Хто може переконати Байдена не йти на вибори. Може, але чи схоче?


10:3630.06.2024

Президент США Джо Байден після нещодавньої поразки на дебатах може покинути передвиборчу гонку лише в тому випадку, якщо таке рішення ухвалить його близьке оточення, “рада старійшин”.

Про це пише портал Axios.

Забудьте про експертів. Ігноруйте редакційні статті та колумністів New York Times. Не звертайте уваги на людей, які вискакують на “Х”.

Єдиний спосіб для президента Байдена піти у відставку, незважаючи на поразку на дебатах, – це якщо та сама невелика група довічних прихильників, яка забезпечила йому перемогу на виборах, раптово – і шокуюче – вирішить, що для нього настав час завершити кар’єру.

Дружина президента Джилл Байден, його молодша сестра Валері Байден і 85-річний Тед Кауфман, давній друг і постійний радник президента, а також невелика група радників Білого дому – єдині, хто приймає рішення щодо Байдена.

Цей десятиліттями сформований кухонний кабінет діє як велика родина, рада старійшин і правляча олігархія. Лише ці союзники впливають на прийняття великих і малих рішень у житті та президентстві Байдена, – пише видання.

Президент не брав участі в жодному організованому процесі за межами своєї сім’ї, коли приймав рішення балотуватися на другий термін, повідомляє Пітер Бейкер з N.Y. Times.
Тоді Байден прийняв рішення одноосібно, розповідають близькі до нього люди.
Якщо Байден залишиться, то з тієї ж причини, з якої він вирішив балотуватися знову – він і вони вважають, що у нього набагато більше шансів перемогти колишнього президента Трампа, ніж у віце-президента Гарріс.

Союзники Байдена розібрали сценарії і бачать мало шансів, що хтось інший, окрім Гарріс, виграє номінацію, якщо він відійде від справ.
Чи збирається Демократична партія відмовити в номінації першій жінці, першому чорношкірому американцю і першому американцю з Південної Азії, які будуть обрані віце-президентом? Важко передбачити.
Ці союзники приватно вважають, що Гарріс буде важко перетягнути на свій бік поміркованих виборців і тих, хто вагається, і це підвищить шанси Трампа. (Гарріс “лише на один-два пункти поступається Байдену в опитуваннях з набагато більшою похибкою вибірки”, – зазначає The Washington Post).
Нам кажуть, що лідери Демократичної партії в Конгресі – це одна з зовнішніх сил, яка може чинити тиск на Байдена. Вони отримують дзвінки та повідомлення від панічних законодавців, які побоюються, що слабкість Байдена може коштувати партії місць у Палаті представників і Сенаті в листопаді.
“Мова вже не йде про сім’ю Джо Байдена або його емоції, – сказав радник, який перебуває на постійному зв’язку із Західним крилом. “Йдеться про нашу країну. Це цілковита довбана катастрофа, з якою треба боротися”.

Цей радник стверджує, що оточенню знадобиться деякий час, щоб обміркувати ставки, “але за це доведеться розплачуватися”.
Інсайдери Байдена вже знаходять легше, ніж багато хто думав, раціональне обґрунтування того, що вони залишаються. Вони сперечаються: Так, він погано виступив на дебатах. Але Байден також може організувати енергійні виступи, як це було в Ролі в п’ятницю вдень.

Це закулісне зіставлення відбувається щодня: Іноді він у своїй грі, гостріший, ніж люди можуть подумати, і швидший на ноги.
Але часто це Байден, якого ви бачили на сцені дебатів: втомлений, повільний, зупинений.
Провідні демократи бачили те, що Америка бачила в прямому ефірі, на національному телебаченні, яскраво і незабутньо. Вони не можуть цього не бачити. І вони бояться, що виборці іншого не побачать.

Вони більше не зможуть звинувачувати критиків, змонтовані кадри чи перебільшення у ЗМІ.
Кожна помилка, словесна заминка чи застигле обличчя промайне в соціальних мережах і на телебаченні, нагадують виборцям, що Байдену виповниться 86 років наприкінці його другого терміну.
“Вони повинні сказати йому абсолютну правду про те, де він знаходиться”, – сказав один відомий демократ, який часто спілкується з президентом. “Лояльність не означає сліпу відданість”.

“Кандидати в Палату представників, Сенат, губернатори, законодавчі органи штатів будуть в режимі виживання, – додав відомий демократ. “Вони не підуть на дно разом з кораблем. А корабель знаходиться в поганому місці”.
Деякі члени сім’ї Байдена риють землю – придивляються до нічних опитувань у пошуках ознак того, що виборці, які не визначилися, перейшли на бік Байдена через заяви Трампа на дебатах.

“Вони знають, що це була катастрофа, – сказало джерело, близьке до родини. “Але вони думають, що є проблиск виживання/надії”.

У меморандумі передвиборчої кампанії Байдена “Незалежні виборці переходять до Байдена на дебатах” офіційні особи написали: “На основі досліджень, які ми провели під час дебатів, очевидно, що чим більше виборці чули від Дональда Трампа, тим більше вони згадували, чому він їм не подобається”.
Байден – підкріплений твітом колишнього президента Обами (“Погані дебати трапляються. Повірте мені, я знаю”) – схоже, що він хоче вистояти.

“Коли вас збивають з ніг, ви встаєте”, – сказав Байден під оплески, читаючи з телесуфлера під час мітингу в п’ятницю на виставковому майданчику штату Північна Кароліна.
“Друзі, я вже не ходжу так легко, як раніше. Я не говорю так плавно, як раніше. Я не веду дебати так добре, як раніше. Але… Я знаю, як говорити правду”.

Але публічна підтримка колишніх президентів і нинішніх членів Конгресу мало що говорить про майбутнє Байдена.

Більшість знає його занадто добре і занадто давно, щоб принижувати його публічно.
Натомість, якщо він вирішить піти, то це стане наслідком приватних розмов з ними, а потім рішення з цією внутрішньою командою. Пам’ятайте, залишилося менше восьми тижнів до того, як Байдена затвердять як офіційного кандидата. Це час, на який треба дивитися.
Що вони говорять: Джеймсу Карвіллу – “обірваному каджуну”, який керував першою президентською кампанією Білла Клінтона в 1992 році, а зараз є частим телевізійним експертом, – у жовтні виповниться 80 років. Він сказав нам, що якби він виглядав так, як Байден під час дебатів, то хотів би, щоб його зняли з трубки.

“Я ніколи не думав, що це гарна ідея”, – сказав Карвілл про балотування Байдена. Він сказав, що є мало людей, до яких президент дійсно прислухається: “У нього немає радників. У нього є працівники”.
Коли ми запитали Карвілла, чи вважає він, що Байден зніме свою кандидатуру до дня виборів, він відповів, що так. Він послався на відому цитату покійного економіста Герба Стайна, яку Карвілл перефразував наступним чином: “Те, що не може продовжуватися… не буде продовжуватися”.

Нагадаємо: Редколегія New York Times закликала Байдена вийти з президентських перегонів – “це буде найкраща послуга країні”

Чи можуть демократи замінити Байдена на виборах. І на кого?



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube