Угорщина ветувала формулу миру Зеленського на комітеті Ради Європи, але Ліхтенштейн знайшов вихід (ВІДЕО)


20:2817.05.2024

Як ми повідомляли, Угорщина ветувала «формулу миру» Зеленського в Раді Європи. Як це було, і хто знайшов вихід із ситуації, розповіло Еспресо.

Передісторія скандалу така: сьогодні, 17 травня, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, виступаючи на закритому засіданні Ради Європи, раптом закликав до термінових мирних переговорів України з Росією, а також припинити постачання зброї Україні

“Сьогодні, 17 травня, засідання комітету міністрів Ради Європи закінчилося неочікувано і скандально. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, виступаючи на закритому засіданні міністрів закордонних справ, раптом закликав до термінових мирних переговорів України з Росією, а також закликав припинити постачання зброї Україні. Він наголосив на тому, що Росія має бути за столом переговорів, і запропонував включити це формулювання у фінальну версію резолюції комітету міністрів, яка мала бути затверджена сьогодні.  Звісно, пропозиція Сіярто була поставлена на голосування, але її відхилили інші учасники міністерського засідання”, – розповіла журналістка Тетяна Висоцька.

За її словами, Сіярто у відповідь на відхилення його пропозиції заветував декларацію міністерської конференції, відповідно, цей документ не було прийнято.

“Однак у комітеті знайшли вихід і документ буде затверджений, але від держави Ліхтенштейн, яка зараз головує у комітеті міністрів Ради Європи. Цей документ містить дуже важливі моменти – заклик до створення спецтрибуналу щодо агресії, злочинів РФ проти України, питання зі створення механізму компенсації збитків, які завдала Росія Україні. Також ця декларація закликає, що будь-яке мирне регулювання, мирні перемовини можуть базуватися лише на основі мирного плану Зеленського, у якому зазначено вивід російських військ за межі кордонів України. Саме це не сподобалося угорській делегації, яка залишила приміщення Ради Європи завчасно”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube