Прокурор МКС вимагає ордерів на арешт лідерів Хамас та Ізраїлю


16:0820.05.2024

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан подав клопотання про ордери на арешт лідера ХАМАС Ях’ї Сінвара та двох інших посадовців угруповання, а також прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу, міністра оборони країни Йоава Галанта,

Про це йдеться в заяві прокурора. На підставі зібраних доказів, прокурор МКС вважає осіб, щодо яких вимагає ордерів, відповідальними за воєнні злочини та злочини проти людства.

Воєнні злочини, про які йдеться в заяві, були вчинені під час “міжнародного збройного конфлікту між Ізраїлем і Палестиною, а також неміжнародного збройного конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС, що тривав паралельно”.

“Моя Канцелярія стверджує, що є достатні підстави вважати, що СІНВАР, ДЕІФ і ХАНІЄХ несуть кримінальну відповідальність за вбивство сотень ізраїльських цивільних осіб під час нападів, скоєних ХАМАС (зокрема, його військовим крилом, бригадами «Аль-Кассам») та іншими озброєними групами 7 жовтня 2023 року, і за захоплення щонайменше 245 заручників. У рамках наших розслідувань співробітники мого Офісу опитали жертв і тих, хто вижив, зокрема колишніх заручників та очевидців із шести основних місць нападів: Кфар Аза; Холіт; місце проведення музичного фестивалю Supernova; Беері; Нір Оз; і Нахаль Оз. Розслідування також спирається на такі докази, як записи камер відеоспостереження, автентичні аудіо-, фото- та відеоматеріали, заяви членів ХАМАСу, в тому числі вищезгаданих ймовірних виконавців, а також висновки експертів”, – йдеться в заяві, в якій перераховані злочини ХАМАСу.

“Моя Канцелярія також стверджує, що є достатні підстави вважати, що заручники, вивезені з Ізраїлю, утримувалися в нелюдських умовах, а деякі з них піддавалися сексуальному насильству, включаючи зґвалтування, під час перебування в полоні. Ми дійшли такого висновку на основі медичних записів, сучасних відео- та документальних свідчень, а також інтерв’ю з жертвами та тими, хто вижив. Моя Канцелярія також продовжує розслідувати повідомлення про сексуальне насильство, скоєне 7 жовтня.

Я хочу висловити свою вдячність тим, хто вижив, і сім’ям жертв нападів 7 жовтня за їхню мужність і готовність надати свої свідчення моєму Офісу. Ми зосереджені на подальшому поглибленні наших розслідувань усіх злочинів, скоєних під час цих нападів, і продовжуватимемо працювати з усіма партнерами для забезпечення правосуддя.

Я знову повторюю свій заклик до негайного звільнення всіх заручників, захоплених в Ізраїлі, та їхнього безпечного повернення до своїх родин. Це фундаментальна вимога міжнародного гуманітарного права”.

Нетаньягу та Галант звинувачуються в нищенні голодом, умисному заподіянні сильних страждань або серйозної шкоди тілу чи здоров’ю, навмисних нападах на цивільних, переслідуванні та інших “нелюдських діях як злочинах проти людства”.

Моя Канцелярія стверджує, що воєнні злочини, про які йдеться в цих заявах, були скоєні в контексті міжнародного збройного конфлікту між Ізраїлем і Палестиною та неміжнародного збройного конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС (разом з іншими палестинськими збройними угрупованнями), що відбувався паралельно. Ми стверджуємо, що інкриміновані злочини проти людяності були скоєні в рамках широкомасштабного і систематичного нападу на палестинське цивільне населення відповідно до державної політики. Ці злочини, за нашою оцінкою, тривають і донині.

Моя Канцелярія стверджує, що зібрані нами докази, включаючи інтерв’ю з тими, хто вижив, та очевидцями, автентичні відео-, фото- та аудіоматеріали, супутникові знімки та заяви ймовірної злочинної групи, свідчать про те, що Ізраїль навмисно і систематично позбавляв цивільне населення в усіх частинах Гази об’єктів, необхідних для виживання людини.

Це відбулося через запровадження повної блокади Гази, яка включала повне закриття трьох пунктів перетину кордону – Рафах, Керем-Шалом та Ерез – з 8 жовтня 2023 року на тривалий час, а потім довільне обмеження передачі предметів першої необхідності, в тому числі продуктів харчування та медикаментів, через пункти перетину кордону після їхнього відкриття. Облога також включала перекриття транскордонних водопроводів з Ізраїлю до Гази – основного джерела чистої води для жителів Гази – на тривалий період, починаючи з 9 жовтня 2023 року, а також відключення і перешкоджання постачанню електроенергії щонайменше з 8 жовтня 2023 року і до сьогоднішнього дня. Це відбувалося поряд з іншими нападами на цивільних осіб, зокрема тих, хто стояв у чергах за продуктами харчування; перешкоджанням доставці допомоги гуманітарними організаціями; нападами на працівників гуманітарних організацій та їхніми вбивствами, що змусило багато організацій припинити або обмежити свою діяльність у Газі.

Моя Канцелярія стверджує, що ці дії були скоєні в рамках спільного плану використання голоду як методу ведення війни та інших актів насильства проти цивільного населення Гази з метою ліквідації ХАМАС; забезпечення повернення заручників, викрадених ХАМАС; і колективного покарання цивільного населення Гази, яке сприймалося як загроза для Ізраїлю.

Голод присутній в деяких районах Гази і є неминучим в інших районах. Як попередив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш більше двох місяців тому, «1,1 мільйона людей в Газі стикаються з катастрофічним голодом – найбільша кількість людей, коли-небудь зафіксована – будь-де і будь-коли» в результаті «повністю створеної людиною катастрофи». Сьогодні моя Канцелярія прагне пред’явити звинувачення двом найбільш відповідальним особам – Нетаньяху і Галлану – як співвиконавцям і як керівникам відповідно до статей 25 і 28 Римського статуту.

Ізраїль, як і всі держави, має право вживати заходів для захисту свого населення. Це право, однак, не звільняє Ізраїль або будь-яку державу від обов’язку дотримуватися міжнародного гуманітарного права. Незважаючи на будь-які військові цілі, які вони можуть переслідувати, засоби, які Ізраїль обрав для їх досягнення в Газі, а саме, навмисне спричинення смерті, голоду, великих страждань і серйозних тілесних ушкоджень або шкоди здоров’ю цивільного населення, є злочинними.

Карім Хан також назвав команду експертів, які так чи інакше брали участь в розслідуванні цих злочинів.

“В якості додаткової гарантії я також вдячний за поради групі експертів з міжнародного права – неупередженій групі, яку я скликав для підтримки розгляду доказів і правового аналізу цих клопотань про видачу ордерів на арешт. До складу групи увійшли експерти з величезним авторитетом у галузі міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права, зокрема сер Адріан Фулфорд, колишній лорд-суддя Апеляційного суду та колишній суддя Міжнародного кримінального суду; баронеса Хелена Кеннеді, президент Інституту прав людини Міжнародної асоціації юристів; Елізабет Вілмшерст, колишній заступник юридичного радника Міністерства закордонних справ та у справах Співдружності Великої Британії; Денні Фрідман, член Королівського адвокатського товариства, а також двоє моїх спеціальних радників: Амал Клуні та Його Високоповажність, суддя Мерон, суддя Королівського адвокатського товариства, Його Високоповажність, суддя Теодор Мерон. Цей незалежний експертний аналіз підтримав і посилив заяви, подані сьогодні моїм Офісом. Я також вдячний за внесок у цей аналіз низці інших моїх спеціальних радників, зокрема Адамі Дінгу та професору Кевіну Джону Хеллеру.

Сьогодні ми вкотре підкреслюємо, що міжнародне право і закони збройних конфліктів застосовуються до всіх. Жоден піхотинець, жоден командир, жоден цивільний лідер – ніхто не може діяти безкарно. Ніщо не може виправдати навмисне позбавлення людей, в тому числі багатьох жінок і дітей, найнеобхіднішого для життя. Ніщо не може виправдати захоплення заручників або цілеспрямовані обстріли цивільних осіб”.

Він також додав”

“Моя Канцелярія без вагань подасть подальші клопотання про видачу ордерів на арешт, якщо і коли ми вважатимемо, що поріг реалістичної перспективи засудження досягнутий. Я повторюю свій заклик до всіх сторін у нинішньому конфлікті дотримуватися закону вже зараз.

Я також хочу підкреслити, що принцип взаємодоповнюваності, який лежить в основі Римського статуту, буде і надалі оцінюватися моїм Офісом в міру того, як ми будемо вживати заходів щодо перерахованих вище передбачуваних злочинів і передбачуваних виконавців, а також просуватися по інших напрямках розслідування. Однак взаємодоповнюваність вимагає передачі справ національним органам влади лише тоді, коли вони беруть участь у незалежних і неупереджених судових процесах, які не захищають підозрюваних і не є фікцією. Вона вимагає проведення ретельних розслідувань на всіх рівнях щодо політики і дій, які лежать в основі цих заяв.

Давайте сьогодні чітко усвідомимо одне ключове питання: якщо ми не продемонструємо нашу готовність застосовувати закон однаково, якщо він буде розглядатися як такий, що застосовується вибірково, ми створимо умови для його краху. Таким чином, ми розхитаємо рештки зв’язків, які тримають нас разом, стабілізуючих зв’язків між усіма спільнотами та окремими особами, мережу безпеки, до якої звертаються всі жертви в часи страждань. Це справжній ризик, з яким ми стикаємося в цей момент.

Зараз, більш ніж будь-коли, ми повинні колективно продемонструвати, що міжнародне гуманітарне право, фундаментальна основа поведінки людей під час конфлікту, застосовується до всіх людей і однаково діє в усіх ситуаціях, якими займається моя Канцелярія та Суд. Так ми наочно доведемо, що життя всіх людей мають однакову цінність”.

Нагадаємо, раніше МВС Росії “оголосило у розшук” керівництво Міжнародного кримінального суду



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube