У Чехії судять 27-річного чоловіка, який служив у ЗСУ на початку війни. За мародерство (ФОТО)


11:4104.07.2024

У Празі судять 27-річного чеха Філіпа Сімана, який воював у лавах ЗСУ. Його звинувачують у незаконній службі в українській армії та мародерстві на війні.

Про це пишуть České noviny.

Філіп Сіман, якого прокуратура звинувачує у незаконній службі в українській армії та мародерстві в зоні бойових дій, у Празькому міському суді заперечив, що хотів збагатитися, збираючи цінності. Зазначається, що він викрав, берети спецпризначенців, ювелірні прикраси, гроші, сонцезахисні окуляри, зброю, інвестиційні злитки з дорогоцінних металів і дихальну маску з літака Ан-225 «Мрія». Свої дії він знімав на телефон.

У Чехії судять 27-річного чоловіка, який служив у ЗСУ на початку війни. За мародерство (ФОТО) 1
У Чехії судять 27-річного чоловіка, який служив у ЗСУ на початку війни. За мародерство (ФОТО) 7
У Чехії судять 27-річного чоловіка, який служив у ЗСУ на початку війни. За мародерство (ФОТО) 3
У Чехії судять 27-річного чоловіка, який служив у ЗСУ на початку війни. За мародерство (ФОТО) 8
У Чехії судять 27-річного чоловіка, який служив у ЗСУ на початку війни. За мародерство (ФОТО) 5
У Чехії судять 27-річного чоловіка, який служив у ЗСУ на початку війни. За мародерство (ФОТО) 9

Двадцятисемирічний Сіман служив солдатом в українському добровольчому батальйоні “Карпатська Січ” наприкінці березня 2022 року, за словами прокурора Мартіна Білого, який заявив, що він не мав дозволу від президента республіки воювати в іноземній армії. Він пройшов базову підготовку в країні, був озброєний, а потім разом з групою, якою командував, вирушив до міст Ірпінь і Буча. Там, згідно з матеріалами справи, йому було доручено патрулювати окопи і проводити так звані зачистки.

Згідно з обвинувальним актом, під час виконання своїх наказів і у вільний час Сіман неодноразово привласнював речі як загиблих солдатів, так і цивільних осіб. За словами звинувачення, ці речі включали золоту каблучку, інвестиційні злитки золота і срібла, інші ювелірні вироби, готівку, а також такі предмети, як букридер і фірмові сонцезахисні окуляри. Як колишній військовослужбовець, Прокурор сказав, що він повинен був бути знайомий з основними нормами міжнародного гуманітарного права. Чоловік був затриманий українською армією у квітні 2022 року, згодом звільнений і повернувся до Чехії.

Сьогодні Сіман розповів суду, що поїхав в Україну, тому що його сім’я походить з України. Він знає, що не мав дозволу президента воювати в іноземній армії, але сказав, що ґрунтував свою заяву на публічній заяві прем’єр-міністра Петра Фіали (ODS), який на початку березня 2022 року сказав, що він і тодішній президент Мілош Земан можуть гарантувати безкарність людям, які поїхали воювати за Україну, шляхом скасування смертної кари. Він також повідомив, що їде в країну під егідою українського посольства.

Чоловік детально розповів суду, як потрапив до добровольчого батальйону та чим займався. За його словами, всі підрозділи базувалися в покинутих будинках українських мешканців, тому для бійців було звичайною справою використовувати підручні засоби. Знайдені цінності, гроші або електроніку, за його словами, несли “в штаб”. Кажуть, що солдати забирали речі українців на випадок, якщо росіяни знову захоплять ці об’єкти.

Перстень, який, за словами обвинувачення, він забрав, був частиною історії про загиблого російського солдата, яку, за словами Сімана, вигадали його командири, щоб символізувати здатність українського опору до виживання; він сказав, що отримав його від керівництва. Що стосується срібних злитків, він сказав, що військові сказали йому, що він може їх залишити; він сказав, що лише сфотографував золотий злиток на свій мобільний телефон. Сіман заперечив, що зберігав будь-які інші коштовності, гроші або дизайнерські окуляри. Він сказав, що кисневу маску взяв лише за власним бажанням, бажаючи, щоб вона нагадувала йому про те, що він служив в Україні. Він додав, що викрадення цих речей було морально неправильним.

За службу в іноземній армії суд може засудити чоловіка до максимум п’яти років позбавлення волі, але за мародерство йому загрожує виняткове покарання.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube