РФ виробляє артснаряди майже втричі швидше і в 4 рази дешевше, ніж союзники України


16:4526.05.2024

Росія виробляє артилерійські снаряди приблизно втричі швидше, ніж західні союзники України, і приблизно за чверть вартості.

Про це, спираючись на аналіз, пише Sky News.

Ці цифри, підготовлені консалтинговою компанією Bain & Company, підкреслюють серйозну проблему, з якою стикаються українські збройні сили, що покладаються на постачання боєприпасів зі Сполучених Штатів і Європи у боротьбі з повномасштабним російським вторгненням.

Війна з самого початку була описана як «битва вогнів» через кількість використаних артилерійських боєприпасів.

Це спонукало США, Велику Британію та інших європейських союзників нарощувати виробництво на своїх заводах, але їхня здатність виробляти артилерійські снаряди все ще відстає від російської, незважаючи на те, що їхня сукупна економічна потужність значно перевищує московську.

Як наслідок, українські солдати на передовій кажуть, що на кожен снаряд, який вони випускають по російських позиціях, окупаційні війська можуть випустити близько п’яти снарядів у відповідь.

Українці кажуть, що, незважаючи на це, вони навчилися робити кожен постріл на вагу золота.

«Часто лише одним, двома або трьома снарядами ми можемо повністю знищити ціль», – сказав старший лейтенант Костянтин, командир артилерійської батареї 57-ї бригади, яка бореться проти нового російського вторгнення в Харківську область, на північному сході України.

Але командир каже, що українські війська все ще потребують більше припасів.

«Ми повинні продовжувати стримувати росіян… і зробити так, щоб кожен метр землі, який вони намагаються захопити, коштував їм сотні життів».

Дослідження артилерійських снарядів, проведене компанією Bain & Company на основі загальнодоступної інформації, показало, що цього року російські заводи, за прогнозами, вироблять або переобладнають близько 4,5 мільйона артилерійських снарядів порівняно з сукупним виробництвом близько 1,3 мільйона снарядів в європейських країнах і США.

Щодо вартості, то середня вартість виробництва 155-міліметрового снаряда – типу, який виробляють країни НАТО – становить близько 4000 доларів (3160 фунтів стерлінгів) за одиницю, хоча вона суттєво різниться між країнами. Це порівняно з російською собівартістю виробництва близько 1000 доларів (790 фунтів стерлінгів) за 152-міліметровий снаряд, який використовують російські збройні сили.

Артилерія – це лише одна з багатьох проблем, з якими стикається Україна, пов’язаних з нестачею боєприпасів.

Sky News відвідали групу новобранців на сході країни, які вчилися користуватися протитанковою ракетою N-LAW, вперше наданою українським військовим Великою Британією.

Вони розповіли, що через нестачу боєприпасів вони лише вдають, що стріляють з цієї зброї під час тренувань, а по-справжньому використовуватимуть її лише в бою – і то лише тоді, коли будуть якісь запаси.

«У нас не вистачає N-LAW, і нам потрібно більше», – сказав солдат з позивним «Болт», який проводив тренування для нових солдатів у розвідувальному батальйоні 5-ої бригади.

Відповідаючи на запитання, чи має він щось сказати британським заводчанам, які збирали цю зброю, «Болт» сказав: «Ми дуже вдячні за те, що нам вдалося це зробити: «Ми хотіли б подякувати нашим західним партнерам за допомогу. Але, якщо це можливо, ми були б дуже вдячні, якби вони надали більше боєприпасів НАТО».

Важливість виробництва зброї та боєприпасів є причиною того, що багато експертів вважають, що перемога у війні в Україні може бути здобута не на фронті, а на заводських конвеєрах.

У квітні Sky News відвідали завод у Белфасті, де збирають ракету N-LAW, яку виробляє Thales, міжнародна оборонна компанія. Зброя розроблена шведською фірмою Saab.

Збірка відбувається у великому залі, що містить безліч верстатів, які шліфують метал, і столів, за якими виконується делікатна робота над крихітними, але життєво важливими компонентами.

Робочі години на виробничій лінії на той час були лише чотири дні на тиждень з 7 ранку до 16 вечора, хоча вважалося, що вони збільшуються.

Thales також виробляє тут свою власну зброю, в тому числі Starstreak, ракету класу «земля-повітря» малої дальності, яка може збивати літаки, і легку багатоцільову ракету (LMM). Обидві ці системи також використовуються в Україні.

Філіп Макбрайд, керуючий директор Thales Belfast, сказав, що виробничі потужності N-LAW подвоїлися з початку року і є можливість подвоїти їх ще раз.

На запитання, чому розширення почалося лише тоді, коли в лютому 2022 року розпочалася повномасштабна війна з Росією, він пояснив, що це пов’язано з низкою факторів.

По-перше, Міністерство оборони Великої Британії постачає Україні ракети N-LAW, а не безпосередньо Thales. Ракети, які спочатку були передані українським військовим, – це ракети, які британські збройні сили вже мали у своєму арсеналі.

«Вони надали дозвіл, а потім провели власний процес закупівель, узгодили свої реальні потреби у Великій Британії… і як тільки вони визначилися з цим, вони розмістили замовлення, що дозволило нам наростити обсяги», – сказав пан Макбрайд.

Інший фактор полягає в тому, що постачання деталей, необхідних для N-LAW, може зайняти до двох років.

Однак, відповідаючи на запитання, чи вдалося б розширити виробництво на заводі швидше, якби Міністерство оборони розмістило замовлення раніше, генеральний директор відповів: «Якби замовлення надійшло раніше, ми б змогли його збільшити»: «Чим раніше надійде замовлення, тим швидше ми зможемо наростити виробництво».

На заводі триває велика робота з модернізації обладнання та подальшого розширення виробничих ліній.

Кількість працівників також зросла: зараз на заводі та на другому заводі в Белфасті працює близько 900 осіб, тоді як кілька років тому їх було лише 500.

Нагадаємо також: Війна в Україні дозволила США оцінити недоліки свого озброєння – ЗМІ



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube