Перші результати виборів до Європарламенту: президент Франції заявив про розпуск Національних зборів


23:3509.06.2024

Еммануель Макрон оголосив, що розпустить нижню палату парламенту (Національні збори), а Марін Ле Пен запевнила, що її партія «готова використовувати владу, якщо французи нам довіряють». У Франції призначено голосування 30 червня, а потім 7 липня.

Про це пише le Рarisien, передає Інше ТВ.

Ця неділя, 9 червня 2024 року, ознаменувалася новою подією, яка залишиться в анналах П’ятої Республіки. Еммануель Макрон вирішив розпустити Національні збори після великої перемоги «Національного об’єднання» (партії проросійського політика Марін Ле Пен) на виборах до Європарламенту та нищівної поразки його партії (відповідно 31,5% та 15,2% голосів).

«Це не дуже хороший результат для сторін, які захищають Європу. (…) Тому я не можу діяти так, ніби нічого не сталося», – сказав він у своїй промові ввечері 9 червня, уточнивши, що указ про розпуск буде підписано цієї неділі ввечері.

Таким чином, дострокові парламентські вибори у Франції відбудуться вперше з 1997 року в кінці експрес-кампанії. Згідно зі статтею 12 Конституції, таке рішення може бути прийняте главою держави після консультації з прем’єр-міністром, президентом Національних зборів і головою Сенату. Нові парламентські вибори мають відбутися протягом 20-40 днів. Еммануель Макрон вже назвав дати: 30 червня, потім 7 липня, менше ніж за три тижні до Олімпійських ігор.

Як повідомляло Інше ТВ, Яким буде Європарламент після виборів, і як це впливатиме на Україну (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube