Завтра Україна і США підпишуть безпекову угоду. Що в ній


21:3112.06.2024

Очікується, що США і Україна підпишуть двосторонній пакт про безпеку в кулуарах саміту G7 в Італії в четвер, повідомили CNN кілька людей, знайомих з цим питанням, в угоді, яка прокладає шлях для довгострокових відносин США з Києвом у сфері безпеки, але яка також може бути скасована майбутніми американськими адміністраціями.

Угода стала результатом багатомісячних переговорів між США і Україною і, як очікується, зобов’язує США протягом 10 років продовжувати навчання українських збройних сил, розширювати співпрацю у виробництві озброєнь і військової техніки, продовжувати надавати військову допомогу і більше обмінюватися розвідданими.

Але, як очікується, це зобов’язання буде «виконавчою угодою», сказали джерела, що робить його менш формальним, ніж договір, і не обов’язковим для виконання будь-яким майбутнім президентом.

Колишній президент Дональд Трамп, ймовірний кандидат у президенти від Республіканської партії, не сказав прямо, чи продовжить він підтримувати Україну в разі перемоги на виборах у листопаді, заявивши лише, що вестиме переговори про швидке завершення російсько-української війни, не пояснюючи, як саме. Він також закликав європейські країни зробити більший внесок у власну оборону і сказав, що «заохочуватиме» Росію «робити все, що вона захоче», якщо Європа не збільшить фінансування своєї оборони.

Угода між США та Україною не містить конкретних грошових зобов’язань щодо підтримки оборони України, повідомили два джерела, знайомі з текстом угоди. За словами одного з джерел, в додатку до угоди буде викладено, як адміністрація Байдена планує працювати з Конгресом над виконанням зобов’язань у сфері безпеки, зокрема, щодо довгострокового фінансування, яке буде необхідне для підтримки оборони України.

Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив у вівторок, що зобов’язання США щодо України «і надалі залишатимуться відкритими і чіткими» на саміті G7, і що США «зроблять сміливі кроки, щоб показати пану Путіну, що час не на його боці, і що він не зможе пережити нас, оскільки ми підтримуємо Україну в її боротьбі за свободу».

За словами Кірбі, під час саміту відбудеться зустріч президента Джо Байдена і президента України Володимира Зеленського, і США оголосять про кроки з розблокування заморожених російських активів для використання у відновленні України після закінчення війни.

Очікується, що зобов’язання, які підпишуть США та Україна, будуть подібні до 14 інших двосторонніх угод, які Україна вже уклала з іншими союзниками, в тому числі з Великою Британією, Францією та Німеччиною. За словами одного з джерел, американсько-українська угода стане 15-ю за рахунком, і ще 17 країн взяли на себе зобов’язання провести переговори з Україною щодо укладення подібних двосторонніх пактів про безпеку.

Як частина угоди, США пообіцяють провести консультації з Україною одразу після майбутньої атаки з боку Росії, щоб визначити подальші кроки, кажуть люди, знайомі з контурами угоди. Великобританія, Франція і Німеччина також включили положення, що закликають до таких переговорів протягом 24 годин після російської атаки.

Але двостороння угода зі США, як і з іншими союзниками України, не міститиме положення про взаємну оборону, яке б зобов’язувало їх до військового захисту України в разі нового нападу. Хоча Зеленський привітав двосторонні зобов’язання, він неодноразово заявляв, що вони не є заміною повноправного членства в НАТО, яке містить положення про взаємну оборону, відоме як Стаття V.

Угода укладена в той час, коли американсько-українські відносини почали відновлюватися після спаду наприкінці минулого року і в цьому році на тлі боротьби в Конгресі за додаткове фінансування США для України – за що Байден особисто вибачився перед Зеленським під час зустрічі в Парижі минулого тижня.

Байден також нещодавно погодився дозволити Україні використовувати надану США зброю для нанесення прямих ударів по Росії, що стало важливим зрушенням, про яке Україна просила протягом місяців, коли Росія обстрілювала Харків ракетами з-за кордону.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube