Наступ перетворюється на криваву бійню… Росіяни можуть втратити цілу повітряно-десантну бригаду у Вовчанську, – Forbes


12:5728.06.2024

Російський наступ на Харківщині не призвів до очікованого Росією результату. 30 тисяч солдатів РФ застрягли в районі міста Вовчанськ лише за кілька кілометрів від українського кордону, а 83-тю бригаду РФ відвели для відновлення через втрати.

Про це пише видання Forbes.

Російський наступ на День Перемоги на північному кордоні України з Росією, можливо, мав на меті захопити широку, глибоку смугу території, щоб підвести важку артилерію ближче до міста Харкова, що за 25 миль на південь. Більш амбіційно російське командування могло сподіватися дійти до самого Харкова.

Але ні того, ні іншого не сталося. За кілька тижнів після початку наступу 9 травня – в день, коли Росія святкує перемогу над нацистською Німеччиною у Другій світовій війні – близько 30-тисячне російське військо застрягло в місті Вовчанськ, що за кілька миль на південь від кордону.

І ось тепер захисники Вовчанська, в тому числі деякі або частина кількох українських механізованих, морських і повітряно-десантних бригад, як повідомляється, розгромили елітну російську повітряно-десантну бригаду.

За повідомленням авторитетного українського кореспондента, який пише під псевдонімом “Nikolaev Vanek”, 83-тя повітряно-десантна бригада відступила з Вовчанська після дорогого тритижневого розгортання.

“Вся 83-а повітряно-десантна бригада терміново відводиться в тил для відновлення боєздатності”, – написав Ванек. “Занадто багато втрат, вони не можуть воювати, занадто багато 500-х”.

На російській військовій мові “код 500” – це солдат, який відмовляється воювати.

Якщо це підтвердиться, то це буде болюча втрата для нового російського північного угруповання військ, до складу якого входять близько семи полків і бригад. Втрати росіян у Вовчанську можуть бути набагато більшими, оскільки вцілілі бійці цілого батальйону – а це сотні солдатів – вже два тижні перебувають у пастці на хімічному заводі в центрі Вовчанська.

Солдати, що опинилися в пастці, можуть довго не протриматися. Українські військово-повітряні сили скидають на хімічний завод високоточні планерні бомби, поступово перетворюючи його на руїни.

83-тя повітряно-десантна бригада є або була елітним підрозділом – одним з десятка з’єднань бригадного типу в довоєнному повітряно-десантному корпусі, який налічував 40 000 осіб. Нещодавно, у 2019 році, бригада практикувала десантування з парашутом у бойових умовах на своїх легких броньованих машинах.

В Україні 83-тя повітряно-десантна бригада відмовилась від парашутів і воює як механізовані сили на гусеничних БМД і колісних БТРах. Передислоковуючись на сотні кілометрів у відповідь на українські атаки і можливості російських нападів, бригада воювала на півдні у 2023 році, а цієї весни взяла участь у російській облозі східного міста Часів Яр.

Після того, як наступ на День Перемоги зупинився у Вовчанську, російське командування наказало 83-й повітряно-десантній бригаді вирушити на північ і відновити рух північного угруповання військ.

Перші десантники 83-ї повітряно-десантної бригади з’явилися вздовж лінії фронту у Вовчанську ще до 12 червня. Приблизно 16 червня російське північне угруповання військ “використало 17 десантників з 83-ї бригади”, – згадує український оператор безпілотника з позивним “Kriegsforscher”.

Українська 82-а десантно-штурмова бригада обстріляла російських десантників з мінометів, убивши чотирьох і поранивши 10, за словами Kriegsforscher.

Це був катастрофічний початок для 83-ї повітряно-десантної бригади у Вовчанську. Неймовірно, але бригада подвоїла свої сили. “По-перше, вони перекинули один штурмовий батальйон з 83-ї бригади, – зазначив Крігсфоршер. “Він зазнав втрат, і вони перекинули решту бригади”.

Умови для російських десантників були жорстокими. “Ми більше не можемо!” – стогнав десантник на ім’я Олег Веснін на відео, яке він записав на свій телефон близько 12 червня. “Три дні без їжі та води. Без підтримки. Я не знаю, що робити далі”. Позаду нього лежали поранені, якщо не мертві, двоє його товаришів по службі.

Через два тижні 83-тя повітряно-десантна бригада зазнала стільки втрат серед свого приблизно 2000 довоєнного особового складу – включно з солдатами, які нібито відмовилися воювати, – що вона більше не була здатна вести серйозні бойові дії, якщо повідомлення Ванека є правдивими.

Підрозділ не мав іншого вибору, окрім як відійти з поля бою. “Бувайте, бувайте”, – пожартував Ванек. Він написав, що очікує подібної долі для будь-якого російського підрозділу, який прийде на зміну 83-й повітряно-десантній бригаді в бою, що швидко перетворюється на пастку для російської піхоти.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube