В Україні відкрився ортопедичний спеццентр для безоплатного протезування та реабілітаці (ВІДЕО)


12:5023.06.2024

У Львівській області завершили будівництво комплексу Superhumans. Це спеціалізований ортопедичний центр для безоплатного протезування та реабілітації. Більше ніж за рік з моменту відкриття першого відділення допомогу тут отримали близько 600 пацієнтів. На офіційному відкритті центру побувала перша леді України Олена Зеленська, меценати, які допомагали постраждалим від російської агресії, та кореспонденти FREEДОМ.

Анастасія Савка з позивним “Фенікс” до повномасштабного вторгнення Росії працювала адміністратором у салоні автосервісу. У 2022 вирішила приєднатися до Збройних сил України. Служила снайпером. Однак унаслідок підриву на міні противника дівчина втратила частину ноги. Протезування та реабілітацію 25-річна Анастасія проходила у Львівській області.

“Я навіть не думала, що зможу займатися звичайними справами, зможу займатися спортом, відпочивати та робити все те, що я робила до поранення. Протез мені дає повноцінну можливість жити безбар’єрним життям”, — каже Анастасія Савка.

Перебуваючи в центрі на реабілітації, вона познайомилася з військовослужбовцем Олексієм. Він також був тут після поранення — на передовій втратив ногу. Пара зараз готується до весілля, а потім і до повернення на службу.

“Ми почали багато часу разом проводити, тобто завжди їздити на реабілітацію, і так закрутилося, що я тепер виходжу за нього заміж. Ми плануємо повертатися на службу, таке в планах у нас є. Що стосується весілля, ми не хочемо робити щось масштабне, зараз війна, і це не на часі, це буде більше для нас двох”, — розповіла про плани Анастасія.

Більш ніж за рік роботи центру його співробітникам вдалося надати допомогу близько 600 українцям, які постраждали внаслідок бойових дій.

“У нас люди, яким всі інші сказали “ні”, опинилися в Superhumans з дуже високими ампутаціями, ми не відмовляємо пацієнтам, ми розповідаємо їм різні варіанти протезування”, — повідомила керівник центру Superhumans Ольга Руднєва.

Перші відділення медичного центру було відкрито торік, поступово розширюючи свої можливості в наданні допомоги людям з ампутаціями. Зараз завершили будівництво: комплекс площею 10 тис. кв. м включає відділення реконструктивної хірургії та відновлення слуху, протезування, корпус реабілітації, а також 3D лабораторію з виготовлення сучасних протезів. Уся допомога, яку тут надають постраждалим українцям, — безоплатна. Зокрема, завдяки підтримці держави, донорів і меценатів.

“Я хочу сказати нашим закордонним партнерам: упевнена, що ви ввійдете в історію як люди, яким не байдуже, які примножили й відстояли людяність у той час, коли їй так багато загрожує. Це наш новий, соціальний договір, що українці — не жертви, а супергерої, і в нас є суперсили замість обмежених можливостей”, — заявила перша леді України Олена Зеленська.

На будівництво та забезпечення роботи медичного центру було залучено понад 50 млн доларів інвестицій. Один із найбільших донорів — американський філантроп Говард Баффет. З перших днів повномасштабного вторгнення Росії його фонд виділив на гуманітарну допомогу Україні понад 500 млн доларів.

“Україна показала світу, що таке дух супергероїв, а центр Superhumans передав цей меседж світу. Тому для світу і для українців, я думаю, цей меседж звучить так: ми вас не забудемо, ми завжди будемо вас підтримувати, ми незламні, і будемо залишатися непохитними”, — наголосив американський бізнесмен, меценат Говард Баффет.

На сьогодні в центрі вже прийняли понад 2 тис. заявок від пацієнтів, які потребують протезування та реабілітації. Щоб надавати своєчасно допомогу українцям, які постраждали внаслідок бойових дій, планується створити подібні центри в Одесі та Дніпрі.

Нагадаємо, що у Миколаєві продали експериментальне протезно-ортопедичне підприємство за 7,15 млн.грн.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube