Редколегія New York Times закликала Байдена вийти з президентських перегонів – “це буде найкраща послуга країні”


10:3629.06.2024

Редколегія однієї з найстаріших американських газет New York Times закликала Джо Байдена вийти з президентських перегонів, а Демократичну партію — знайти йому заміну.

Про це йдеться в заяві редколегії.

-Президент Байден неодноразово і справедливо описував ставки на президентських виборах у листопаді цього року як ніщо інше, як майбутнє американської демократії.

Дональд Трамп виявився значною загрозою для цієї демократії – нестабільною і корисливою фігурою, негідною суспільної довіри. Він систематично намагався підірвати чесність виборів. Його прихильники публічно описали порядок денний на 2025 рік, який дасть йому владу, щоб виконати найекстремальніші з його обіцянок і погроз. Якщо його повернуть на посаду, він пообіцяв стати президентом іншого типу, не обмеженим стримуванням влади, вбудованим в американську політичну систему.

Пан Байден заявив, що він є кандидатом, який має найкращі шанси взяти на себе цю загрозу тиранії і перемогти її. Його аргументація значною мірою ґрунтується на тому, що він переміг пана Трампа у 2020 році. Це вже не є достатнім обґрунтуванням того, чому пан Байден має бути номінантом від демократів цього року.

На дебатах у четвер президенту потрібно було переконати американську громадськість, що він відповідає високим вимогам посади, на яку він претендує на наступний термін. Однак не можна очікувати, що виборці проігнорують те, що було очевидним: Пан Байден – не та людина, якою він був чотири роки тому.

Президент з’явився в четвер увечері як тінь великого державного службовця. Він намагався пояснити, чого він досягне на другому терміні. Він намагався реагувати на провокації пана Трампа. Він намагався притягнути пана Трампа до відповідальності за його брехню, невдачі та жахливі плани. Неодноразово він боровся за те, щоб досидіти до кінця терміну ув’язнення.

Пан Байден був чудовим президентом. Під його керівництвом нація процвітала і почала вирішувати низку довгострокових проблем, а рани, завдані Трампом, почали гоїтися. Але найбільша суспільна послуга, яку зараз може зробити Байден, – це оголосити, що він не буде продовжувати балотуватися на переобрання.

Наразі президент бере участь у безрозсудній грі. Лідери Демократичної партії краще підготовлені до того, щоб представити чіткі, переконливі та енергійні альтернативи другому президентству Трампа. У партії немає жодних причин ризикувати стабільністю та безпекою країни, змушуючи виборців обирати між недоліками Трампа та Байдена. Це занадто велика ставка, щоб просто сподіватися, що американці не помітять або знехтують віком і неміччю Байдена, які вони бачать на власні очі.

Якщо перегони зведуться до вибору між паном Трампом і паном Байденом, ця рада однозначно віддасть перевагу чинному президенту. Ось наскільки велику небезпеку становить пан Трамп. Але з огляду на цю саму небезпеку, ставки для країни і нерівні можливості пана Байдена, Сполученим Штатам потрібен сильніший опонент для передбачуваного кандидата від республіканців. Висунути нового кандидата від Демократичної партії на такому пізньому етапі кампанії – рішення, яке було прийняте нелегко, але воно відображає масштаб і серйозність виклику пана Трампа цінностям та інституціям цієї країни, а також неадекватність пана Байдена, щоб протистояти йому.

Зняття своєї кандидатури суперечило б усім особистим і політичним інстинктам пана Байдена. Він виходив з трагедій і невдач у минулому і, очевидно, вірить, що зможе зробити це знову. Прихильники президента вже пояснюють дебати в четвер лише одним показником порівняно з трьома роками досягнень. Але виступ президента не можна списати на погану ніч або звинуватити у застуді, оскільки він підтвердив занепокоєння, які наростали місяцями або навіть роками. Навіть коли пан Байден намагався викласти свої політичні пропозиції, він спіткнувся. Це не може бути переважено іншими публічними виступами, оскільки він обмежив і ретельно контролює свої публічні виступи.

Слід пам’ятати, що пан Байден викликав пана Трампа на цю словесну дуель. Він встановив правила і наполіг на даті за кілька місяців до попередніх передвиборчих дебатів. Він розумів, що йому потрібно відповісти на давні занепокоєння громадськості щодо його розумових здібностей, і що йому потрібно зробити це якомога швидше.

Правда, з якою містеру Байдену потрібно визнати зараз, полягає в тому, що він провалив свій власний тест.

В опитуваннях та інтерв’ю виборці кажуть, що вони шукають свіжі голоси, щоб протистояти пану Трампу. І розрадою для пана Байдена та його прихильників є те, що ще є час об’єднатися навколо іншого кандидата. У той час як американці звикли до довгих багаторічних президентських виборів, у багатьох демократичних країнах передвиборчі кампанії проводяться протягом кількох місяців.

Трагедією є те, що самі республіканці після дебатів у четвер не вдаються до глибшого самоаналізу. Виступ самого пана Трампа слід розцінювати як дискваліфікацію. Він нахабно і неодноразово брехав про свої власні дії, свою діяльність на посаді президента і про свого опонента. Він описав плани, які завдадуть шкоди американській економіці, підірвуть громадянські свободи і зіпсують відносини Америки з іншими країнами. Він відмовився пообіцяти, що визнає свою поразку, повернувшись натомість до риторики, яка спровокувала напад на Конгрес 6 січня.

Однак Республіканська партія була кооптована амбіціями пана Трампа. На Демократичній партії лежить тягар поставити інтереси нації вище за амбіції однієї людини.

Демократи, які потурали пану Байдену, тепер повинні знайти в собі мужність говорити просту правду лідеру партії. Довірені особи та помічники, які підтримували кандидатуру президента і захищали його від непередбачених сценарієм публічних виступів, повинні визнати шкоду, завдану репутації пана Байдена, і малоймовірність того, що він зможе її виправити.

У четвер ввечері пан Байден відповів на термінове запитання. Це була не та відповідь, на яку він і його прихильники сподівалися. Але якщо ризик другого терміну Трампа настільки великий, як він каже, – а ми згодні з ним, що небезпека величезна, – то його відданість цій країні залишає йому і його партії лише один вибір.

Найпростіший шлях до перемоги демократів над кандидатом, який визначається його брехнею, – це чесно поговорити з американською громадськістю: визнати, що пан Байден не може продовжувати перегони, і створити процес вибору когось більш здатного зайняти його місце, щоб перемогти пана Трампа в листопаді.

Це найкращий шанс захистити душу нації – справу, яка спонукала пана Байдена балотуватися в президенти в 2019 році – від згубного викривлення пана Трампа. І це найкраща послуга, яку пан Байден може надати країні, якій він так довго благородно служив, – йдеться в заяві редколегії.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube