Байден і Зеленський зустрінуться на тлі взаємного незадоволення, – NBC News


07:3307.06.2024

Президент Джо Байден зустрінеться зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським у Франції цього тижня в напружений момент у відносинах між двома урядами, оскільки Київ розчарований темпами надання військової допомоги та критикою з боку США антикорупційних зусиль України.

Про це пише NBC News із посиланням на неназваних українських посадовців.

Відносини між двома урядами, схоже, досягли найнижчої точки з моменту початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року, кажуть колишні урядовці. Українські та американські посадовці в приватних розмовах визнають, що у відносинах є тертя, хоча обидві країни мають спільну мету – захистити Україну від російської агресії.

Зустріч двох президентів відбулася лише через кілька днів після того, як Білий дім скасував заборону і дозволив Україні використовувати зброю, надану США, для нанесення ударів по цілях на обмеженій території в Росії. Рішення, яке не відповідало вимогам Києва, було ухвалене після неодноразових публічних закликів Зеленського та європейських урядів, а також у зв’язку з тим, що північне місто Харків опинилося під загрозою падіння.

Цей епізод нагадує попередні рішення адміністрації Байдена щодо України, коли чиновники спочатку відхиляли конкретний запит частково через побоювання, що це може спровокувати кризу у відносинах з Росією, після чого відбувалися внутрішні дебати, термінові заклики інших урядів і законодавців і, врешті-решт, зелене світло від Білого дому, який схвалив запит Києва.

“Це знайома схема, яку ми бачили знову і знову. Зазвичай це: «Ні, ні, можливо, так», – сказав Джон Гербст, кар’єрний дипломат у відставці, колишній посол США в Україні.

Україна та її прихильники кажуть, що тривалі дискусії та затримки коштували життів і підірвали прогрес України на полі бою.

З точки зору Зеленського, США ставлять йому перешкоди, і це викликає «справжнє, справжнє розчарування», – сказав колишній американський урядовець, обізнаний з цим питанням.

В останніх інтерв’ю Зеленський звучав спантеличено і роздратовано через масштаби та обсяги американської та західної військової допомоги, запитуючи, чому його країна не може отримати більше систем протиракетної оборони «Патріот», щоб врятувати цивільне населення та електромережу країни від постійних повітряних атак.

«Чи можемо ми отримати сім?» – сказав він в інтерв’ю New York Times, маючи на увазі те, що він назвав мінімально необхідною кількістю систем Patriot. «Чи не вважаєте ви, що це забагато для ювілейного саміту НАТО у Вашингтоні?» – запитав він. «Для країни, яка сьогодні бореться за свободу і демократію в усьому світі?»

Американські офіційні особи кажуть, що Вашингтон є найбільшим джерелом військової допомоги Україні, що адміністрація повинна враховувати геополітичні ризики, і що вона була готова змінити свою позицію в разі потреби.

За словами одного з помічників конгресмена, підхід адміністрації викликав розчарування не лише в Києві, але й по обидва боки проходу в Конгресі.

«На кожному етапі війни, з лютого 2022 року і дотепер, адміністрація не поспішала реагувати на українські запити щодо всього» – від боєприпасів до танків і ракет більшої дальності, – сказав помічник конгресмена.

“І в кожному випадку, поки що, через місяць-два-три, адміністрація змінювала свою думку і надавала те, про що просили українці. Але в кожному випадку вони робили це занадто пізно і часто занадто мало”, – сказав помічник.

Республіканець Майкл Маккол, голова Комітету у закордонних справах Палати представників Конгресу США, та республіканець Майк Тернер, голова Постійного комітету з питань розвідки Палати представників Конгресу США, заявили, що адміністрація Байдена повинна була зняти обмеження на використання Україною зброї американського виробництва набагато раніше, до того, як умови погіршилися.

“Це рішення мало бути прийняте до нещодавнього наступу Росії в Харкові, а не після.
Натомість, постійне викручування рук адміністрацією Байдена призвело до того, що Україна не змогла відреагувати, змусивши її стояти осторонь і спостерігати, як російські війська готуються до неминучої атаки через її кордон”, – йдеться у спільній заяві МакКола і Тернера.

Рішення Байдена не брати участь у міжнародному мирному саміті, організованому Україною наприкінці цього місяця, ще більше посилило напруженість у партнерстві. У саміті візьмуть участь понад 80 країн. Росія не була запрошена, і Китай не буде присутній.

«Я вважаю, що мирному саміту потрібен президент Байден, і іншим лідерам потрібен президент Байден, тому що вони будуть дивитися на реакцію США», – сказав Зеленський на нещодавній прес-конференції в Брюсселі.

Відсутність Байдена «буде зустрінута лише оплесками з боку Путіна – особистими, стоячими оплесками», – сказав Зеленський.Віце-президент Камала Гарріс і радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван візьмуть участь у заході 15 червня у Швейцарії, повідомив Білий дім. Україна сподівалася, що Байден зможе взяти участь у конференції, оскільки він буде в Італії лише кількома днями раніше.Але очікується, що президент візьме участь у зборі коштів у Лос-Анджелесі на цих вихідних, де буде присутній Джордж Клуні та інші голлівудські гості.

Розкол через корупцію та реформи

Питання корупції в Україні також неодноразово ставало джерелом розбіжностей, і американські дипломати та урядовці вимагали від уряду Зеленського рішучих дій. За словами нинішніх і колишніх урядовців, українські чиновники особливо роздратовані через це питання з послом США Бріджит Брінк.

З точки зору України, Зеленський досяг значного прогресу в боротьбі з корупцією, фінансуючи спеціальну прокуратуру та антикорупційний суд. Деякі українські чиновники кажуть, що посол США створив непотрібну напруженість і втратив з поля зору головний пріоритет – перемогу на полі бою, згідно з джерелами, близькими до уряду.

Адміністрація Байдена закликала до подальших реформ, прозорості та підзвітності як необхідних кроків для вступу України до Європейського Союзу та НАТО.

Американський урядовець визнав напруженість у відносинах з Україною через зусилля Вашингтона у боротьбі з корупцією. Але він сказав, що нещодавні перестановки у головному антикорупційному відомстві Києва є прикладом постійної потреби в реформах. Як повідомляється, друга особа в Національному антикорупційному бюро України була відсторонена від роботи минулого місяця після того, як витік інформації всередині відомства поставив під загрозу гучне розслідування проекту з будівництва доріг за державні кошти.

Незважаючи на те, що посол Брінк приймає на себе основний тягар розчарування українського уряду, її зосередженість на реформах та антикорупційних заходах у Києві має повне сприяння та підтримку як з боку Державного секретаря Ентоні Блінкена, так і з боку президента, сказав американський чиновник.

Ключові американські законодавці також рішуче підтримують кампанію адміністрації з проведення реформ, спрямованих на боротьбу з корупцією, і вважають, що «потрібно тримати руку на пульсі боротьби з корупцією та демократичного врядування», – сказав помічник конгресмена.

Цього тижня Брінк має поінформувати законодавців та співробітників Конгресу про ситуацію в Україні у Вашингтоні.

Під час зустрічі в Києві минулого місяця Блінкен похвалив представників громадянського суспільства за їхні зусилля у боротьбі з корупцією в українському уряді та створенні уряду, «який відображає волю своїх громадян».

Блінкен заявив, що Україна повинна «переконатися, що боротьба з корупцією триває вдома так само, як боротьба з російською агресією триває на лінії фронту».

На спільній прес-конференції 24 години потому міністра закордонних справ України Кулебу запитали, чи повинні американці турбуватися про корупцію в Україні, оскільки вони продовжують надсилати допомогу. Кулеба відповів, що президент Зеленський «послідовно вирішує питання корупції» з перших днів свого перебування на посаді «і досяг серйозних результатів на цьому шляху».

«Є сприйняття рівня корупції і є факти про рівень корупції», – сказав Кулеба, стоячи поруч з Блінкеном. За його словами, ЄС та МВФ високо оцінили антикорупційні заходи, які вживаються в Україні, та запровадження реформ.

“Завжди є дуже простий критерій: Якби ми були настільки корумпованими, як про нас говорять, вони б просто не давали нам грошей, вони б не розпочинали з Україною переговори про вступ до Європейського Союзу, а Сполучені Штати не мали б довіри до України”, – сказав він.

Прес-конференція проілюструвала складний діалог між двома урядами щодо корупції. Під час того ж візиту Блінкен викликав невдоволення деяких українців, коли грав на гітарі з місцевою групою в Києві в той час, коли українські солдати і мирні жителі гинули і втрачали позиції в боротьбі з російськими військами.

Олег Симороз, український ветеран, який втратив на війні обидві ноги, сказав, що виступ американського дипломата був «просто нетактовним і недоречним».

Він написав у мережі X, що це був «не найкращий час, зовсім не найкращий час. Так багато людей гине щодня, тому що у нас недостатньо зброї і недостатньо підтримки з боку наших союзників”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube