Україна пропонувала Ізраїлю свій досвід у боротьбі с іранськими дронами, там відмовились


09:2923.06.2024

Україна пропонувала Ізраїлю приїхати та вивчити, як протидіяти іранським безпілотникам, але Ізраїль відмовився. Зараз ці БпЛА є найбільшим викликом для Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛу) на полі бою.

Про це пише N12 і Главком.

Зазначається, що з приходом до влади Нетаньягу тодішній міністр оборони України запропонував уряду Ізраїлю приїхати, вивчити особливості іранських безпілотників, однак пропозицію проігнорували.

«На початку минулого року, відразу після інавгурації уряду Нетаньягу, я привіз з Києва великий шматок іранського БпЛА типу «Шахед» і передав його як свого роду «сувенір» від президента Зеленського прем’єр-міністру Ізраїлю. Тоді я сказав, що якщо співпраця між країнами не буде поглиблюватися, то Ізраїль також «отримає» таке – і саме це зараз відбувається. Не зрозумійте мене неправильно: мені дуже шкода, що це відбувається. Але це реальність», – сказав посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук.

Із 7 жовтня в бік Ізраїлю були запущені сотні таких дронів. Останніми тижнями темпи лише зросли, і безпілотники проникають майже щодня з Лівану. Їм вдалося вразити такі стратегічні об’єкти, як бази ЦАХАЛу і розвідувальну кулю спостереження. Як пише N12, з подібною і широкомасштабною загрозою стикалася і стикається Україна. Рев і гул від «шахедів» нагадує двигун мотоцикла, добре відомий кожному українцю від Києва до Харкова та Одеси.

З вересня 2022 року Україна неодноразово стикалася з хвилями атак БпЛА. За даними української армії, Росія атакувала інфраструктуру та будівлі в країні понад 4,5 тис. таких безпілотників. 

«БпЛА типу «Шахед» у небі над Україною звучать точно так само, як БпЛА на Близькому Сході», – наголосив Зеленський після великої атаки Ірану на Ізраїль у квітні, яка включала 170 БпЛА «Шахед-136» та «Шахед-131».

З ранніх етапів використання БпЛА у війні з Росією Україна пропонувала поділитися отриманими знаннями з Ізраїлем.

«Наприкінці 2022 року ми почали надсилати сигнали Ізраїлю. Ми сказали ізраїльтянам, що запрошуємо ваших експертів, ваших інженерів відвідати нас і ближче дізнатися про ці НЛО – фотографувати, записувати, говорити з нашими інженерами про деталі, щоб ви могли розуміти, наскільки ефективно та успішно ви можете впоратися з ними», – розповідає ексміністр оборони України Олексій Резніков.

Але ізраїльська сторона, за словами Резнікова, не сприйняла загрозу всерйоз.

«Це могла бути безпрограшна ситуація. Україна отримає оновлені оборонні технології, а Ізраїль зможе випробувати свої системи. Ми намагалися зв’язатися з ізраїльтянами та обговорити з ними, але, на жаль, звернення, які ми надсилали, не сприйняли всерйоз. Реальної відповіді не було», – додав колишній міністр оборони України.  

Імовірність того, що з війни в Україні можна винести уроки, була, ймовірно, зрозуміла для командування ЦАХАЛу так само, як це було зрозуміло для інших сторін, які займаються безпекою.

«Війна в Україні – це можливість навчитися і відповідним чином підготуватися для ряду країн, які можуть зіткнутися з подібними сценаріями в майбутньому», – зазначала старша наукова співробітниця Інституту досліджень національної безпеки INSS.

Нагадаємо, Ізраїль скасував для українців безвізовий режим, Україна відповість дзеркально



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube