Пентагон навчився блокувати несанкціоноване використання російськими загарбниками терміналів Starlink


21:4309.05.2024

Представники Пентагону, які співпрацюють з компанією SpaceX Ілона Маска, запобігли несанкціонованому використанню російськими військовими інтернет-терміналів Starlink на полі бою у війні з Україною, заявив керівник відділу космічної політики міністерства оборони США.

Про це повідомляє Bloomberg.

США «активно співпрацювали з урядом України та компанією SpaceX з метою протидії незаконному використанню Росією терміналів Starlink», – заявив в інтерв’ю Джон Пламб, помічник міністра з питань космічної політики.

«На даний момент ми успішно протидіємо російському використанню, але я впевнений, що Росія продовжить намагатися знайти способи використовувати Starlink та інші комерційні системи зв’язку», – сказав він в інтерв’ю Bloomberg News. Хоча «це й надалі залишатиметься проблемою, я думаю, що ми вже впоралися з нею і знайшли хороші рішення як зі Starlink, так і з Україною».

Пламб відмовився уточнити, які тактики, методи або процедури використовуються для припинення використання Росією високопортативних комунікаційних терміналів, які підключаються до флоту низькоорбітальних супутників SpaceX. Українські урядовці не надали негайних коментарів.

Термінали Starlink продовжують рекламуватися для продажу в Росії на таких платформах, як сайт електронної комерції Ozon. Продавці стверджують, що вони працюють за передплатою, оформленою на ім’я жителів європейських країн, де ця технологія ліцензована, і кажуть, що зв’язок працює – не в глибині Росії, а поблизу прикордонних регіонів, наприклад, на окупованих територіях України.

Цього тижня, однак, користувачі скаржилися на безпрецедентні проблеми зі зв’язком. У додатку для обміну повідомленнями Telegram один з продавців рекомендував перейти на більш дорогий глобальний тарифний план. Bloomberg не зміг самостійно перевірити, чи відновлюють ці обхідні шляхи зв’язок для незаконного використання Starlink в Росії.

Дуже надійний

Пламб чітко дав зрозуміти, що він успішно співпрацює зі SpaceX, незважаючи на часто войовничі і мінливі коментарі мільярдера Маска і його публікації на X, його платформі в соціальних мережах.

«Для мене це дуже надійний партнер, і вони також “швидко впроваджують інновації”, надаючи послуги, корисні для Міністерства оборони», – сказав він. SpaceX також надає ракети для запуску супутників національної безпеки, конкуруючи з United Launch Alliance, спільним підприємством провідних оборонних підрядників Lockheed Martin Corp. і Boeing Co.

У листі, опублікованому в понеділок, сенатор-демократ Елізабет Уоррен закликала Пентагон обмежити використання Starlink в Росії та інших несанкціонованих регіонах, заявивши, що це становить «серйозну загрозу національній безпеці» для США і їхніх союзників.

Лист Уоррен з’явився після березневого розслідування Bloomberg News, яке показало, якою мірою супутники Маска використовуються в країнах, де він не має дозволу ліцензійних угод на роботу, в тому числі в тих, де правлять репресивні режими.

За словами Михайла Федорова, міністра цифрової трансформації України, до травня 2022 року Україна отримала 10 000 терміналів Starlink розміром з коробку для піци, які забезпечують критично важливий зв’язок у війні з російськими окупантами. Згодом Пентагон уклав зі SpaceX однорічний контракт на суму 23 мільйони доларів, який закінчується цього місяця.

Відповідаючи на запитання про статус контракту, Омар Вільярреал, речник Космічних сил, сказав, що вони працюють над продовженням контракту до листопада.

Пламб, який цього місяця залишає Міністерство оборони після дворічного перебування на посаді першого керівника космічної політики, не оголосив про свій наступний крок, окрім того, що збирається проводити більше часу зі своїми дітьми. Його дружина виконує обов’язки головного офіцера Пентагону з питань цифрових технологій і штучного інтелекту.

Суперечки з Маском

Під час перебування Пламба на посаді виникали суперечки щодо використання Starlink в Україні, починаючи з повідомлень у жовтні 2022 року про те, що Ілон Маск має намір відключити послугу Starlink в Україні, якщо США не допоможуть її фінансувати. Він відмовився від цієї погрози, і згодом Міністерство оборони уклало контракт зі SpaceX.

Також були поставлені питання про те, чи змусить Міністерство оборони скасувати допуск Маска до секретних контрактів, таких як запуск ракет національної безпеки, через вживання ним наркотиків.

Відповідаючи на запитання про такі проблеми та їхній вплив на відносини зі SpaceX, Пламб сказав: «Ми укладаємо контракти з компанією. Ми ставимося до цього серйозно, вони ставляться до цього серйозно. SpaceX не порушила жодних умов жодного контракту з Міністерством оборони, які я відстежую, взагалі».

На питання про те, чи надмірно Пентагон покладається на Space X, Пламб відповів, що «вони надають цінні для відомства послуги, і ми ними користуємося», але Пентагон шукає додаткової конкуренції за допомогою своєї нової комерційної космічної стратегії.

«Протягом цього десятиліття з’явиться більше конкуренції», в тому числі альтернативи сузір’ю супутників Starlink, – сказав він. «Існує багато комерційних рішень, в яких SpaceX не бере участі, але від яких Міністерство оборони могло б отримати вигоду». Він не уточнив можливих претендентів.

Зрештою, чиновники Пентагону мають справу з Гвінн Шотвелл, президентом SpaceX, а не з Маском, її співзасновником і головним виконавчим директором.

За два роки на посаді Пламб сказав: «Я ніколи не розмовляв з Ілоном».



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube