Як агенти РФ проникли в охорону президента Зеленського, щоб вбити його і Буданова, –  The Times назвало прізвища


12:1927.05.2024

Вбивця вже був на позиції, коли йому повідомили про ціль. Це було 4 травня, за п’ять днів до того, як Росія мала святкувати свій національний день перемоги, коли він облаштував центр управління безпілотниками в підвалі в Київській області. Тільки після того, як він опинився на позиції, його куратор назвав йому ціль.

Про це повідомляє The Times.

«Коли побачиш колону з чорним автомобілем Toyota Land Cruiser і чорним мікроавтобусом – повідом їхні координати», – йшлося в наказі.

Опис збігався з кавалькадою генерал-лейтенанта Кирила Буданова, агресивного молодого командира української військової розвідки ГУР, який керував замахами на вищих російських командирів, пропагандистів і колабораціоністів як всередині Росії, так і на окупованій українській території. Його планували вбити під час скоординованої ракетно-безпілотної атаки.

«Росіяни планували запустити балістичну ракету за вказаними координатами, коли оператор безпілотника перебуватиме у своєму укритті, після чого він мав запустити свій безпілотник, зняти наслідки атаки для своїх кураторів і протаранити свій безпілотник гранатометом у всіх, хто виживе або прийде на допомогу», – розповів в ексклюзивному інтерв’ю високопоставлений офіцер української контррозвідки, вперше розкриваючи деталі плану і те, як вони його зірвали.

Виступаючи на умовах анонімності з глибини неокласичної будівлі радянських часів, де колись розташовувався КДБ, високопоставлений співробітник Служби державної безпеки України, СБУ, розповів, як шпигуни президента Путіна проникли у вищі ешелони охорони президента Зеленського, намагаючись обезголовити київське керівництво.

Через двадцять хвилин росіяни завдали удару другою балістичною ракетою в рамках «подвійного удару», покликаного вбити екстрені служби і приховати докази атаки безпілотника, додав він.

Але протягом декількох місяців СБУ стежила за архітекторами плану вбивства: двома полковниками Управління державної охорони, які відповідали за захист вищих посадових осіб України, включаючи президента.

Вони також стежили за третьою людиною, яку підозрювали в тому, що вона працює на їхнього російського колегу, Федеральну службу безпеки (ФСБ): неназваним вбивцею.

Вони знали, що трійця готувала замах на Буданова, і що вони стежили за генерал-лейтенантом Василем Малюком, головою СБУ, а також за самим Зеленським, розповів офіцер.

Підозрювані привезли до Києва гранатомети, протипіхотну міну МОН-90 і безпілотники-смертники з видом від першої особи напередодні замаху, сказав він.

Першого підозрюваного, якого джерело в правоохоронних органах назвало полковником Андрієм Гуком, звинувачують у тому, що він працював на ФСБ з 2014 року. Він нібито завербував другого чоловіка, полковника Олександра Деркача, і передавав групі накази ФСБ.

Переговори між кілером і його кураторами були перехоплені СБУ за допомогою потужних технологій стеження. Малюк негайно повідомив про це Буданову. Озброєна група швидкого реагування накинулася на кілера, а СБУ підготувала швидку операцію із зачистки його ймовірних спільників.

«Нашою метою було провести одночасний арешт, щоб вони не змогли донести один на одного, щоб не втекли», – розповів офіцер.

Один полковник був удома у своїй київській квартирі, а інший – у гостях у друзів у Сумській області на північному сході України. Обидва були озброєні. Щоб уникнути небезпечної перестрілки, СБУ виманила їх з будинків, організувавши несподіваний виклик на роботу.

Сили швидкого реагування, переодягнені у звичайну патрульну поліцію, взяли під контроль блокпости на маршруті чоловіків. У воєнній Україні блокпости – звична річ, і зупинка на них не обов’язково викликає підозри.

Перед кожним автомобілем співробітники СБУ демонстрували, що ретельно обшукують кожну цивільну машину, щоб підкреслити, що зупинка була звичайною.

Першого чоловіка заарештували відносно легко. Другий не припаркувався, не зупинявся, опустив вікно і показав своє службове посвідчення.

«Ми вибрали для арешту великого, фізично здорового хлопця, одягненого в міліцейську форму. Він зробив вигляд, що не бачить посвідчення, і підійшов ближче до машини, – розповів офіцер.

«Потім однією рукою він простягнув руку через вікно і відчинив двері, а іншою рукою схопив хлопця за голову. Оскільки машина була на ходу, вона одразу ж рушила з місця. Було вкрай важливо негайно його затримати, тому що в машині була зброя».

Інші співробітники СБУ зупинили автомобіль і витягли чоловіка з машини, завершивши арешт, а озброєні групи провели обшук у квартирах чоловіків. Там вони знайшли вибухівку і компоненти безпілотника, заховані в запасних шинах і купі дров, а також схованку з секретним телефоном, повідомив співробітник контррозвідки.

Обидва чоловіки зізналися у скоєному під час допиту. У телефоні були записи, що ідентифікують транспортні засоби та маршрути, якими пересувалися Зеленський і Малюк, можливо, в очікуванні подібного удару, а також повідомлення про їхні пересування.

Опинившись під арештом, полковники також видали нову інформацію про більш ранню спробу Росії взяти Зеленського в заручники на самому початку війни, розповів офіцер.

«У лютому 2022 року агент номер один отримав завдання виявити інших офіцерів державної охорони, лояльних до Росії, і вбити тих, хто лояльний до України, щоб взяти президента в заручники, – сказав він. «Вони повинні були змусити Зеленського зробити відеозвернення з капітуляцією і заявити, що немає причин воювати – інакше його вб’ють».

Під час хаотичних перших днів вторгнення перший полковник зайшов так далеко, що зібрав інших охоронців президента і запропонував їм скласти зброю, коли прийдуть росіяни, додав він.

«Він сказав їм: «Ми не збройні сили, у нас немає конкретного завдання захищати Україну, і мені не достатньо платять, щоб організовувати тут оборону Брестської фортеці», – сказав офіцер. Оборона Брестської фортеці 1941 року Червоною Армією від несподіваного нападу нацистів призвела до загибелі понад 2 000 солдатів Радянського Союзу, а гарнізон, що залишився, чисельністю 7 000 осіб, потрапив у полон.

За словами співробітника СБУ, тоді його колеги з охорони сприйняли його коментарі як емоційну реакцію на вторгнення та проігнорували їх. Оскільки він був старшим за званням, вони не стали йому заперечувати. Після його арешту, коли вони зрозуміли, що він діяв за наказом ФСБ, вони були шоковані.

Сім’я Гука, яка втекла до Європи і має рішучі проукраїнські погляди, була спустошена його арештом. «Він брехав їм усім. Його дружина думала, що її чоловік захищає свою країну, його діти думали, що їхній батько – український герой”, – додав офіцер.

Однак він народився в Росії, що є можливим поясненням його ймовірної зради. У відеозаписі допитів, опублікованому СБУ, він розповів, що отримував від ФСБ Росії $3 000 на місяць, а також додатково $1 000 на поїздки для виконання їхніх замовлень. Як стверджується, більша частина цієї суми виплачувалася йому і його сім’ї під час візитів до Європи.

Другий офіцер, Деркач, брав участь просто заради грошей і сподівався, що старший за званням Гук допоможе його кар’єрним перспективам, сказав співробітник СБУ.

Радник Зеленського Михайло Подоляк заявив, що проти життя президента готувався «десяток» змов. Однак проникнення в його охорону, схоже, є найдосконалішим зусиллям ФСБ. Замах на Буданова демонструє агресивну зміну ролі відомства у війні проти України та її союзників – від збору розвідданих до диверсій і вбивств, роль, яку колись домінувала російська військова розвідка, ГРУ.

Нещодавні напади у Великій Британії та Європі на постачання західної зброї в Україну з використанням підпалів і вибухівки були покладені на російських агентів, а минулого тижня голова британської розвідувальної служби GCHQ Енн Кіст-Батлер заявила, що вона «дедалі більше занепокоєна» зв’язками між російськими спецслужбами і кіберзлочинцями, які націлилися на ключові служби Великої Британії.

Архітектором нової агресивної стратегії ФСБ вважається заступник директора агентства Сергій Корольов, фаворит Путіна, який, як повідомляється, має глибокі зв’язки з російською мафією. У досьє на нього, наданому The Times українською військовою розвідкою ГУР, його називають «вовкодавом Путіна», бійцівським псом, якому доручено збирати інформацію про інших членів російського уряду та усувати потенційних конкурентів, яких російський лідер хоче усунути законними методами. У досьє також зазначено, що це загадковий персонаж, який народився в Киргизстані, йому близько 60 років, і він вважає за краще працювати в тіні.

ГУР звинувачує його в організації останнього замаху в якості подарунка Путіну напередодні запланованого святкування Дня перемоги 9 травня. В СБУ заявили, що замах був схвалений і координувався особисто директором ФСБ Олександром Бортніковим.

«Вони перейшли від спроб вербування агентів розвідки до підготовки терактів, диверсій і вбивств, намагаючись створити проросійський рух опору», – сказав контррозвідник, зазначивши, що СБУ вже викрила близько 2,5 тисяч російських агентів в Україні.

«Насправді ніякого проросійського руху в сьогоднішній Україні немає. Російські спецслужби дуже потужні, але поки що СБУ їх переграє».



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube