В ЄС поділили портфелі. Урсула фон дер Ляєн залишається, Мелоні і Орбан проти


07:3328.06.2024

Лідери Європейського Союзу в четвер підписали тріо призначень на вищі посади в своїх спільних політичних інститутах, відновивши німецьку консерваторку Урсулу фон дер Ляєн на посаді президента Європейської комісії ще на п’ять років.

Поряд з фон дер Ляєн, яка очолює виконавчу гілку влади ЄС, з’являться два нових обличчя: Антоніу Кошта з Португалії на посаді президента Європейської Ради та Кайя Каллас з Естонії на посаді головного дипломата найбільшого торговельного блоку світу, пише Associated Press

“Місія виконана”, – заявив журналістам президент Ради ЄС Шарль Мішель, який залишає посаду, після того, як головував на саміті лідерів блоку, а фон дер Ляєн і Каллас супроводжували його на спільній прес-конференції. Коста брав участь у заході по відеозв’язку.

Фон дер Ляєн висловила свою вдячність за можливість балотуватися на другий термін, сказавши: “Для мене це велика честь, і я рада розділити цей момент”.

Каллас, яка як головний дипломат ЄС буде керувати зовнішньою та безпековою політикою блоку в умовах війни Росії проти України вже третій рік поспіль, зазначила, що “в Європі йде війна, а також зростає нестабільність у світі. Моя мета, безумовно, полягає в тому, щоб працювати заради європейської єдності”.

Тепер і фон дер Ляєн, і Каллас мають бути затверджені європейськими законодавцями. Кандидатура Кости потребувала лише схвалення лідерів, і він приступить до виконання своїх обов’язків восени.

Після того, як три центристські політичні сім’ї в Європарламенті уклали угоду на початку цього тижня, очікувалося, що на саміті в Брюсселі пакет кадрових змін буде схвалений без суперечок.

Але ультраправі політики, підбадьорені своїм високим результатом на виборах до Європарламенту на початку цього місяця, розкритикували цю угоду як підтасовування фактів.

Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні чітко висловила своє невдоволення тим, що її виключили з підготовчих переговорів з невеликою групою лідерів, які поділили між собою найвищі посади. Її націоналістична група “Європейські консерватори і реформісти” стала третьою силою на виборах до Європарламенту на початку цього місяця.

Мелоні проголосувала проти португальця Кости і естонки Каллас, повідомили Associated Press на умовах анонімності два джерела, близькі до переговорів. Ці ж джерела підтвердили, що Мелоні утримався щодо кандидатури фон дер Ляєн на посаду президента Єврокомісії. Чиновники попросили про анонімність відповідно до практики ЄС.

У дописі на сайті X Мелоні заявила, що спосіб, у який основні партії висунули трійку, “неправильний як за методом, так і за суттю. Я вирішила не підтримувати його з поваги до громадян і вказівок, які надходили від них під час виборів”.

Націоналістичний прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан був єдиним іншим великим критиком угоди.

“Європейські виборці були обмануті”, – заявив він у Facebook у четвер увечері. “Ми не підтримуємо цю ганебну угоду!” Його заперечення були безпідставними: для ухвалення пакету необхідна була лише більшість у дві третини голосів.

Вибори 6-9 червня призвели до зміщення законодавчого органу ЄС вправо і завдали серйозних ударів по основних правлячих партіях у Франції та Німеччині, але трьом основним групам вдалося утримати переважну більшість місць у парламенті.

Кошта, колишній прем’єр-міністр Португалії, походить з лівоцентристської групи соціалістів і демократів, яка посіла друге місце. Каллас є прем’єр-міністром своєї крихітної балтійської країни. Вона походить з пробізнес-ліберальної групи, яка також є домом для президента Франції Еммануеля Макрона, і втратила місця в червневому опитуванні, опинившись на четвертому місці.

Призначення на вищі посади в ЄС мають забезпечувати географічний та ідеологічний баланс, але, зрештою, саме 27 лідерів приймають рішення – і, як правило, найвпливовіші з них.

У той час як рішення про призначення Кости ухвалюють лише лідери ЄС, кандидатури фон дер Ляєн і Каллас мають бути схвалені більшістю депутатів Європарламенту. З 720 членів Європарламенту, поріг становить 361. Голосування може відбутися на першому засіданні новосформованого Європейського парламенту в липні.

Європейська Рада – це орган, що складається з лідерів 27 держав-членів. У разі затвердження, роль Кошти на посаді президента полягатиме в укладанні угод всередині часто безнадійно розділеного політичного клубу. У Португалії він відомий як досвідчений переговірник.

Але роль фон дер Ляєн є найвпливовішою. Як президент Єврокомісії, вона має розробляти та впроваджувати спільну політику блоку в усіх сферах – від міграції до економіки та екологічних правил.

В умовах, коли ультраправі виступають проти флагманських політик ЄС, які були запроваджені за останні п’ять років, критики фон дер Ляєн звинувачують її в тому, що вона готова відкинути амбіції.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube