Якщо “мирні” пропозиції Трампа передбачають втрату української незалежності і державності, ми хочемо знати про це вже сьогодні, – Зеленський


16:1803.07.2024

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Дональд Трамп повинен запропонувати свій план швидкого завершення війни з Росією, попередивши, що будь-яка пропозиція повинна уникати порушення суверенітету країни.

“Якщо Трамп знає, як закінчити цю війну, він повинен сказати нам про це сьогодні”, – сказав Зеленський в інтерв’ю Bloomberg Television в Києві в середу. “Якщо є ризики для української незалежності, якщо ми втратимо державність – ми хочемо бути готовими до цього, ми хочемо знати”.

Колишній президент США, який випереджає в опитуваннях президента Джо Байдена перед листопадовими виборами, похвалився, що закінчить війну до своєї інавгурації в січні. Під час теледебатів минулого тижня Трамп засудив мільярди доларів, витрачені на оборону України, заявивши, що Київ “не виграє війну”.

У майже годинному інтерв’ю український лідер поскаржився на затримки з поставками зброї від західних союзників і заявив, що “потенційно готовий” зустрітися з Трампом, щоб вислухати пропозиції його команди.

“Вони не можуть планувати моє життя, життя наших людей і наших дітей, – сказав він. “Ми хочемо зрозуміти, чи матимемо ми в листопаді потужну підтримку США, чи будемо зовсім одні”.

У українського лідера були складні відносини з Трампом, який під час свого президентства постійно звинувачував Зеленського в корупції, а незабаром після обрання колишнього коміка в 2019 році схиляв його до розслідування звинувачень проти Байдена – крок, який спричинив його перший імпічмент.

Зеленський також поставив під сумнів думку про те, що Київ програє, спростувавши термін “глухий кут” для опису конфлікту. Він сказав, що сили Києва мають кращі позиції з точки зору живої сили, ніж кілька місяців тому, і новий контрнаступ – це питання озброєння його бригад.

“Це не глухий кут, це проблемна ситуація, – сказав він. “Глухий кут означає, що виходу немає. Але проблему можна вирішити, якщо є воля і є інструменти. У нас є воля, а інструменти – вони ще не з’явилися”.

Оскільки повномасштабне вторгнення Кремля триває вже третій рік, запаси зброї та боєприпасів, що зменшуються, використовуються російськими військовими, які з початку року досягли значних успіхів.

Хоча Зеленський привітав пакет допомоги на суму 61 мільярд доларів, схвалений Конгресом США цього року – після шестимісячної затримки, – він сказав, що обладнання надто довго добирається до фронту.

“Це найбільша трагедія цієї війни, що між рішенням і реальним фактом ми маємо дуже довге, дуже довге, дуже довге очікування”, – сказав Зеленський.

Український лідер також заявив, що Китай може зіграти “величезну роль” у вирішенні конфлікту, оскільки Москва так залежить від його експортного ринку. Він припустив, що США і Китай, якщо вони відкинуть розбіжності, могли б діяти разом, щоб покласти край війні.

Але через день після того, як прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан – під час свого першого візиту до Києва під час війни – закликав Зеленського розглянути можливість припинення вогню, український лідер відкинув цю ідею. Він сказав, що ті, хто пропонує такий сценарій, не змогли чітко сформулювати, як це припинення вогню буде працювати.

“Ніхто не має відповіді, – сказав Зеленський. “Я не звинувачую, я просто пояснюю”.

Зеленський відмовився коментувати катастрофічний виступ Байдена на дебатах минулого тижня, які, за його словами, він дивився. Замість внутрішньої політики він оцінював позицію кожного кандидата щодо України.

Тим не менш, він сказав, що як колишній телеведучий, ЗМІ можуть впливати на те, як громадськість сприймає лідера. За словами Зеленського, американський лідер переконає, якщо продемонструє “сильні, рішучі кроки”.

Нагадаємо: У Трампа ведуть переговори з Путіним про те, скільки він може забрати української території в обмін на нерозширення НАТО, – POLITICO



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube