти Гарріс, і не тільки він (ФОТО) 3

До 62-річного Обами приєдналася колишній спікер Палати представників Ненсі Пелосі (демократ від Каліфорнії), яка не підтримала 59-річну віцепрезидентку – після того, як минулого тижня з’явилися повідомлення про те, що обидва виступають за «відкритий» процес заміни Байдена.

«У найближчі дні ми будемо плавати в незвіданих водах, – сказав Обама.
«Але я маю надзвичайну впевненість, що лідери нашої партії зможуть створити процес, в результаті якого з’явиться видатний кандидат».

Деякі демократи побоюються, що Гарріс може ще більше зменшити шанси партії проти колишнього президента Дональда Трампа, 78 років, на виборах 5 листопада.
«Я вірю, що бачення Джо Байдена про щедру, процвітаючу і об’єднану Америку, яка надає можливості для кожного, буде повністю представлено на з’їзді Демократичної партії в серпні», – сказав Обама.
«І я очікую, що кожен з нас готовий нести це послання надії і прогресу в листопаді і далі».

Перший чорношкірий президент Америки додав: «Наразі ми з Мішель просто хочемо висловити нашу любов і вдячність Джо і Джилл за те, що вони так вміло і мужньо керують нами в ці небезпечні часи – і за їхню відданість ідеалам свободи і рівності, на яких була заснована ця країна».

Обама залишається одним з найавторитетніших лідерів серед демократів, і відсутність його підтримки Гарріс може зашкодити її кандидатурі та неявно заохотити появу нових кандидатів.

Байден відмовився від участі у виборах після того, як Обама та інші провідні демократи, в тому числі лідер більшості в Сенаті Чак Шумер і Пелосі, в приватному порядку висловили занепокоєння після похмурого виступу Байдена на дебатах 27 червня, що чинний президент приведе демократів з низьким рейтингом до нищівної поразки.

Губернатор Іллінойсу Джей Бі Пріцкер – можливий претендент на посаду президента – був серед тих, хто не відразу підтримав Гарріс, натомість написав у Твіттері: «Я буду працювати щодня, щоб не допустити перемоги [Трампа] в листопаді».

Вказуючи на те, що демократи в Конгресі можуть розколоти лави і зірвати швидкий консенсус щодо Гарріс, сенатор Річард Блюменталь (Д-Коннектикут) заявив в неділю виданню Politico, що він віддає перевагу «відкритому, чутливому, демократичному процесу» вибору кандидатури на заміну Байдену.

Сенатор Пітер Велч (штат Вірджинія) сказав CBS, що він також виступає за «урізаний процес» заміни Байдена.

Пелосі, перша жінка, яка обійняла третю за впливовістю посаду в країні, не підтримала Гарріс у своїй початковій заяві щодо рішення Байдена, що потенційно може прикрити інакомислячих.

«З любов’ю і вдячністю президенту Байдену за те, що він завжди вірив в обіцянки Америки і давав людям можливість досягти своєї мети. Бог благословив Америку величчю і добротою Джо Байдена», – сказала Пелосі.

Гарріс може стане першою жінкою-президентом, другою африканського походження і першою жінкою південноазіатського походження. Її мати іммігрувала до США з Індії, а батько – з Ямайки.

Різноманітні демографічні особливості віце-спікера широко розглядаються як перешкода для будь-яких планів щодо її виключення з виборчого списку, але рішення Обами і Пелосі не підтримувати її кандидатуру може приглушити звинувачення в сексизмі і расизмі.

Депутат Александрія Окасіо-Кортес, лідер лівих демократів, заявила у відео в TikTok напередодні рішення Байдена, що бунтівники, які закликали президента відійти в сторону, також хотіли скинути Гарріс.

«Я скажу те, чого багато хто з цих людей не говорить… Якщо ви думаєте, що серед людей, які хочуть, щоб Джо Байден пішов, є консенсус, що вони підтримають віце-президента Гарріс, ви помиляєтеся», – сказала Окасіо-Кортес.

«Я буду чесною з ними. Я в цих кімнатах… багато хто з них зацікавлений не просто у відставці президента, вони зацікавлені у відставці всього списку».

У своїй заяві Гарріс зазначила, що працюватиме над «об’єднанням» демократів напередодні запланованого на початок серпня віртуального голосування за партійну програму напередодні з’їзду демократів у Чикаго, який відбудеться 19-22 серпня.
Незвичайне віртуальне голосування проводиться, щоб вкластися в термін, встановлений для голосування в штаті Огайо на 7 серпня, але демократи все ще можуть обрати іншого кандидата на з’їзді, якщо серед 4 521 делегатів з’їзду виникне бунт.

Демократи побоюються, що Гарріс може ще гірше протистояти Трампу через незграбні публічні виступи, низькі рейтинги схвалення та її широко розкритиковану ефективність у питаннях, що входять до її портфоліо, включаючи доручення Байдена скоротити нелегальну імміграцію, яка натомість зросла до нових рекордних максимумів.

Наразі її рейтинг підтримки становить 38,1%, згідно з середнім показником останніх опитувань RealClearPolitics – після 39,1% у Байдена і 42,8% у Трампа.

Джерела в Демократичній партії повідомили The Post, що вони стурбовані глузуванням над її звичкою «гоготати» на публіці та її небажанням братися за складну роботу, наприклад, виконувати роль так званого «прикордонного царя» Байдена.

«Ми в повній дупі», – заявило в п’ятницю високопоставлене джерело в Конгресі від Демократичної партії про можливу кандидатуру Гарріс в інтерв’ю The Post.

«Очевидно, що прикордонний цар, який впустив 10 мільйонів нелегалів, виграє для нас ці вибори. Абсолютно смішно. Вона повинна приєднатися до Байдена, коли він вийде зі сцени ліворуч».

Нагадаємо, раніше ІншеТВ вже повідомляло про те, що не всі віпи в Демократичній партії підтримують Камалу Гарріс.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube