Гаряча Африка. Судан надасть Москві дозвіл на «не зовсім військову базу» в Червоному морі – в обмін на зброю


20:3726.05.2024

Армія Судану заявила, що готова отримати зброю від Росії в обмін на дозвіл Москві створити військову заправну станцію на узбережжі Червоного моря, що стане ударом для США, оскільки їхні опоненти посилюють свій вплив в африканській країні, яку роздирає громадянська війна.

Про це пише Bloomberg.

Військова делегація вирушить до Росії протягом декількох днів, щоб укласти угоду, заявив в суботу помічник головнокомандувача Ясір Аль-Атта в ефірі телеканалу «Аль-Хадат», що базується в Перській затоці. Влада отримає «життєво необхідну зброю і боєприпаси», сказав він, описавши запланований російський аванпост як «не зовсім військову базу».

Москва вже давно прагне закріпитися на 530-мильній (853 км) берегової лінії Судану, і остаточна угода посилить занепокоєння Заходу з приводу зростаючого впливу цієї країни в Африці.

Ця заява з’явилася в той час, коли армія Судану намагається повернути собі ділянки території, втрачені ополченцями Сил швидкої підтримки у війні, що спалахнула у квітні 2023 року і, можливо, забрала життя до 150 000 людей.

Вперше питання про російську військово-морську базу обговорювалося під час правління суданського диктатора-ветерана Омара аль-Башира, але після його повалення в результаті народного повстання в 2019 році США та інші країни прагнули відновити повноцінні відносини і забезпечити собі нового союзника в неспокійному регіоні.

Жорстокий конфлікт порушив ці розрахунки, дедалі більше залучаючи іноземних акторів і викликаючи занепокоєння в західних столицях. Об’єднані Арабські Емірати звинувачують у постачанні зброї угрупованню RSF, яке воює з армією – звинувачення, які вони заперечують.

Тим часом Іран, колись союзник ісламістського режиму Башира, цього року надав збройні дрони суданським військовим, що допомогло їм відвоювати значну частину столиці Хартума, повідомляє Bloomberg News.

Виконуючий обов’язки міністра закордонних справ підтримуваного армією уряду Судану Хусейн Авад Алі в суботу відвідав свого іранського колегу, повідомило державне інформаційне агентство SUNA. За повідомленням, вони обговорили посилення зв’язків і відновлення роботи посольств.

Аль-Атта також сказав Аль-Хадату, що співпраця з Росією повинна виходити за рамки військового сектора і включати гірничодобувну промисловість, золото, порти, виробництво і сільське господарство. Делегація міністрів також відвідає Росію, щоб обговорити ці компоненти, перш ніж буде підписана будь-яка всеосяжна угода, сказав він.

Нагадаємо, в Африці зараз триває запекла боротьба за вплив і ресурси. Так, Байден назвав Кенію головним союзником поза НАТО. Про що це?



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube