В Держдепі прокоментували пропозицію Орбана про припинення вогню


07:0403.07.2024

Заступник речника Державного департаменту США Ведант Пател, коментуючи слова глави уряду Угорщини Віктора Орбана про припинення вогню на полі бою в Україні, заявив, що союзники мають докладати усіх зусиль, щоб забезпечити повний вихід російських військових з території України, передає zn.uа.

“США та НАТО чітко заявили, що тут насправді є лише одне рішення: Російська Федерація просто має вийти з території України”, – зазначив Пател.

Чиновник нагадав, що Росія є агресором, який посягає на територіальну цілісність і суверенітет України та нехтує Статутом ООН.

“Я залишу право відповідним країнам говорити про свою політику, але ми чітко заявили партнерам і союзникам по всьому світу, що будь-яка держава, яка має вплив або відіграє певну роль, повинна докласти всіх зусиль, щоб забезпечити повний вихід Росії з України”, – додав він.

Раніше заступник очільника Офісу президента Ігор Жовква заявляв, що пропозиція щодо припинення вогню українськими військовими, висловлена прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, була почута українською стороною. Проте такі процеси, як припинення вогню, не можуть сприйматися відокремлено від синхронних дій з Самітом миру.

Сам Віктор Орбан повідомив вчора в інтерв’ю Die Weltwoche, що його пропозиція про “припинення вогню” для початку переговорів із країною-агресором РФ не сподобалася президенту України Володимирові Зеленському.

Прем’єр Угорщини повідомив після зустрічі, що попросив Зеленського “подумати про те, чи не можна зробити перерву, перервати вогонь і потім продовжити, почати переговори” з РФ. На думку Орбана, припинення вогню могло б забезпечити прискорення темпів цих переговорів.

“У Зеленського були деякі сумніви щодо цього. Йому це не дуже сподобалося. Він сказав: поміркуймо, подумаймо про це, – розповів угорський прем’єр. – У нього в минулому був невдалий досвід із припиненням вогню, яке, на його думку, йшло не на користь Україні. Тому він зрозумів мою позицію, він пояснив свої межі можливого, і ми подивимося, як нам це продовжити”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube