Комюніке Саміту миру підписали 80 країн. Хто утримався


15:4616.06.2024

Загалом у списку підписантів 80 країн та 4 організації, передає кореспондентка Радіо Свобода.

Зокрема, серед країн, які не підтримали комюніке, – Саудівська Аравія, Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Бразилія, Об’єднані Арабські Еміратита, Ватикан.

Натомість Туреччина, Угорщина, Сербія та Словаччина, всупереч пореднім оцінкам, готові поставити підпис під документом.

Комюніке Саміту миру підписали 80 країн. Хто утримався 1
Комюніке Саміту миру підписали 80 країн. Хто утримався 3

Агенція Reuters опублікувала текст комюніке Саміту миру, який триває 15–16 червня у Швейцарії. Агенція уточнює, що це чернетка, до якої до завершення саміту можуть бути внесені зміни, проте навряд чи вони будуть значними.

У чорновому тексті комюніке йдеться, що війна Росії проти України продовжує викликати масштабні руйнування та страждання, а також створювати ризики для багатьох регіонів світу. Учасники саміту нагадують про резолюції Генеральної асамблеї ООН, які засудили російську агресію.

Вони підтверджують свою відданість принципам захисту суверенітету та територіальної цілісності будь-яких держав, зокрема України, у міжнародно визнаних кордонах. Учасники саміту окреслили свою згоду щодо кількох аспектів.

По-перше, це необхідність гарантування безпеки у сфері використання ядерної енергії – в тому числі на Запорізькій АЕС, яка має працювати відповідно до вимог МАГАТЕ та під його наглядом.

По-друге, задля підтримки глобальної продовольчої безпеки необхідно гарантувати безпеку торговельного судноплавства в Чорному та Азовському морях. Атаки на торговельні судна та цивільні торгові порти неприйнятні, а продовольча безпека не має використовуватися у військових цілях.

По-третє, всі військовополонені повинні бути звільнені шляхом обміну «всіх на всіх». Усі депортовані чи незаконно переміщені українські діти та дорослі цивільні особи мають повернутися додому.

У комюніке йдеться, що держави і організації, які підписали його, готові в майбутньому робити конкретні зусилля для досягнення зазначених цілей.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube