Ізраїль готовий до переговорів з ХАМАСом про звільнення заручників. Переговорників очолить Моссад


12:3805.07.2024

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху повідомив президенту США Джо Байдену в четвер, що він вирішив відправити делегацію для відновлення переговорів з Хамасом про звільнення заручників.
Джерело в ізраїльській переговорній групі на умовах анонімності повідомило, що з’явився реальний шанс досягти угоди після того, як ХАМАС зробив переглянуту пропозицію щодо умов угоди.

Про це пише Reuters.

“Пропозиція, висунута ХАМАС, включає в себе дуже значний прорив”, – сказало джерело на умовах анонімності.

Відповідь Ізраїлю на пропозицію ХАМАС, передану через посередників, різко контрастує з попередніми випадками під час майже дев’ятимісячної війни в Газі, коли Ізраїль заявляв, що умови, висунуті ХАМАС, є неприйнятними.
Ізраїльський чиновник заявив, що ізраїльську делегацію на переговорах очолить глава ізраїльської розвідки Моссад.

Пізніше в четвер Нетаньяху планував провести консультації зі своєю переговорною групою, а потім обговорити переговори про звільнення заручників зі своїм кабінетом безпеки.

Білий дім повідомив, що Байден і Нетаньяху під час телефонної розмови обговорили відповідь, отриману від ХАМАС щодо можливих умов угоди.
“Президент привітав рішення прем’єр-міністра уповноважити своїх переговірників взаємодіяти з американськими, катарськими та єгипетськими посередниками з метою укладення угоди”, – йдеться в заяві.

У телефонній розмові Нетаньяху повторив свою позицію, що Ізраїль припинить війну в Газі тільки тоді, коли будуть досягнуті всі його цілі, йдеться в заяві його канцелярії.
Джерело в ізраїльській переговорній групі повідомило: “Існує угода з реальними шансами на реалізацію”.
Однак джерело попередило, що існує ризик, що угода може бути зірвана через “політичні міркування”.

Деякі ультраправі партнери по правлячій коаліції Нетаньяху заявили, що можуть вийти з уряду, якщо війна закінчиться до того, як буде знищено ХАМАС. Їхній вихід з коаліції, ймовірно, покладе край прем’єрству Нетаньяху.

ГНУЧКІСТЬ ХАМАСУ

У середу Ізраїль отримав відповідь від ХАМАС на пропозицію, оприлюднену Байденом наприкінці травня, яка передбачала звільнення близько 120 заручників, що утримуються в Газі, і припинення вогню в палестинському анклаві.

Палестинський чиновник, близький до посередницьких зусиль, повідомив агентству Reuters, що ХАМАС, бойова група, яка контролює Газу, проявила гнучкість щодо деяких пунктів, які дозволили б досягти рамкової угоди, якщо Ізраїль її схвалить.

Хамас заявляє, що будь-яка угода має покласти край війні і привести до повного виведення ізраїльських військ з Гази. План передбачає поступове звільнення ізраїльських заручників, які все ще утримуються в Газі, виведення ізраїльських військ протягом перших двох етапів, а також звільнення палестинських в’язнів. Третя фаза передбачає відновлення зруйнованої війною території і повернення останків загиблих заручників.

Було незрозуміло, куди поїде ізраїльська делегація для відновлення переговорів. Попередні спроби покласти край конфлікту в Газі відбувалися за посередництва Єгипту і Катару, переговори проходили в обох країнах.

У четвер міністерство охорони здоров’я Гази заявило, що кількість загиблих палестинців за майже дев’ять місяців війни перевищила 38 000, а 87 445 отримали поранення. Міністерство охорони здоров’я не робить різниці між цивільними особами і бойовиками у своїх цифрах.

Війна в Газі почалася, коли 7 жовтня бойовики на чолі з Хамасом увірвалися на південь Ізраїлю, вбили 1200 людей і забрали близько 250 заручників, згідно з ізраїльськими підрахунками, назад у Газу.

ДОСИТЬ – ЦЕ ВЖЕ ЗАНАДТО

У Газі палестинці обережно відреагували на перспективу відновлення переговорів.
“Ми сподіваємося, що це кінець війни, ми виснажені і не витримаємо більше невдач і розчарувань”, – сказав Юсеф, батько двох дітей, який зараз проживає в Хан-Юнісі, на півдні анклаву.

“З кожною годиною цієї війни гине все більше людей, руйнується все більше будинків, тому з нас досить. Я кажу це своїм лідерам, Ізраїлю і всьому світу”, – сказав він в інтерв’ю агентству Reuters через чат-додаток.

В результаті ізраїльського удару по школі в місті Газа загинуло п’ятеро палестинців, інші отримали поранення, в той час як в результаті інших ізраїльських ударів по старому місту Гази в четвер загинула жінка і ще кілька людей отримали поранення, повідомили медики.
Ізраїльські військові заявили, що вони проводили операцію з ліквідації військового та адміністративного потенціалу ХАМАС. Вони заявили, що діють відповідно до міжнародного права і вживають всіх можливих запобіжних заходів для мінімізації жертв серед цивільного населення.
Ізраїльські танки також обстріляли кілька районів на східній стороні Хан-Юніса після того, як у вівторок армія видала наказ про евакуацію, але, за словами місцевих жителів, танки в ці райони не пересувалися.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube