НАТО вирішило показати Путіну свій ядерний потенціал. Форми обговорюються, – Столтенберг


11:4117.06.2024

НАТО веде переговори про розгортання більшої кількості ядерної зброї перед обличчям зростаючої загрози з боку Росії та Китаю, заявив глава альянсу.

В інтерв’ю The Telegraph Єнс Столтенберг додав, що блок повинен показати свій ядерний арсенал світу, щоб надіслати пряме послання своїм ворогам.

Він повідомив, що між членами Альянсу проводяться консультації щодо виведення ракет зі сховищ і приведення їх у стан бойової готовності, і закликав до прозорості як засобу стримування.

Пан Столтенберг сказав: “Я не буду вдаватися в оперативні деталі щодо того, скільки ядерних боєголовок має бути в бойовому складі, а скільки – на зберіганні, але ми повинні консультуватися з цих питань. Це саме те, що ми робимо”.

У розлогому інтерв’ю в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі він зробив суворе попередження про загрозу з боку Китаю. Він також сказав, що очікує, що лейбористський уряд буде вірним союзником НАТО, і захистив нові плани щодо постачання зброї Україні, захищеної від Трампа.

Пан Столтенберг сказав, що ядерна прозорість має бути наріжним каменем ядерної стратегії НАТО, щоб підготувати Альянс до того, що він назвав більш небезпечним світом.

Десять років тому, коли 65-річний пан Столтенберг очолив блок, ядерні навчання проводилися в умовах повної секретності.

Зараз він відкрито хвалить 32 союзників за їхній внесок у стримування, в тому числі нещодавно Нідерланди за інвестиції у винищувачі подвійного призначення, які можуть нести американську ядерну зброю.

“Прозорість допомагає донести прямий сигнал про те, що ми, звичайно, є ядерним альянсом”, – сказав пан Столтенберг. “Метою НАТО, звичайно, є світ без ядерної зброї, але поки ядерна зброя існує, ми залишатимемося ядерним альянсом, тому що світ, в якому Росія, Китай і Північна Корея мають ядерну зброю, а НАТО – ні, є більш небезпечним”.

Він попередив, що Китай, зокрема, інвестує значні кошти в сучасні озброєння, в тому числі в свій ядерний арсенал, який, за його словами, зросте до 1000 боєголовок вже до 2030 року.

“А це означає, що в недалекому майбутньому, – сказав він, – НАТО може зіткнутися з чимось, з чим вона ніколи раніше не стикалася, а саме з двома ядерними потенційними супротивниками – Китаєм і Росією. Звичайно, це має наслідки”.

Попередження Столтенберга прозвучали після того, як минулого тижня G7 різко розкритикувала Китай і Росію в комюніке, в якому закликала Пекін припинити постачання військових технологій до Москви і виступила проти “мілітаризації” Китаю в Тихоокеанському регіоні.

США і Великобританія передали свої сили ядерного стримування НАТО, в той час як інші європейські союзники поділяють тягар відповідальності, зберігаючи зброю на своїй території і інвестуючи в системи для її запуску.

Кількість діючих ядерних боєзарядів засекречена, але за оцінками, Великобританія має близько 40 з 225 розгорнутих в будь-який момент часу. США мають близько 1700 з 3700 одиниць.

Франція, третя ядерна держава НАТО, не надає свій атомний арсенал у розпорядження Альянсу через давнє рішення зберігати незалежність у питаннях власного стримування.

Столтенберг наполягав на тому, що США і їхні європейські союзники зараз модернізують свої ядерні сили стримування перед обличчям зростаючої загрози з боку Росії.

Він сказав: “США модернізують свої гравітаційні бомби для ядерних боєголовок, які вони мають в Європі, а європейські союзники модернізують літаки, які будуть призначені для ядерної місії НАТО.

“Потім, звичайно, є Велика Британія, яка є особливою, тому що Велика Британія має власну ядерну зброю”.

У неділю BBC повідомила, що російський підводний човен, який зараз перебуває на Кубі, був помічений біля берегів Шотландії минулого тижня.

За даними міністерства оборони Росії, “Казань” здатна нести сучасну зброю, але вона не заходила у води Великої Британії. Тим не менш, міністерство оборони поінформувало прем’єр-міністра.

Володимир Путін неодноразово погрожував застосувати ядерну зброю в Україні і розмістив боєголовки ближче до кордонів Європи. Однак останнім часом він зменшив свої погрози.

Глава НАТО відмовився обговорювати, скільки боєголовок має бути вилучено зі складів і приведено в стан бойової готовності, але повідомив, що консультації з цього питання проводяться в режимі реального часу.

До вторгнення НАТО намагалася переконати більшість своїх союзників подолати мінімальний поріг у два відсотки видатків на оборону від ВВП.

Коли будуть оприлюднені останні дані напередодні саміту НАТО у Вашингтоні наступного місяця, пан Столтенберг вважає, що понад 20 країн досягнуть цієї мети – через десять років після того, як було встановлено цей показник.

Після вторгнення Росії в Україну Британія стала на шлях збільшення витрат на оборону до 2,5 відсотків національного багатства до 2030 року.

Але оскільки очікується, що консерваторів Ріші Сунака замінить Лейбористська партія, є сумніви, що ця обіцянка буде виконана.

Сер Кейр Стармер заявив, що його партія хоче досягти цільового показника в 2,5%, як тільки ресурси дозволять це зробити, а не до фіксованої дати.

Столтенберг, який був лідером Лейбористської партії Норвегії з 2002 по 2014 рік, не хотів би втручатися в політику британської виборчої кампанії.

Однак він сказав: “Я очікую, що Великобританія, незалежно від результату виборів, буде таким же сильним, вірним союзником НАТО, а також союзником, який буде показувати приклад оборонних витрат, як це робила Великобританія протягом багатьох років.

“Реальність така, що ми всі скоротили витрати на оборону, коли напруженість зменшилась після закінчення холодної війни. А тепер, коли напруженість знову зростає, ми повинні збільшити витрати на оборону.

“Я був прем’єр-міністром протягом 10 років і знаю, що важко знайти гроші на оборону, тому що більшість політиків завжди вважають за краще витрачати гроші на охорону здоров’я, освіту, інфраструктуру та інші важливі завдання.

“Але коли ми скорочуємо витрати на оборону, коли напруженість спадає, ми повинні бути здатні збільшити їх, коли напруженість знову зростає – і це саме те, що зараз роблять члени Альянсу, Велика Британія, але також і інші союзники”.

В останні місяці Столтенберг не завжди був таким стриманим у своїх висловлюваннях щодо внутрішньої політики.

Коли республіканці, лояльні до Дональда Трампа, затримали пакет допомоги Україні на суму 60 мільярдів доларів (47 мільярдів фунтів стерлінгів), очільник НАТО неодноразово попереджав, що затримки допомагають путінській Росії захоплювати території.

Потім він виступив на підтримку Києва у зв’язку з його проханням використовувати західну зброю проти цілей на території Росії.

А тепер, напередодні наступного саміту НАТО, він виступив з пропозицією, щоб альянс відігравав більшу роль у підтримці Заходом України.

За його словами, близько 99 відсотків поставок зброї до Києва здійснюють союзники по НАТО.

Його нова програма НАТО з надання безпекової допомоги і тренувань для України, яку було перейменовано з Місії в Україні через побоювання Німеччини щодо російської ескалації, передбачає, що 700 військовослужбовців НАТО, розміщених у штаб-квартирі Альянсу у Вісбадені, Німеччина, візьмуть на себе основну частину координації допомоги від американців.

Столтенберг сказав, обережно не згадуючи про перспективу обрання Трампа: “Це пропозиція про те, щоб зробити підтримку України більш потужною, більш довгостроковою, більш передбачуваною, і це те, що важливо незалежно від результатів виборів у Сполучених Штатах.

“Ми бачили прогалини і затримки цієї зими, коли деякі союзники не змогли надати підтримку, яку обіцяли. Ми повинні мінімізувати ризик того, що щось подібне може повторитися”.

Він додав: “Якщо ми матимемо підтримку НАТО, допомогу в галузі безпеки і тренування в поєднанні з довгостроковими фінансовими зобов’язаннями, я думаю, ми надішлемо набагато сильніший сигнал Москві, що президент Путін не зможе нас перечекати”.

Але не лише США можуть поставити підтримку України з ніг на голову.

Минулого тижня президент Франції Еммануель Макрон оголосив дострокові вибори після того, як його партія зазнала поразки на виборах в ЄС від лідера ультраправих Марін Ле Пен, яка раніше підтримувала тісні зв’язки з Путіним і закликала до тісніших відносин між НАТО і Москвою.

Пан Столтенберг сказав: “Я вважаю, що в інтересах усіх союзників, в тому числі Франції та інших, зберегти НАТО сильним, тому що ми живемо в більш небезпечному світі.

“У більш небезпечному світі ще важливіше, щоб Північна Америка і Європа стояли разом.

“Звичайно, ми – 32 демократії, і це частина демократії, що у нас є різні партії, різні погляди, різні думки, але досвід цих десятиліть свідчить про те, що попри усі ці відмінності, НАТО завжди користується сильною підтримкою”.

І на завершення він закликав їх продовжувати озброювати Україну: “Я твердо переконаний, що якщо Путін переможе в Україні, ми станемо більш вразливими, і тоді нам потрібно буде ще більше інвестувати в нашу оборону”.

Нагадаємо, Black Sea Security Forum: НАТО потрібна окрема інституція, яка б боролась з російською пропагандою, – польський сенатор



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube