Швеція не проти використання її зброї по цілях на території РФ


20:0826.05.2024

США збираються припинити зв’язувати Україну у війні або принаймні дещо послабити мотузки. За повідомленнями деяких ЗМІ, в американській адміністрації обговорюється питання про те, щоб дозволити українцям певною мірою використовувати американську зброю проти цілей на території Росії. Ці повідомлення відповідають нещодавнім натякам держсекретарів Ентоні Блінкена та Ллойда Остіна.

Існує кілька причин для таких змін. Проблеми України на полі бою, спричинені цими обмеженнями, стали більш помітними. Протягом останніх тижнів Росія використовувала сухопутний кордон як бар’єр, коли вона зосередила свої сили для нападу на північні райони Харківської області. З початку року вона також дедалі частіше надсилає в бік України планерні бомби зі свого повітряного простору. Ці бомби тепер не лише більш численні, але й більші, до півтори тонни, і все частіше націлені на міста. Гинуть мирні жителі. У березні Харків вперше був розбомблений планерною бомбою, і відтоді атаки продовжуються.

Ні, росіяни не живуть у спокої на своєму боці кордону, українці нападають на них там. Але вони, по суті, роблять це за допомогою своїх власних ракет і безпілотників, яким бракує дальності, точності і вибухової сили західної зброї.

Про це повідомляє Hallandsposten.

Ще однією причиною відновлення дебатів є зменшення з часом страху перед російською відплатою. Москва погрожувала перед кожним принциповим рішенням про постачання зброї – артилерії, крилатих ракет, танків чи винищувачів. Але як тільки рішення були прийняті, Росія не зробила нічого конкретного. Всі розмови про озброєння були фікцією.

Третьою причиною може бути усвідомлення керівництвом США того, що його авторитет у цих питаннях вже не той, що був ще рік тому. Уповільнення Палатою представників Конгресу США процесу виділення великої допомоги Україні ускладнило відстоювання спірних позицій. Як наслідок, українці проігнорували заклики США не атакувати російські нафтопереробні заводи українськими безпілотниками.

Четверта причина полягає в тому, що деякі європейські союзники України, включаючи Велику Британію, заявили, що Україна може використовувати їхню зброю без обмежень, накладених США. Після російського наступу на північ від Харкова навіть Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вступив у дебати і захистив право України використовувати західну зброю проти цілей у Росії.

Яка ж позиція Швеції? Чи може Україна використовувати передану нами зброю для атак на цілі на російській території? Міністр оборони Поль Йонсон дав таку відповідь: «Україна є об’єктом неспровокованої і незаконної агресивної війни з боку Росії. Згідно з міжнародним правом, Україна має право захищати себе за допомогою військових дій, спрямованих проти території супротивника, якщо ці дії відповідають законам і звичаям війни. Швеція підтримує міжнародне право і право України на самозахист».

Це позитивний сигнал. Межі оборони України повинні встановлюватися міжнародним правом, а не самочинно запровадженими обмеженнями союзників України, які коштують життя українців. Шведський уряд повинен аргументувати цю позицію іншим західним країнам не лише за зачиненими дверима, але й публічно. Саме так можна формувати громадську думку, зміщувати дебати і змушувати держави відмовлятися від необґрунтованих позицій.

Нагадаємо, МЗС Польщі про заборону ЗСУ бити західною зброєю по РФ: Росія веде операції з Ростова та нічим себе не обмежує



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube