Українці не вірять, що хтось буде за нас воювати, але вірять в перемогу. Серед молоді оптимістів менше


09:2814.06.2024

 Нове опитування Групи Рейтинг, на замовлення Фонду Карнеґі за міжнародний мир (Carnegie Endowment for International Peace — CEIP), виявило, що українці продовжують вірити у перемогу, навіть якщо мають сумніви щодо правильного шляху до перемогу.

Переважна більшість українців відкинули думку, що росія перемагає у війні наразі (лише 5% вірять у це). Решта майже порівну розділилась на тих, хто вважає, що Україна перемагає, та тих, які не бачать переваги жодної зі сторін на фронті зараз. 

Коли мова йде про результати війни, 73% українців вважають, що з часом Україна звільнить усі свої території. Значний відсоток респондентів були переконані, що Україна поверне частину або усі свої території протягом наступного року (56%), або що війна завершиться впродовж наступних двох років (59%).

Результати опитування виявили розбіжності між старшими та молодшими поколіннями українців у оцінках ходу війни та політичних вподобаннях. Старші українці віком 60+ відрізняються своїм оптимізмом щодо війни за більшістю параметрів. Ця група більш позитивно оцінила поточну ситуацію на полі бою та була більш впевнена у поступовій перемозі України. Вони також більше схилялися до думки, що війна скоро закінчиться, і найбільше підтримували боротьбу до звільнення усіх територій, а також переважно не підтримували проведення перемовин з росією.

Натомість, молодші українці, особливо молодші за 35 років, переважно песимістичніше оцінювали  можливості України здобути перемогу та відносно частіше приймали більш обмежені результати війни. Порівняно з 60% українців віком 60+, лише 40% молоді віком 18-35 років вважають, що Україна повинна воювати до звільнення всіх своїх територій в межах, визначених станом на 1991 рік.

Частка українців, які надали перевагу пошукам компромісів для закінчення війни скоротилася з 43% у питанні з альтернативами «Так» і «Ні» до 26%, коли їм запропонували вибір між перемовинами з росією та продовженням боротьби.

Більшість з тих, хто декларував готовність до перемовин також вірять в можливість України вимагати повного відведення російських військ з української території, засудження представників російської влади за воєнні злочини, репарації.

У питанні про можливі сценарії закінчення війни українці показали розбіжності між своїми поглядами та вимогами росії. Більшість українців (83%) не підтримали скорочення військових спроможностей України як умови для завершення війни.

Значна або переважна більшість також не підтримали закінчення війни згідно з такими сценаріями: припинення вогню із замороженням лінії фронту (65%), відмова України від ймовірного членства у ЄС та НАТО (65% та 60% відповідно).

Більшість українців (86%) вірять у наявність помірного або високого ризику повторного нападу росії навіть за умови підписання мирного договору, і ще більша частина (91%) були переконані в тому, що мотивом росії для вступу в перемовини є відтягування часу для підготовки наступного нападу. Навіть серед прихильників переговорів з росією, лише 21% вірять у здатність підписання мирного договору запобігти майбутній російській агресії. 

Українці цінують підтримку, надану від міжнародних партнерів, і більшість переконана, що ця підтримка зросте або буде залишатися на тому самому рівні впродовж наступних декількох років. Але більшість українців не очікують, що партнери воюватимуть від їхнього імені: порівняно з 63%, які бажають отримання далекобійної зброї, тренування та підтримки оборонної промисловості, лише 26% очікують розгортання військ партнерів на території України.

Висновок соціологи роблять вже суто політичний, а саме: “Українським і західним лідерам варто було б чітко заявити про те, чого можна досягти на полі бою, і за яких обставин більш інтенсивний дипломатичний процес міг би реально прокласти шлях до справедливого і тривалого миру”.

Нагадаємо також: Більшість українців вважає, що метою РФ у війні є знищення української нації, – опитування КМІС



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube