МВФ виділив Україні новий транш у розмірі $2,2 млрд. Вже відомо, куди підуть гроші


09:3829.06.2024

У п’ятницю Міжнародний валютний фонд заявив, що його виконавча рада схвалила виділення Україні 2,2 мільярда доларів на підтримку бюджету, і закликав зовнішніх донорів продовжити підтримку зруйнованої війною країни на тлі погіршення економічних перспектив.

Про це повідомляє агентство новин Reuters.

Схвалення МВФ четвертого перегляду чотирирічної програми розширеного фінансування збільшує загальний обсяг виплат до $7,6 млрд, що становить майже половину програми на $15,6 млрд, затвердженої в березні 2023 року.

У заяві МВФ йдеться, що показники України в рамках програми розширеного фінансування залишаються високими, незважаючи на складні умови: кількісні цілі досягнуті, а структурні орієнтири реалізовані вчасно або з невеликим запізненням.
Хоча економіка України демонструвала високі показники в першому кварталі 2024 року, прогноз на другу половину 2024 року та на 2025 рік погіршився на тлі посилення російських атак на енергетичну інфраструктуру України та погіршення настроїв споживачів і бізнесу в міру розгортання війни.

Фонд скоригував свій прогноз зростання ВВП України на 2024 рік у бік зниження до 2,5-3,5% порівняно з попереднім прогнозом у 3,2%, опублікованим у квітневому “Перспективах розвитку світової економіки”.

Очільник українського уряду Денис Шмигаль повідомив, що “це кошти, які допомагають нашому Уряду фінансувати критичні видатки бюджету, соціальні допомоги, зарплати лікарів та вчителів”.

Програма МВФ є частиною пакету зовнішньої підтримки, в основному від країн-донорів, яка оцінюється Фондом у близько 122 мільярдів доларів США за чотирирічний період дії програми. МВФ заявив, що негативний сценарій потребуватиме 141 млрд доларів США зовнішнього фінансування.

Жодна з оцінок не включає потенційні надходження від кредиту в розмірі 50 мільярдів доларів, який індустріальні демократії G7 погодилися надати Україні, підкріплені доходами від заморожених російських активів, заявив Гевін Грей, голова місії МВФ в Україні.

Грей сказав журналістам, що МВФ проведе переоцінку системи фінансування України, якщо кредит буде надано, але важливо, щоб використання російських активів мало “достатнє правове підґрунтя” і не підривало функціонування глобальної фінансової системи.

Він зазначив, що не очікує, що погіршення економічних прогнозів суттєво вплине на переговори України з власниками облігацій щодо реструктуризації боргу, які базуються на середньостроковій перспективі, що залишається в основному незмінною. Він додав, що останнім часом спостерігається “інтенсифікація дискусій” з власниками облігацій, і МВФ очікує завершення переговорів протягом найближчих тижнів.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube