“Що таке успіх”, – Блінкен дав визначення перемоги України


06:3502.07.2024

Державний секретар Ентоні Блінкен під час бесіди про зовнішню політику США в Інституті Брукінгса відповів на питання про Україну після останнього інтерв’ю президента Зеленського.

ІншеТВ переклало його відповідь. А питання було таким:

Саміт НАТО відбудеться вже за тиждень, на якому ми відзначатимемо 75 років Альянсу, і ми зробимо це тут, у Вашингтоні. Але є також реальні питання про майбутнє НАТО, про місце України в ньому. І я вважаю, що ця адміністрація зробила дивовижну роботу, передбачивши майбутню кризу, мобілізувавши друзів і союзників по всьому світу; але ми знаходимося в точці, де українці, здається, не досягають прогресу на полі бою. Війна, схоже, зайшла в глухий кут з точки зору втрачених і здобутих територій. І самі українці, очевидно, досить розчаровані рівнем допомоги, яку вони отримали від Заходу – вдячні, але й розчаровані.

І вчора було інтерв’ю, в якому президент Володимир Зеленський говорив про те, що у нього є відчуття, що Україна і Захід мають різне розуміння того, що означає перемога. Чи можете ви пояснити, що ви вважаєте перемогою, що Альянс НАТО готовий взяти на себе зобов’язання зробити для забезпечення перемоги в Україні, яка збереже український суверенітет і позиціонує Захід у вигідному світлі по відношенню до Росії?

-Звичайно. І давайте згадаємо, з чого ми починали, де ми були – знову ж таки, дуже важливо і легко забути. У лютому 2022 року, коли росіяни напали на Україну, справжнім страхом, справжнім занепокоєнням було те, що їм вдасться досягти своєї мети. І пам’ятайте, якою була мета Путіна: Буквально стерти Україну з мапи, покласти край її майбутньому як незалежної країни, приєднати її до великої Росії. Цього не сталося і не станеться з двох причин. Це, звичайно, завдяки надзвичайній мужності і стійкості українців, але це також тому, що 50 країн, понад 50 країн, об’єдналися разом – на чолі зі Сполученими Штатами – на підтримку України, на її захист. Це вже величезний успіх, тому що з огляду на те, де ми були, і з огляду на те, куди це могло зайти, куди люди думали, що це може зайти, це не зайшло і не зайде.

Але, дивлячись у майбутнє, я думаю, що ми повинні зосередитися на цьому питанні: Що таке успіх?

І для мене, для нас, я думаю, що успіх дуже зрозумілий. Це Україна – сильна, успішна країна, яка все більше інтегрується із Заходом, і країна, яка може стояти на власних ногах у військовому, економічному, демократичному плані. І ми маємо політику, щоб зробити це – переконатися, що це саме те, що відбувається.

У військовому плані, так, звичайно, Україна має боротися з триваючою агресією прямо зараз. І знову ж таки, ми маємо так багато країн, які продовжують гуртуватися на її боці, щоб переконатися, що вона має те, що їй потрібно, коли вона цього потребує, щоб продовжувати відбивати російську агресію. Але також дуже важливо, щоб Україна розвивала здатність стримувати і захищатися від агресії в майбутньому протягом багатьох років. Президент Байден очолив зусилля, спрямовані на те, щоб понад 30 країн погодилися укласти двосторонні угоди про безпеку з Україною протягом десятиліття.

І ці угоди – зараз, я думаю, майже 20 з них були фактично узгоджені і підписані, в тому числі президентом і президентом Зеленським лише кілька тижнів тому в Італії на полях саміту G7 – це довгострокові зобов’язання допомогти Україні розвинути потужний потенціал стримування і оборони. Вони також кажуть Володимиру Путіну, що він не може перечекати Україну, він не може перечекати всіх партнерів України. Водночас Україна розвиває власну оборонно-промислову базу таким чином, що вона зможе допомогти забезпечити себе.

Нагадаємо: Візит Путіна до КНДР – “виделка в очі” Сі Цзіньпіну, – свіже інтерв’ю Зеленського (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube