ЗСУ відкрили вогонь по ворогу на Бєлгородщині через кілька годин після дозволу використовувати HIMARS


10:1703.06.2024

У п’ятницю Україна отримала дозвіл на запуск американських ракет по цілях на території Росії. Через кілька годин HIMARS відкрив вогонь.
Ціллю HIMARS був Бєлгород, база для російських атак на півночі України.

Про це повідомляє видання Forbes.

Адміністрація надасть українцям високоточні боєприпаси, в тому числі авіаційні касетні бомби, крилаті ракети «Гарпун», ракети M30/31 для високомобільних артилерійських ракетних систем і ракети для армійських тактичних ракетних систем.

Українці могли б використовувати ці боєприпаси проти російських цілей на українській землі. Але якщо вони вразять цілі на території Росії, Білий дім може призупинити подальшу допомогу.

Але нещодавні російські удари по Харкову, розташованому всього за 25 миль від кордону на північному сході України, допомогли Байдену змінити свою думку. Місяць невибіркових ударів призвів до переміщення десятків тисяч цивільних осіб і загибелі десятків з них. 25 травня росіяни розбомбили магазин товарів для дому в місті з населенням 1,4 мільйона, в результаті чого загинули 18 людей, в тому числі двоє дітей.

У п’ятницю Білий дім стер свою червону лінію.

За повідомленнями, тієї ночі українська армія націлила кілька своїх колісних пускових установок «Хаймарс» на російське місто Бєлгород, розташоване за 20 миль на північ від російсько-українського кордону на півдні Росії.

«Це довгоочікуваний крок, який дозволить нам тепер краще захистити Україну та українців від російського терору та спроб розширити війну», – написав президент України Володимир Зеленський перед тим, як на Бєлгород обрушилися десятки 660-фунтових ракет, кожна з яких летіла на відстань 57 миль і містила 50 фунтів бризантної вибухівки.

Російські ЗМІ зафіксували звуки сирен повітряної тривоги та вогняні пуски зенітних батарей, коли українські ракети гриміли над містом з населенням 384 000 осіб. Державні ЗМІ стверджують, що батареї ППО збили 14 ракет, і є деякі докази того, що фрагменти ракет лежать на землі.

Незрозуміло, скільки шкоди завдав наліт – і, що важливіше, скільки шкоди він завдав військовим об’єктам.

Однак очевидно, чого намагаються досягти українці. Бєлгород і навколишні міста є базою для операцій північного угруповання російських військ, яке з 10 травня атакує українські прикордонні міста, можливо, з метою прорвати українську оборону і просунутися в напрямку Харкова.

За три тижні запеклих боїв це угруповання російських військ – ціною великих втрат – захопило низку прикордонних сіл і перетворило місто Вовчанськ, що за кілька миль на південь від кордону, на вкрите руїнами поле бою. Швидкі дії українських підкріплень – 36-ї бригади морської піхоти, 71-ї єгерської бригади і елітної 82-ї десантно-штурмової бригади, серед інших підрозділів – зупинили російський наступ.

Значення Бєлгорода лише зростає з розвитком бойових дій. У місцевих лікарнях так багато російських поранених, що місцева система охорони здоров’я «перебуває в стані колапсу», – зазначає Український центр оборонних стратегій.

Є ознаки того, що росіяни перегруповуються для нового наступу. Пересування військ у містах Грайворон, Борисівка і Пролетарський, що за кілька кілометрів на захід від Бєлгорода, «можливо, свідчать про формування ударного угруповання в Бєлгородській області», повідомляє ЦДАКР.

Наносячи удари по Бєлгороду і прилеглим районам, українці підривають північне угруповання сил – і цю нібито нову ударну групу – без необхідності вести бої з росіянами вулиця за вулицею у Вовчанську.

Зрозуміло, що українські війська могли завдати удару по Бєлгороду до цього тижня, але лише за допомогою боєприпасів місцевого виробництва або європейських боєприпасів. Фактично, Бєлгород є мішенню з квітня 2022 року, коли бойові вертольоти української армії прослизнули через кордон і завдали ракетного удару по нафтовому об’єкту в місті.

Але найкращі і найпоширеніші боєприпаси глибокого ураження в Україні виробляються в Америці. По-справжньому стійке і руйнівне бомбардування російських баз у Бєлгороді вимагає HIMARS, ATACMS і планерних бомб, що постачаються з США.

Українці нарешті отримали зелене світло для продовження. «Я вдячний за життєво важливу підтримку», – написав Зеленський.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube