Зеленський беріг молодь від війни, середній вік бійців на фронті – 43-45 років, – Bloomberg


11:2227.05.2024

Коли тисячі людей тікали з Києва в перші дні російського вторгнення 2022 року, одна 57-річна жіночка поспішила в протилежному напрямку. Людмила Менюк збиралася записатися до армії, щоб помститися за свого сина, який загинув у бою з росіянами майже десять років тому.

Багато українців її віку пішли добровольцями, іноді мотивовані, як і вона, явним бажанням заступити молодих людей, які могли б загинути на їхньому місці. «Я добре виконувала свої обов’язки, – сказала вона в інтерв’ю агентству Bloomberg, – щоб врятувати життя молодого українця».

Але ентузіазм старших громадян України порівняно з їхніми молодшими колегами перетворився на слабкість для української армії, оскільки наступ на неї затягнувся на третій рік, і вона з усіх сил намагається відбити наступ Росії. Президент Володимир Зеленський голосно заявляв про потребу країни в озброєнні – і нарешті пожинає плоди своїх закликів. Він мовчить про набагато чутливіше питання – потребу в людях.

Солдати на передовій, опитані агентством Bloomberg, сказали, що пакет допомоги, схвалений Конгресом США минулого місяця, почав послаблювати тиск на спорядження, яке було жорстко нормоване, доки прийняття законопроекту залишалося невизначеним. Проте, незважаючи на новий закон про мобілізацію, який знижує призовний вік, нестача кадрів залишається проблемою.

«Більшості людей, з якими я спілкуюся, близько 40-45 років», – сказав Павло Нарожний, який збирає кошти для артилеристів, додавши, що «молодші – особливо молодші 30 років – зустрічаються відносно рідко». Високопоставлений військовий чиновник, який говорив на умовах анонімності, повторив цю оцінку, назвавши середній вік бійців 43-45 років.

Незважаючи на те, що війна останнім часом активізувалася на нових театрах – удари безпілотників по енергетичних об’єктах, ракетні загородження, напади на кораблі в Балтійському морі – суперечка в основі своїй точиться за територію, а отже, залежить від здатності України поповнювати свої війська. І це створює проблему для країни.

До отримання серйозного поранення минулого року Менюк воювала, незважаючи на поганий слух і зір, тоді як інші учасники бойових дій скаржилися на проблеми з серцем і навіть на хвороби, які ще не були належним чином досліджені через обмежений доступ до медичної допомоги на передовій.

«Це було проблемою ще вчора. І вона тільки погіршується”, – сказав Олексій Мельник, співробітник київського аналітичного центру Разумкова, говорячи про старіння в українських лавах.

Російські війська розгорнули свою вогневу міць вздовж усієї лінії фронту і цього року досягли поступового просування вперед, захопивши в процесі цього місто Адвіївка на сході країни.

Минулого року колишній міністр оборони Владіміра Путіна виклав детальні плани щодо подальшого розширення збройних сил Росії: до 1,5 мільйона осіб з 1,15 мільйона зараз. Поки що російські військові приваблюють солдатів обіцянками щедрої зарплати і новим законом, що полегшує молодим призовникам службу на передовій.

В Україні рекрутинг залишається складним завданням.

Ідея про те, що молодь повинна уникати поля бою, була закріплена в законі, а призов до армії донедавна поширювався лише на тих, кому виповнилося 27 років. Нещодавно цей вік було знижено до 25 років, але ситуація погіршується через неефективний призов тих, хто потрапляє в цільовий діапазон. Серед населення, переміщеного внаслідок бойових дій, багато молодих людей неможливо знайти. За офіційною статистикою, лише половина з 4,5 мільйонів переселенців перереєструвалися за новою адресою.

Іншим фактором є те, що матері, які покинули свою країну з синами-підлітками, не відправляють їх назад, коли вони досягли віку, придатного для добровольців, тому менше чоловіків записуються до найнижчого віку – 18, 19 або 20 років.

Додайте до цього демографічний фон, який означає, що зараз вдвічі більше українців, яким за тридцять, завдяки бебі-буму 1980-х років, ніж тих, кому за двадцять, коли сім’ї, які боролися з невизначеністю в пострадянській Україні, не поспішали заводити дітей.

Окрім непопулярної політики відправки української молоді на смерть, звільнення чоловіків віком від 18 до 25 років від участі в бойових діях на фронті мотивоване вірою в те, що вони стануть ключем до відновлення України в майбутньому, сказав депутат Сергій Рахманін, член парламентського комітету з питань безпеки і оборони.

«Ми не знаємо, як довго триватиме війна, і які ресурси нам знадобляться, і як довго», – сказав він в інтерв’ю агентству Bloomberg. Але ця ж невизначеність означає, що багато літніх солдатів зараз страждають від запущених хвороб і травм, які є платою за ведення війни, якій не видно кінця.

На початку вторгнення 52-річний Віталій Привроцький записався до армії разом з іншими друзями, які, як і він, були ветеранами радянської війни в Афганістані – це одна з переваг досвіду, яку деякі старші українці мають над молодшим поколінням.

«Коли я записувався, медична комісія нічого не перевіряла, – сказав Привроцький, який служить під Харковом, телефоном під час перерви в роботі, яку йому доручили – доглядати за військовими машинами. «Вони сказали: »Слухай, ти йдеш добровольцем, можливо, на кілька днів. Війна скоро закінчиться!»

Його дружина, за його словами, дуже переживала, щоб його не фвбили, але він їй все розповів: «Ми тяжко працювали, щоб заробити достатньо для комфортного життя. Я не хочу, щоб росіяни прийшли і все це забрали».

Зрештою, померла його дружина. У неї стався інсульт, коли він був на війні, і він пояснює це болем від його відсутності.

Зараз Привроцький намагається пройти в захисному спорядженні більше 100 футів без відчуття стиснення в серці. Він не в змозі прислухатися до порад лікарів уникати стресу. Як і багато інших, він служить без перерви з початку війни, без перепочинку.

Закон про зниження призовного віку пролежав на столі Зеленського майже рік, перш ніж він його підписав. Однією з його цілей є запровадження обов’язкової базової військової підготовки для чоловіків у віці від 18 до 25 років, каже депутат Рахманін. «Велика кількість молодих людей не отримують жодних військових навичок».

Обтяжений більш ніж 4 000 поправок, закон, який набув чинності 18 травня, також звужує перелік звільнень від військової служби і ускладнює ухилення від призову. Він мав містити положення, що обмежує термін служби призовників трьома роками, щоб заспокоїти їхні сім’ї, але його було вилучено за вказівкою командувача військами Олександра Сирського.

За словами аналітика Мельника, мова про війну відштовхує як молодих людей, так і членів їхніх родин, які в іншому випадку могли б дозволити їм воювати. Мова смерті заради України – це «неправильний підхід», вважає він. «Ніхто не хоче відправляти генофонд на знищення».

Саме така перспектива мучить 52-річну військовослужбовця Юлію Разуменко. Вона сама записалася на військову службу у 2022 році. За кілька років до цього вона вмовила сина вступити до військової академії, сказавши йому: «Слухай, якщо почнеться війна – а вона почнеться – ти матимеш навички та знання, які допоможуть тобі боротися зі своїми страхами».

«З іншого боку, я мати. Невже я можу переконати свого сина піти на війну?»



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube