Впливові демократи хочуть, щоб Байден вийшов з перегонів вже до кінця тижня, – CNN


12:0003.07.2024

В той час, як президент Байден і його найближче оточення оговтуються після його катастрофічного виступу на дебатах минулого тижня, все більше лідерів Демократичної партії заявляють, що хочуть, щоб він пішов у відставку заради блага партії і країни.

Демократичний депутат Ллойд Доггетт з Техасу був першим, хто розірвав лави, пише CNN.

“Я представляю серце конгресового округу, який колись представляв Ліндон Джонсон. За зовсім інших обставин він прийняв болісне рішення про відкликання своєї кандидатури. Президент Байден повинен зробити те ж саме”, – сказав Доггетт у своїй заяві у вівторок.

“Існує велика і зростаюча група демократів у Палаті представників, які занепокоєні кандидатурою президента, що представляє широкі верстви населення”, – сказав CNN інший законодавець від Демократичної партії на умовах анонімності, щоб висловитися відверто. “Ми глибоко стурбовані його траєкторією і його здатністю перемогти. Ми хочемо дати йому простір для прийняття рішення [про відхід у відставку], але якщо він цього не зробить, ми будемо все голосніше заявляти про нашу стурбованість”.

Очікується, що Байден зустрінеться в середу з губернаторами-демократами і лідерами Конгресу, повідомив Білий дім у вівторок. Ця заява з’явилася після того, як CNN повідомила, що деякі губернатори висловили занепокоєння щодо виступу президента на дебатах. За словами одного з джерел, губернатори боялися публічно висловлювати свою стурбованість, побоюючись, що це призведе до того, що Байден почне копати ще глибше.

CNN поспілкувалася з понад двома десятками нинішніх і колишніх посадовців Демократичної партії, а також з донорами і давніми союзниками Байдена, всі вони говорили на умовах анонімності, щоб не відштовхнути Байдена. Багато з цих людей кажуть, що вони вже вирішили, що президент повинен припинити свою кампанію, і дехто з них вважає, що він повинен оголосити про це рішення цього тижня.

Вони не зверталися до Байдена напряму, сподіваючись, що він сам прийме рішення, але терпіння вичерпується, сказали багато демократів в інтерв’ю CNN, на тлі ознак того, що Байден не зробив жодних кроків, щоб серйозно розглянути зростаюче занепокоєння. За словами помічників, на цих вихідних він збирається відвідати штати, які вагаються, що свідчить про те, що він не планує змінювати курс. У вівторок ABC News оголосив, що Байден дасть інтерв’ю, яке стане його першим телеінтерв’ю після дебатів, а відеозаписи вийдуть в ефір у п’ятницю.

Спочатку була надія, що сім’я президента переконає його відступити, зважаючи на те, як погано пройшли дебати. Однак у неділю на виїзному засіданні Байдена в Кемп-Девіді стало очевидно, що сім’я президента згуртувалася навколо його рішення продовжувати кампанію, звинувачуючи персонал у своїх помилках.

“Одне слово, яке ви знаєте про Байдена: впертий”, – сказав один високопоставлений представник Демократичної партії, який публічно підтримував Байдена в минулому, але в приватному житті вважає, що йому потрібно відійти в сторону. “Вони намагаються дати йому простір, щоб він усвідомив, яка це катастрофа”.

І хоча кампанія Байдена наполягає на тому, що дебати були просто невдалим вечором для 81-річного президента, демократи, які хочуть, щоб він пішов у відставку, кажуть, що це не був одноразовий інцидент, який можна виправити.

“Це не схоже на те, що Обама заіржавів для дебатів”, – сказав високопоставлений представник Демократичної партії, маючи на увазі невдалий виступ колишнього президента Барака Обами на його перших дебатах проти опонента-республіканця Мітта Ромні в 2012 році.

“[Байден] міг би пережити це, якби це був єдиний інцидент. Але це буде не єдиний інцидент”, – сказав високопоставлений представник Демократичної партії на Капітолійському пагорбі.

“Ми повинні бути чесними з самими собою, що це була не просто жахлива ніч”, – сказав представник Іллінойсу Майк Квіглі в інтерв’ю Кейсі Хант в програмі “CNN This Morning” у вівторок. “Я думаю, що він чітко повинен розуміти, що його рішення впливає не тільки на те, хто буде працювати в Білому домі наступні чотири роки, але й на те, хто буде працювати в Сенаті, хто буде працювати в Палаті представників, і це матиме наслідки на десятиліття вперед”.

Під час інтерв’ю на MSNBC у вівторок колишній спікер Палати представників Ненсі Пелосі закликала Байдена взяти участь у численних інтерв’ю з журналістами після його виступу на дебатах.

Демократ з Каліфорнії, яка підкреслила, що Байден сам вирішує, чи йти йому у відставку, сказала, що чула “неоднозначну” реакцію на дебати від донорів та інших членів її демократичної мережі.

“Я думаю, що це законне питання: чи це епізод, чи це стан?” сказала Пелосі, маючи на увазі виступ Байдена на дебатах. Вона швидко додала, що це законне питання і до колишнього президента Дональда Трампа, посилаючись на його неодноразову брехню під час дебатів.

Ставки ще ніколи не були такими високими

Ставки, і без того неабиякі, стали ще вищими після того, як у понеділок Верховний суд постановив, що Трамп має право на значний імунітет від судового переслідування, що, на думку деяких стурбованих демократів, робить більш нагальною необхідність для Байдена піти у відставку.

Це рішення дає колишньому президенту значну юридичну перемогу і “робить Трампа ще більш небезпечним”, – сказав один колишній обраний представник Демократичної партії, який підтримував Байдена протягом багатьох років, але тепер хоче, щоб він завершив свою кампанію.

Один з радників Байдена стверджує, що це рішення і побоювання того, що Трамп може відчути себе більш сміливим у разі переобрання, лише посилює аргументи Байдена на користь того, щоб залишитися на посаді, оскільки те, що сказав цей радник, все ще здається найнадійнішою ставкою на перемогу над Трампом.

Деякі провідні демократи, включно з принаймні одним високопосадовцем адміністрації Байдена, вже почали обговорювати, на їхню думку, болісний процес заміни Байдена і вибору нового кандидата. Окрім віце-президента Камали Гарріс, кілька губернаторів і законодавців чекають на місце в Демократичній партії. За шість тижнів до Національного з’їзду Демократичної партії і менш ніж за 130 днів до виборів вони хочуть розпочати роботу.

Зіткнувшись з моментом найвищих ставок у своїй довгій кар’єрі, Байден подвоює зусилля. Президент все ще плекає надію, що це може бути останній раз, коли він повернеться після того, як його списали з рахунків.

“Він робить ставку на себе, він завжди дивиться на перспективу, і він не реакціонер, як багато хто з цих людей”, – сказала одна людина з багаторічним досвідом роботи в орбіті Байдена.

Однак Байден не зв’язався з лідерами Демократичної партії, щоб заспокоїти їх або отримати зворотній зв’язок, що, за словами багатьох джерел CNN, вражає, зважаючи на наслідки дебатів.

“Вони прирівнюють цей момент до кожного моменту, який вони подолали раніше, і не усвідомлюють, що це зовсім інший момент”, – сказав представник Демократичної партії, близький до кампанії, посилаючись на Байдена та його найближче оточення.

Під час збору коштів у Хемптоні в суботу Байден використовував телесуфлер, що викликало занепокоєння принаймні у одного з донорів. Тим часом, перша леді Джилл Байден, представляючи свого чоловіка, дотримувалася сімейної міфології Байденів про стійкість.

“Мама Джо казала, що Бог ніколи не дає нам занадто важкого хреста, – сказала вона. “Джо не просто правильна людина для цієї роботи, він є єдиною людиною для цієї роботи. … Мама Джо була права, немає такого хреста, який він не зможе нести, який він не візьме на себе заради нашої країни і нашої демократії”.

Сенатор від штату Делавер Кріс Кунс, найближчий політичний союзник Байдена, сказав в інтерв’ю CNN, що хотів би бачити, як президент протистоїть наративу про те, що він занадто старий і некомпетентний для цієї роботи, проводячи більше публічних заходів, міських зібрань та інтерв’ю. Напередодні оголошення про інтерв’ю на ABC радники Білого дому заявили в понеділок, що Байден розглядає можливість дати гучне інтерв’ю в найближчі дні, щоб довести свою придатність для роботи на посаді, в надії показати, що його енергійний мітинг в Північній Кароліні на наступний день після дебатів не був простою випадковістю. Помічники кампанії також планують більш насичений графік поїздок до штатів, де відбудуться вибори, у липні.

Багато провідних демократів сумніваються, що Байден готовий до цього – і вони бачать його усамітнений графік з неділі як доказ своєї правоти. Цей графік відповідає загальному режиму Байдена. Використовуючи одну метрику: Байден провів 36 прес-конференцій з моменту вступу на посаду, порівняно з 64 прес-конференціями Трампа, 72 прес-конференціями Барака Обами і 82 прес-конференціями Джорджа Буша-молодшого на цьому етапі його президентства.

Трамп також не з’являвся на публіці після мітингу після дебатів у Вірджинії в п’ятницю і не має жодних планів на решту тижня. Ведучі місцевої телевізійної станції повідомили, що він в останню хвилину скасував інтерв’ю після мітингу після того, як помічники заздалегідь надіслали йому запитання. Очікується, що наступні кілька днів він проведе в Нью-Джерсі, граючи в гольф.

Навіть серед тих, хто залишається прихильником Байдена, з’явилося відчуття, що у нього мало шансів протриматися чотири роки, які потягне за собою наступний термін. Результати дебатів настільки вразили демократів, що навіть такі тверді прихильники, як сенатор Шелдон Вайтхаус, заявив у понеділок місцевим журналістам у себе вдома в Род-Айленді, що він хоче отримати більш повну інформацію про стан здоров’я президента.

Від Західного крила до Вілмінгтона

За словами одного з радників, в той час як вище керівництво кампанії Байдена в понеділок намагалося “продовжувати заспокоювати всіх і розвіювати занепокоєння людей”, зростає розуміння гніву і занепокоєння, які висловлюють багато демократів.

“Серйозність цього відчувають люди в Західному крилі і у Вілмінгтоні”, – додав інший радник.

Кілька радників Байдена повідомили CNN, що кампанія все ще працює над оцінкою справжніх наслідків дебатів для виборців у ключових штатах, де відбудуться вибори, з огляду на те, чи програв Байден у двобої з Трампом, чи розширилося поле штатів, які вагаються. Ряд заангажованих високопоставлених демократів називають Міннесоту і Вірджинію важливими показниками, а також перегони до Сенату в Мічигані. Демократи в Палаті представників заглиблені у власні опитування, оцінюючи, якої шкоди було завдано.

Якими б похмурими не були настрої деяких помічників – в тому числі тих, хто відчуває, що з них вибило вітер після багатьох років засвоєння пов’язаної з Байденом міфології, яку він завжди виконує з тріском, – інші сподіваються довести, що помиляються люди, які ніколи не вірили в нього.

У відповідь на заклик редакції The New York Times у п’ятницю до Байдена відмовитися від участі у виборах, один з помічників Байдена звернувся до CNN з такою пропозицією: “Це лайно як авіаційне паливо в моїх венах, мені це подобається”. The New York Times не підтримала Байдена на праймеріз Демократичної партії у 2020 році.

Немає чіткого рішення

Наслідками цієї ситуації займається те саме невелике, ізольоване внутрішнє коло, яке вело Байдена до цього моменту. Мало хто з тих, хто знайомий з тим, як працюють члени цього кола, вірить, що когось із них можна витіснити.

Тим не менш, головні помічники кампанії Байдена і Національний комітет Демократичної партії провели дні після дебатів у постійному потоці дзвінків. Кілька залучених осіб кажуть, що багато з цих дзвінків починалися погано, але закінчувалися принаймні дещо краще. А кампанія Байдена у вівторок оголосила, що червень став найкращим місяцем для збору коштів за всю історію, зібравши 127 мільйонів доларів – майже третина з них була зібрана після дебатів.

Голова виборчого штабу Байдена Джен О’Меллі Діллон у понеділок увечері сказала членам Національного фінансового комітету кампанії, що команда “має ясний погляд, а не розслаблена”, повідомили CNN двоє учасників телефонної розмови. Вона не повідомила нічого про плани Байдена, окрім того, що він не зупиняється на досягнутому.

Але після того, як кілька попередніх дзвінків з донорами закипіли, кампанія обмежила цей Zoom-дзвінок так, що єдиним способом поставити запитання було поставити їх у модерованому чаті.

“Кожного разу, коли Джо Байдену відмовляють у підтримці, він доводить, що ті, хто сумнівається, помиляються. Я вірю, що він зробить це і цього разу”, – сказав Ендрю Вайнштейн, давній прихильник Байдена і донор.

Філ Мерфі, губернатор Нью-Джерсі, який назвав Байдена “дитиною, яка повернулася” на благодійному вечорі, який він влаштував разом з президентом у суботу ввечері, сказав, що за обіднім столом у них була широка, послідовна розмова, яка охоплювала, за його словами, Україну, Близький Схід, зростання заробітної плати, створення робочих місць, більш ефективну взаємодію з корпораціями, а також розширення дошкільних садків і громадських коледжів.

“Історія його життя, майже на кожному кроці, в тому числі і через трагедію, – це історія хлопця, який не мав шансів, але досяг успіху всупереч усім очікуванням і попри все”, – сказав Мерфі. “І зараз він переживає ще один з таких моментів”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube