Ватикан більше не вірить у стигми, мироточення і явлення – надприроднє доведеться спочатку довести


11:2518.05.2024

У п’ятницю Ватикан посилив процедури оцінки повідомлень про надприродні явища, такі як плачущі Мадонни і розп’яття, що стікають кров’ю, які протягом століть хвилювали католицьких віруючих.

Про це інформує Reuters

У документі, який змінив правила, розроблені в 1978 році, Ватиканський доктринальний офіс (DDF) заявив, що єпископи більше не можуть діяти самостійно, коли стикаються з повідомленнями про такі явища, і повинні консультуватися з ним перед початком розслідування.

Він також позбавив єпископів повноважень визнавати «надприродну» природу мироточінь та інших нібито божественних подій, залишивши за Папою Римським та центральними ватиканськими установами право робити такі висновки.

У минулому Папа Франциск скептично ставився до таких подій, заявивши минулого року в інтерв’ю італійському телеканалу RAI, що явлення Діви Марії «не завжди реальні» і що йому подобається бачити її «вказуючою на Ісуса», а не такою, що привертає увагу до себе самої.

Інциденти, про які повідомляють віруючі, в тому числі поява «стигм», або ран розп’яття Ісуса, на руках і ногах святих людей, часто стають підставою для створення святинь і паломництв.

Глава DDF кардинал Віктор Мануель Фернандес заявив журналістам, що такого роду події слід оцінювати дуже обережно, оскільки вони можуть бути шахрайством і використовуватися для «отримання прибутку, влади, слави, суспільного визнання або інших особистих інтересів».

70 НЕСТЕРПНИХ РОКІВ

У документі DDF сказано, що, як правило, єпископи повинні видавати «nihil obstat» – по суті, дозвіл на богослужіння, який залишає відкритим питання про те, чи може Ватикан офіційно визнати це явище «надприродним».

Таке визнання, однак, є «дуже винятковим», сказав Фернандес.
Єпископи можуть зробити п’ять інших висновків щодо передбачуваних надприродних подій, повідомляє DDF, включаючи їх офіційне відкидання або кроки по забороні або обмеженню поклоніння суперечливим або явно фальшивим явищам.

У п’ятничному документі згадуються, як приклад минулої плутанини, передбачувані надприродні об’явлення Діви Марії в Амстердамі в 1940-х і 1950-х роках, які в кінцевому підсумку були визнані недійсними в 2020 році, після кількох суперечливих вердиктів.
«Знадобилося близько 70 болісних років, щоб довести всю справу до кінця», – заявили в DDF.

У нормах DDF зазначається, що багато місць паломництва були пов’язані з нібито надприродними подіями, які не були підтверджені Ватиканом, але додається, що це не становить серйозних проблем для віри.

Хоча в п’ятничному документі про це не згадується, одним з прикладів є популярна святиня Меджугор’є в Боснії, де з 1981 року повідомляється про неодноразові явлення Діви Марії, і щодо якої Ватикан проводить розслідування.
«Ми думаємо, що з цими правилами буде легше прийти до пруденційного висновку (щодо Меджуґор’я)», – сказав Фернандес.
Поширення уявних релігійних феноменів, деякі з яких були явно підробленими, стало одним з факторів розколу християнства і появи протестантизму в Європі в 16 столітті.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube