Дебати Байдена і Трампа. Що говорили вони, що тепер говорять про них (ВІДЕО)


06:0628.06.2024

Президент США Джо Байден та колишній президент Дональд Трамп зустрілися на перших дебатах в нинішній президентській кампанії.

Згідно з регламентом, на який погодилися представники обох кандидатів, дебати пройшли у студії без глядачів та тривали 90 хвилин. Мікрофон був включений тільки у політика, що виступає, учасникам не можна використовувати реквізит або заздалегідь написані нотатки, а також контактувати з членами штабів. Обидва кандидати отримали лише ручку, блокнот та пляшку води.

Українська служба Голосу Америки транслювала дебати наживо з перекладом українською з Атланти, штат Джорджія. Всі спостерігачі поки що зійшлися на думці, що Байден був кволим, а Трамп енергійним.

Із основного.

Експрезидент США Дональд Трамп заявив, що політика чинного президента Сполучених Штатів Джо Байдена призвела до нападу Росії на Україну та атаки угруповання ХАМАС на Ізраїль.

На його думку, президент РФ Володимир Путін почав вторгнення в Україну в 2022 році, оскільки “не шанував” Байдена.

“Що стосується України та Росії. Якби мали справжнього президента, президента, якого б поважав Путін, він би ніколи не напав на Україну. Багато людей загинуло… Більше, ніж кажуть… Ми можемо подвоїти чи навіть потроїти цю цифру… А він [Байден] нічого не зробив, щоб зупинити це”, – стверджує Трамп.

На його думку, напад Росії спровокувало невдале виведення військ США з Афганістану, який, за словами Трампа, був “найгіршим моментом в історії Америки”. “Путін подивився на це і сказав: “Знаєте що? Думаю, ми можемо починати”, – сказав респубіканець.

Трамп упевнений, що Росія не напала б на Україну за його президентства. “Як і ХАМАС на Ізраїль. Знаєте чому? Тому що під час мого президентства Іран був банкрутом. У них не було грошей на ХАМАС, у них не було грошей ні на що”, – сказав він.

“От чому не було терору під час мого президентства. Світ вибухнув, [коли президентом США] став Байден”, – стверджує республіканець.

Байден, коментуючи слова суперника, сказав, що “ніколи не чув стільки дурниці”. “Це хлопець, який хоче вийти з НАТО… Наша сила полягає у наших альянсах…” – зазначив президент США.

Він додав, що Трамп під час перебування у Білому домі не реагував на атаки Ірану на американські військові бази та ніяк не допомагав Україні.

Байден наголосив, що Путін є воєнним злочинцем. «Він убив тисячі й тисячі тисяч людей. І ясно дав зрозуміти одне: він хоче відновити те, що було частиною радянської імперії, а не просто (загарбати – ред.) частину України. Це те, чого він хоче, і ти думаєш, зупинити це?» – сказав президент США, звертаючись до Трампа.

Трамп заявив, що не погодиться із вимогами нелегітимного президента РФ Володимира Путіна, який назвав єдиною умовою закінчення війни визнання Україною окупації своїх територій.

Відповідаючи на запитання модератора, чи він приймає такі умови, Трамп сказав: “Ні, ці вимоги неприйнятні”.

“Але ми говоримо про війну, яка не повинна була початися, якби мали лідера, за яким пішли б інші… Зараз він [Байден] дав Україні $200 млрд. Це багато грошей. Щоразу коли Зеленський приїжджає до США, він їде з мільярдами доларів. Він найкращий продавець у світі… Я не звинувачую його, але гроші, які ми витрачаємо на цю війну, мали бути витрачені, щоб її не було”, – заявив експрезидент США.

Крім того, не обійшлося і без особистих закидів.

Так, Байден зазначив, що Трамп – «єдина людина на цій сцені, яка є засудженим злочинцем», пригадавши справи про сексуальне насильство й секс із порнозіркою «в ту ніч, коли дружина була вагітна».

За словами Байдена, Трамп має «мораль бездомного кота».

У відповідь експрезидент згадав про кримінальне переслідування сина Байдена – Хантера, заявивши що той є «засудженим злочинцем на дуже високому рівні».

Байден відповів на питання щодо стурбованості виборців його віком. Він сказав, що “цей хлопець на три роки молодший і набагато менш компетентний”. “По-перше, мене половину кар’єри критикували за те, що я наймолодша людина в політиці…, а тепер я найстарший”, – заявив очільник США.

Трамп сказав, що відчуває себе в хорошій формі і розповів про свої досягнення у грі в гольф. “Я щойно виграв два клубні чемпіонати, навіть не середні”, – похвалився екс-президент.

“Щоб зробити це, ви повинні бути досить розумними, і ви повинні бути в змозі бити м’яч далеко. Він цього не робить “, – стверджував Трамп. Байден своєю чергою пожартував, що був би радий влаштувати з опонентом змагання з водіння.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube