Про що домовилися у Києві Орбан з Зеленським (ФОТО, ВІДЕО)


15:3702.07.2024

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пояснив, що прибув до України практично відразу після початку головування Угорщини у Раді Євросоюзу, аби краще зрозуміти, як допомогти українській державі.

Про що домовилися у Києві Орбан з Зеленським (ФОТО, ВІДЕО) 1
Про що домовилися у Києві Орбан з Зеленським (ФОТО, ВІДЕО) 3

Про це Орбан сказав на двосторонній зустрічі з Володимиром Зеленським, кадри якої поширені на сторінках глави держави у соцмережах.

Угорський прем’єр назвав питання війни в Україні найважливішим на сьогодні питанням для Європи й висловив переконання, що воно залишиться таким упродовж наступних шести місяців головування Угорщини в Раді ЄС.

“Мета мого візиту – зрозуміти, як ми можемо допомогти Україні у наступні шість місяців”, – сказав він.

Також він прагне скористатись зустріччю, аби обговорити становище угорської меншини в Україні та зрозуміти, як допомогти і їй, додав Орбан.

“Ви знаєте, що ми дуже прагнемо допомогти вам гуманітарно. Ми виступаємо за мир, і я хотів би зрозуміти – і вважаю це своєю місією – ваше бачення шансів на мир. Я налаштований оптимістично і дякую за запрошення”, – сказав Орбан.

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр Угорщини Віктор Орбан домовилися працювати над угодою, яка зніме двосторонні проблеми.

Про це лідери двох країн заявили у вівторок після зустрічі в Києві, повідомляє кореспондент “Європейської правди”.

У розмові з журналістами лідери підкреслили, що зустріч стала важливим кроком для вирішення проблем, накопичених протягом тривалого часу. 

“Зміст нашого діалогу з усіх сьогоднішніх питань може стати основою для майбутнього двостороннього документа між нашими державами, який регулюватиме всі наші відносини і буде заснований на дзеркальному підході у відносинах між країнами”, – заявив Володимир Зеленський. 

Віктор Орбан також вважає, що переговори наблизили дві країни до можливого підписання нової угоди.

“Ми бажаємо налагодити відносини між нашими країнами, ми бажаємо підписати глобальну угоду про співробітництво з Україною, подібну до тих угод, які в нас діють з іншими сусідами Угорщини”, – сказав угорський прем’єр.

Крім того, він наголосив, що Угорщина готова підтримати модернізацію української економіки, а також має намір допомагати Україні у період свого головування у раді ЄС.

“Бажаю всього найкращого Україні, і під час головування Угорщини ми будемо допомагати вам у всьому, у чому зможемо”, – додав глава угорського уряду.

Президент України Володимир Зеленський та угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан домовились про відкриття першої школи для україномовних дітей на території Угорщини.

Про це повідомляє кореспондент “Європейської правди“.

Під час перемовин з очільником угорського уряду у вівторок у Києві президент України ініціював питання про освіту для українських дітей, які перебувають в Угорщині. 

“Зокрема, ми обговорили (з Віктором Орбаном) відкриття української школи в Угорщині, першої такої школи, і пан прем’єр-міністр запевнив мене у підтримці цього проєкту”, – сказав Зеленський. 

Віктор Орбан підтвердив, що українська сторона піднімала це питання, і повністю підтримав ініціативу Зеленського. 

Він, зокрема, наголосив, що з приїздом до Угорщини великої кількості українських біженців з’явилася потреба в їхньому навчанні. 

“Українці й раніше були в Угорщині, але зараз з’явилася ціла низка додаткових потреб, ми повинні піклуватися про цих людей… Тому я з великою радістю почув ініціативу президента про відкриття української школи в Угорщині”, – відзначив Орбан.

Він пояснив, що зараз українські діти в угорських містах, зокрема в Будапешті, вчаться у багатьох різних школах, і ця система працює “непогано”, але Угорщина розуміє також необхідність створення школи з українською мовою навчання.

“Ми не просто розуміємо цю потребу. Фінансування цієї школи угорська держава візьме на себе. Буде відкрито стільки українських шкіл, скільки буде потрібно. Для нас важливо, щоб українці почувалися в Угорщині, як вдома”, – додав Віктор Орбан.

Він не став пов’язувати це рішення з аналогічними очікуваннями від України, але згадав, що розраховує також на розуміння Україною потреб угорськомовної меншини, що традиційно проживає на Закарпатті.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube