Макрон проситиме Сі підтримати «олімпійське перемир’я»


08:0206.05.2024

Пекін має намір співпрацювати із Парижем в контексті врегулювання російсько-української війни, але не тільки.

Про це повідомляє Le monde.

Повертаючись до Європи вперше з 2019 року, голова КНР організував своє турне таким чином, щоб дотриматися дипломатичного балансу: після державного візиту до Франції, яка вже рік просить його використати свій вплив, щоб «привести Росію до тями», він відвідає Сербію та Угорщину – дві країни, які залишаються близькими до Москви.

Під загрозою опинитися між економіками США та Китаю, яким масово допомагають державні органи, Європейський Союз в останні місяці активізував розслідування щодо китайських державних субсидій кільком промисловим секторам, зокрема, електромобілям, які звинувачуються у спотворенні конкуренції.

«Ми повинні діяти, щоб забезпечити чесну і неспотворену конкуренцію», – заявила Урсула фон дер Ляєн в заяві, опублікованій в неділю ввечері. «Зараз Китай виробляє більше, ніж продає, з величезними субсидіями, через слабкий внутрішній попит. Це призводить до надлишку субсидованих китайських товарів, таких як електромобілі та сталь, що призводить до несправедливої торгівлі”, – заявила Урсула фон дер Ляєн.

У попередніх дискусіях з президентом Китаю «я чітко дала зрозуміти, що нинішні дисбаланси в доступі до ринків не є стійкими і повинні бути виправлені», – додала вона.

«Сприяння вирішенню» українського конфлікту

Президент Франції має намір попросити свого китайського колегу підтримати «олімпійське перемир’я» для «всіх» конфліктів під час Паризьких ігор цього літа.

Як мінімум, Париж хоче переконатися, що Китай, головний союзник президента Росії Володимира Путіна, не надасть явної підтримки його військовим діям проти Києва, або навіть «заохотити його використовувати важелі», які він має над Москвою, щоб «сприяти вирішенню цього конфлікту», як стверджують в Єлисейському палаці. Рік тому Еммануель Макрон привіз цей самий меседж під час свого державного візиту до Китаю, який мав скромні результати.

У вівторок, однак, президент Франції спробує донести цю думку під час більш особистого відпочинку двох чоловіків у супроводі їхніх дружин. Мета цього обіду на горі Турмале, де він у дитинстві проводив канікули зі своєю бабусею, є суто дипломатичною: порвати з нав’язливим протоколом і налагодити більш прямий діалог, зокрема щодо України.

«Ми розуміємо, яке потрясіння викликала українська криза у європейців. Китай не спричинив цю кризу, він не є її стороною або учасником”, – заявив Сі Цзіньпін у статті, опублікованій в Le Figaro. «Ми сподіваємося, що мир і стабільність швидко повернуться в Європу, і ми маємо намір працювати з Францією і всім міжнародним співтовариством, щоб знайти хороші шляхи вирішення кризи», – додав він.

Щодо чутливого питання прав людини Еммануель Макрон заявив, що вважає за краще обговорювати «розбіжності», а не «за зачиненими дверима». Париж також не прагнув зробити Тайвань своїм пріоритетом, незважаючи на те, що він знаходиться в центрі високої напруженості між Сполученими Штатами і Китаєм. Кілька сотень тибетських активістів зібралися на площі Республіки в Парижі в неділю, щоб засудити Китай як «хижака» і «колоніальний режим». На банері було написано «Ні китайському тоталітаризму».



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube