Чому і для чого Орбан приїхав в Україну


12:0002.07.2024

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у вівторок приїхав до Києва з неанонсованим візитом. Те, що про візит не повідомляли заздалегідь, нормальна практика для України під час війни, але це перша поїздка найбільш проросійськи налаштованого лідера ЄС в Україну після початку повномасштабного російського вторгнення.

Орбан, який послідовно критикує військову допомогу ЄС і НАТО Києву, відвідує Україну наступного дня після того, як його країна розпочала головування в Раді ЄС, підкреслює ВВС.

Угорський прем’єр “прибув до Києва для переговорів з президентом України Володимиром Зеленським”, повідомив його речник Берталан Хавасі національному інформаційному агентству MTI, пише AFP.

Неочікуваний візит відбувається лише через кілька днів після того, як Орбан та Зеленський зустрілися на саміті ЄС у Брюсселі, де вони мали коротку приватну розмову.

Як пише видання Guardian із посиланням на джерело в Будапешті, плани поїздки склалися після тривалих переговорів щодо прав угорськомовної меншини України.

“Передумовою зустрічі було розв’язання питання національних прав. Протягом останніх тижнів вдалося досягнути домовленості. Вони зможуть оголосити про це як про успіх”, – цитує видання джерело.

Віктор Орбан та Україна

Орбан та Зеленський зустрічалися в Іспанії
Підпис до фото,У жовтні 2023 року Орбан та Зеленський зустрічалися в Іспанії

Прем’єр-міністр Угорщини регулярно виступав проти фінансової допомоги Україні та залишив залу під час зустрічі лідерів ЄС у грудні, щоб не голосувати проти рішення про відкриття переговорів про членство України в ЄС.

Після перемоги на парламентських виборах у 2022 році Орбан включив Зеленського до списку “опонентів”, які нібито змовилися проти нього та підтримали опозицію.

Уряд Орбана також наклав вето на сім юридичних рішень, підтриманих іншими 26 країнами-членами ЄС, які виділяють 6,6 мільярда євро на поставки зброї Україні.

Він також перешкоджав початку офіційних переговорів про вступ України до ЄС протягом більшої частини останнього року і лише минулого місяця перестав їх блокувати.

Орбан погодився підтримати початок вступних переговорів лише у разі, якщо Україна публічно зобов’яжеться виконати 11 вимог Будапешта щодо прав угорської меншини на Закарпатті.

Будапешт послідовно виправдовував свою жорстку позицію щодо України тим, що Київ не виконує його вимог щодо гарантування прав угорської меншини в країні. Критерії вступу до ЄС включають захист прав меншин.

Попри те, що питання прав меншин було однією з найголосніших скарг Будапешта на адресу України, критики Орбана звинувачували його у використанні цього питання як димової завіси для просування російського наративу щодо війни в Україні.

Майже всі лідери ЄС, окрім Орбана, відвідали Київ після того, як Росія вторглася в Україну в лютому 2022 року.

Угорський прем’єр також один із двох європейських лідерів – разом із канцлером Австрії Карлом Нехаммером, – які протягом цього часу зустрічалися з Путіним.

Крім того, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто здійснив щонайменше п’ять поїздок до Росії від початку повномасштабної війни в Україні, й останнього разу відвідав економічний форум у Санкт-Петербурзі минулого місяця.

На конференції в Будапешті в грудні прем’єр-міністр Угорщини сказав, що прийняв запрошення Зеленського відвідати Київ, але додав: “Я сказав йому, що буду в його розпорядженні. Треба лише з’ясувати одне питання: про що говорити?”

Зеленський також запрошував Орбана на український саміт миру в Швейцарії минулого місяця. Той відмовився, але відправив на нього Сійярто.

Конфлікт Будапешта та Брюсселя

Орбан у Брюсселі
Підпис до фото,Орбан у Брюсселі

У понеділок Угорщина перейняла ротаційне головування в ЄС до кінця року, що розчарувало багатьох європейських політиків, враховуючи часті суперечки країни з Брюсселем щодо внутрішніх питань верховенства права та зовнішньої політики.

Guardian цитує високопоставленого дипломата ЄС, який нещодавно так прокоментував головування Угорщини: “Я п’ю таблетки, щоб заспокоїтися, коли говорю про це, тому що це стає справді смішним… на кожному кроці ми бачимо, як угорці заважають Україні боротися з агресором”.

Джерело в Києві повідомило виданню, що є невизначеність щодо того, у якому статусі Орбан їде до Києва – як прем’єр Угорщини чи як представник ЄС.

“Існує очевидний конфлікт між інтересами ЄС і Будапешта”, – сказало джерело.

Минулого тижня уряди ЄС погодилися використати 1,4 мільярда євро прибутку від заморожених російських активів для постачання зброї та іншої допомоги Україні, в обхід угорського вето.

У відповідь Будапешт звинуватив ЄС у “безсоромному” порушенні власних правил.

Нагадаємо: Орбан на саміті ЄС підійшов до Зеленського навмисно під камери. Чого він хоче? (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube