Байден і Зеленський підписали безпекову угоду між Україною та США (ВІДЕО)


21:2913.06.2024

Президенти України і США Володимир Зеленський і Джо Байден підписали двосторонню безпекову угоду, що передбачає підтримку України зараз, а також у довгостроковій перспективі з метою посилення можливостей стримування потенційної агресії у майбутньому.

Згідно з текстом угоди, підписаної на полях саміту G7 в Італії, вона має стати кроком на шляху до можливого членства України в НАТО.
“Сторони визнають, що ця угода підтримує міст до можливого членства України в альянсі НАТО”, – йдеться в тексті, передає Reuters.
Зеленський давно прагне членства в НАТО, але союзники зупинялися перед цим кроком. Західний альянс розглядає будь-який напад на одного зі своїх 32 членів як напад на всіх згідно зі статтею п’ятою.
У разі збройного нападу або загрози такого нападу на Україну, вищі посадові особи США та України зустрінуться протягом 24 годин, щоб проконсультуватися щодо реагування та визначити, які додаткові оборонні потреби потрібні Україні, йдеться в угоді.
Згідно з угодою, Сполучені Штати підтверджують свою підтримку України в захисті її суверенітету і територіальної цілісності на тлі відновлення наступу Росії на східному фронті України.
“Для забезпечення безпеки України обидві сторони визнають, що Україні потрібні значні військові сили, надійні можливості та постійні інвестиції в її оборонно-промислову базу, які відповідають стандартам Організації Північноатлантичного договору (НАТО)”, – йдеться в тексті угоди.
“Сполучені Штати мають намір надати довгострокову матеріальну, тренувальну та консультативну, технічну, розвідувальну, безпекову, оборонно-промислову, інституційну та іншу підтримку для розвитку українських сил безпеки та оборони, здатних захистити суверенну, незалежну, демократичну Україну та стримати майбутню агресію”, – йдеться у повідомленні.

Спільна пресконференція в межах саміту G-7 . 



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube