В Раді Безпеки ООН проголосували за “резолюцію Байдена” про припинення війни в Газі


07:0411.06.2024

Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй у понеділок підтримала пропозицію президента Джо Байдена щодо припинення вогню між Ізраїлем та ХАМАС у секторі Газа і закликала палестинських бойовиків прийняти угоду, спрямовану на припинення восьмимісячної війни.
ХАМАС привітав прийняття резолюції, розробленої США, і заявив у своїй заяві, що готовий співпрацювати з посередниками над реалізацією принципів плану, «які відповідають вимогам нашого народу і опору», повідомляє Reuters.

Росія утрималася під час голосування в ООН, тоді як решта 14 членів Ради Безпеки проголосували за резолюцію на підтримку трифазного плану припинення вогню, викладеного Байденом 31 травня, який він назвав ізраїльською ініціативою.

«Сьогодні ми проголосували за мир», – заявила після голосування посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Резолюція вітає нову пропозицію про припинення вогню, заявляє, що Ізраїль прийняв її, закликає ХАМАС погодитися з нею і «наполегливо закликає обидві сторони повністю виконати її умови без зволікання і без жодних умов».

Алжир, єдиний арабський член Ради, підтримав резолюцію, оскільки «ми вважаємо, що вона може стати кроком вперед до негайного і тривалого припинення вогню», – заявив посол Алжиру в ООН Амар Бенджама.

“Це дає проблиск надії палестинцям, – сказав він. «Настав час зупинити вбивства».
Резолюція також детально описує цю пропозицію і зазначає, що «якщо переговори займуть більше шести тижнів для першої фази, припинення вогню триватиме доти, доки триватимуть переговори».

ЦІЛІ ІЗРАЇЛЮ

Посол Росії в ООН Василь Небензя запитав, на що конкретно погодився Ізраїль, і заявив, що Рада Безпеки не повинна підписувати угоди з «розмитими параметрами».
«Ми не хотіли блокувати резолюцію тільки тому, що вона, наскільки ми розуміємо, підтримується арабським світом», – сказав Небензя.

Посол Ізраїлю в ООН Гілад Ердан був присутній на голосуванні, але не виступив перед Радою. Замість нього старший ізраїльський дипломат в ООН Реут Шапір Бен Нафталі заявив, що цілі Ізраїлю в Газі завжди були чіткими.

«Ізраїль відданий цим цілям – звільнити всіх заручників, знищити військовий і управлінський потенціал ХАМАС і забезпечити, щоб Газа не становила загрози для Ізраїлю в майбутньому», – сказала вона. “Саме ХАМАС заважає закінчити цю війну. ХАМАС і тільки ХАМАС”.

У березні Рада зажадала негайного припинення вогню і безумовного звільнення всіх заручників, утримуваних ХАМАСом.

Протягом декількох місяців переговірники зі США, Єгипту та Катару намагаються домовитися про припинення вогню. ХАМАС заявляє, що хоче остаточного припинення війни в секторі Газа і виведення ізраїльських військ з анклаву, де проживає 2,3 мільйона людей.
Ізраїль мститься Хамасу, який керує Газою, за атаку його бойовиків 7 жовтня.
За ізраїльськими даними, 7 жовтня в результаті нападу бойовиків ХАМАС було вбито понад 1200 осіб і понад 250 взято в заручники. Вважається, що понад 100 заручників залишаються в полоні в Газі.
Ізраїль розпочав повітряну, наземну і морську атаку на палестинську територію, в результаті якої загинуло понад 37 000 палестинців, за даними органів охорони здоров’я Гази.

Напередодні цього голосування в Раді Безпеки держсекретар США Ентоні Блінкен провів зустріч із прем’єром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу. Під час зустрічі вони обговорили пропозицію президента США зі встановлення миру в Секторі Газі, звільнення заручників та безпеки у регіоні, повідомляє Держдепартамент США.

В офіційному повідомленні після зустрічі сказано:

“Державний секретар Ентоні Блінкен зустрівся сьогодні в Єрусалимі з Прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху. Держсекретар підтвердив, що Сполучені Штати та інші світові лідери будуть підтримувати всеосяжну пропозицію, викладену президентом Байденом, яка призведе до негайного припинення вогню в Газі, звільнення всіх заручників та значного і сталого збільшення гуманітарної допомоги для розподілу по всій території Гази. Держсекретар підкреслив непохитну відданість Сполучених Штатів безпеці Ізраїлю, в тому числі шляхом забезпечення того, щоб події 7 жовтня ніколи не повторилися. Він повторив, що пропозиція, яка лежить на столі, відкриє можливість для встановлення спокою вздовж північного кордону Ізраїлю і подальшої інтеграції з країнами регіону. Секретар поінформував прем’єр-міністра про поточні дипломатичні зусилля з планування постконфліктного періоду, підкресливши важливість цих зусиль для забезпечення довгострокового миру, безпеки і стабільності як для ізраїльтян, так і для палестинців. Держсекретар Блінкен також наголосив на важливості запобігання поширенню конфлікту”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube