Польща затопить частину кордону з Білоруссю, – Туск


11:2221.05.2024

Польща створить на кордоні з РФ і Білоруссю протяжністю 400 кілометрів систему укріплень, бункерів та інших перешкод.

Про це в ефірі TVN24 заявив глава польського уряду Дональд Туск.

-Я хочу звернутися до всіх людей з проханням зрозуміти ситуацію, в якій ми перебуваємо. Я отримую щоденні повідомлення – іноді два, іноді три рази на день – про нові групи, організовані Лукашенком, які хочуть перетнути польський кордон в агресивний спосіб”, – сказав він.

Його запитали про використання так званих відтиснень порушників кордону і про те, як це пов’язано з гуманітарними принципами.

-Я довго розмовляв там, на кордоні, з жінками і чоловіками-прикордонниками, їхніми командирами. І повірте мені, вони теж це дуже сильно переживають. Там немає нікого, я не зустрів нікого серед поліцейських, прикордонників чи солдатів, хто б отримував задоволення від того, що їм іноді доводиться застосовувати силу для захисту польського кордону, – сказав глава уряду. Але – як продовжив Туск – «іноді існує також такий очевидний конфлікт між тим, що держава повинна робити для захисту кордону, і тим, що хочуть робити люди, чия чутливість підказує їм допомагати іншим людям, які цього потребують».

Він додав, що «на польсько-білоруському кордоні діють дуже різні сили. – Деякі з них також вдають, що мають такі моральні зобов’язання і займаються бізнесом, зазначив він.

Прем’єр-міністр також говорив про «Східний щит» і оголошення про будівництво системи укріплень для посилення безпеки на східному кордоні.

Туск нагадав, що йдеться про 400 кілометрів кордону з Білоруссю та Росією. Як він пояснив, це «будуть і укріплення, і притулки, і інфраструктура, яка також відновить відчуття безпеки і нормального життя людей, які там живуть. – Це буде все, це і лісонасадження, і там, де це потрібно, затоплені території”, – сказав глава уряду. Він запевнив, що Польща буде в безпеці і «ніхто не увірветься до Польщі з ворожими намірами через східний кордон».

Главу уряду також запитали про «Залізний купол». Раніше в понеділок він оголосив, що за кілька днів разом з іншими європейськими прем’єрами представить проект будівництва такого купола над Польщею та Європою.

«Зараз ми разом з прем’єр-міністром Греції готуємо лист до європейських інституцій – Європейської комісії, Європейської ради – про протиповітряну оборону.

-Це все ще політичні ініціативи, і поки що досить складно домовитися про спільну реалізацію та фінансування. Цей купол – не сталеве склепіння, це надзвичайно складна, дуже дорога система, яка потребує найсучасніших технологій. Це вимагає надзвичайної координації і це дійсно дуже дорого, – сказав Туск.

Він підкреслив, що для нього «дуже важливо чинити тиск» у цьому питанні. – «Я говорив про це з самого початку мого перебування на посаді прем’єр-міністра, і я знаходжу дуже добрий відгук у Європі. Поволі ті лідери, які є найбільш обережними і скептичними, починають розуміти, що якщо ми хочемо серйозно говорити про безпеку і військову міць Європи, необхідно починати з цього купола, тому що тоді перевага Європи над Росією – фінансова, економічна і технологічна – знайде своє повне вираження, – оцінив глава уряду. – Європа, захищена з неба, буде тим континентом – або, як організація, Європейським Союзом, – який зможе знову почати диктувати умови, сказав прем’єр-міністр.

Він зазначив, що ідея європейського купола, співавтором якої він вважає себе, полягає в тому, щоб «усунути нерозумну конкуренцію між країнами-членами». Він додав, що «це має бути спільне підприємство».

Європейський залізний купол, або скорочено ESSI (European Sky Shield Initiative) – це проект зі створення союзницької європейської системи протиповітряної оборони. Ініціатива була запропонована канцлером Німеччини Олафом Шольцем ще у 2022 році.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube