Зустріч Путіна і Сі Цзіньпіна – перші заяви


17:5216.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін і президент Росії Володимир Путін у четвер засудили те, що вони назвали все більш агресивною поведінкою США, і пообіцяли поглиблювати і без того тісні оборонні та військові зв’язки між своїми країнами.

Про це пише Reuters.

Явно даючи зрозуміти Вашингтону, чий провідний дипломат минулого місяця прилетів до Китаю, щоб переконати Пекін скоротити свої відносини з Москвою, Сі дав зрозуміти, що Пекін і Москва збігаються в думках з низки важливих питань, в тому числі щодо України, і чинитимуть опір тиску Заходу, спрямованому на послаблення їхніх зв’язків.

«Відносини між Китаєм і Росією сьогодні важко зароблені, і обидві сторони повинні плекати і розвивати їх», – сказав Сі Путіну.

«Китай готовий … спільно досягти розвитку і омолодження наших країн, а також спільно працювати над підтримкою чесності і справедливості у світі».

У спільній заяві йдеться про занепокоєння з приводу того, що було описано як зусилля США щодо порушення стратегічного ядерного балансу, про глобальну американську протиракетну оборону, яка загрожує Росії і Китаю, і про плани США щодо високоточної неядерної зброї.

Путін під час своєї першої закордонної поїздки після інавгурації на новий президентський термін цього місяця назвав співпрацю Москви і Пекіна у світових справах одним з головних стабілізуючих чинників на міжнародній арені.

«Разом ми відстоюємо принципи справедливості і демократичного світового порядку, що відображає багатополярні реалії і ґрунтується на міжнародному праві», – сказав Путін Сі.

Візит Путіна відбувся через кілька тижнів після того, як держсекретар США Ентоні Блінкен прилетів до Китаю, щоб висловити занепокоєння з приводу того, що він назвав підтримкою Китаєм російських військових, і через день після того, як він заявив, що Вашингтон продовжить запроваджувати санкції проти китайських компаній, які постачають продукцію для російського оборонного сектора.

Поїздка Блінкена до Китаю, схоже, була невдалою спробою підірвати партнерство «без обмежень», проголошене під час візиту Путіна до Пекіна в лютому 2022 року, всього за кілька днів до того, як він відправив десятки тисяч солдатів в Україну, спровокувавши найсмертоноснішу сухопутну війну в Європі з часів Другої світової війни.

Обравши Китай для своєї першої закордонної поїздки з моменту приведення до присяги цього місяця на шестирічний термін, який залишить його при владі щонайменше до 2030 року, Путін надсилає світові сигнал про свої пріоритети і міцність особистих зв’язків із Сі.

У спільній заяві йдеться про поглиблення стратегічних відносин і, зокрема, про те, як спільна співпраця в оборонному секторі між двома країнами покращує регіональну та глобальну безпеку, а також про плани посилити військові зв’язки.

У заяві також засуджуються ініціативи щодо арешту активів і майна іноземних держав, що є чітким посиланням на кроки Заходу, спрямовані на перенаправлення прибутків від заморожених російських активів або самих активів на допомогу Україні.

Сі заявив, що обидві сторони погодилися, що політичне врегулювання кризи в Україні є «правильним напрямком», і в спільній заяві йдеться про те, що обидві країни виступають проти затяжного конфлікту в Україні і його можливого переходу в неконтрольовану фазу.

Путін, який прибув у четвер з дводенним візитом, що включатиме переговори про Україну, Азію, енергетику і торгівлю, сказав, що він вдячний Китаю за спроби вирішити українську кризу, додавши, що він поінформує Сі про ситуацію в Україні, де російські війська наступають на кількох фронтах.

Охарактеризувавши свої перші переговори з Сі як «теплі і товариські», він окреслив сектори, в яких дві країни зміцнюють зв’язки, від ядерної та енергетичної співпраці до поставок продовольства і виробництва китайських автомобілів в Росії.

Очікується, що неформальні бесіди між лідерами і високопосадовцями обох сторін, які відбудуться за чаєм і вечерею пізніше в четвер, стануть ключовим моментом дводенного візиту.

Новопризначений міністр оборони Путіна Андрій Бєлоусов, а також міністр закордонних справ Сергій Лавров, секретар Ради безпеки Сергій Шойгу та радник Кремля з питань зовнішньої політики Юрій Ушаков також візьмуть участь у заході разом з найвпливовішими російськими керівниками.

71-річний Путін і 70-річний Сі візьмуть участь в урочистому святкуванні 75-річчя з дня визнання Радянським Союзом Китайської Народної Республіки, проголошеної Мао Цзедуном у 1949 році.

Сполучені Штати вважають Китай своїм найбільшим конкурентом, а Росію – найбільшою національно-державною загрозою, в той час як президент США Джо Байден заявив, що це століття визначатиметься екзистенційним змаганням між демократією та автократією.

Путін і Сі поділяють широкий світогляд, який зображує Захід як занепадницький і занепадаючий, так само як Китай кидає виклик пануванню США в усьому – від квантових обчислень і синтетичної біології до шпигунства і жорсткої військової сили.

Путін також відвідає північно-східне місто Харбін, яке має історичні зв’язки з Росією. У четвер відкрився торговий центр, присвячений товарам російського виробництва від близько 80 російських виробників, повідомила газета China Daily.
Китай зміцнив торговельні та військові зв’язки з Росією в останні роки, коли Сполучені Штати та їхні союзники наклали санкції на обидві країни, зокрема на Москву, за її вторгнення в Україну.

Нагадаємо: Путін прилетів у Пекін, головне – “попити чаю один на один” (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube