Сі Цзіньпін уже в Парижі, його зустрів не Макрон. Перша заява (ВІДЕО)


19:3905.05.2024

Лідер Китаю Сі Цзіньпін 5 травня прибув до Франції, розпрочавши своє кількаденне турне країнами Європи. Разом з сі Цзіньпіном в Париж прибула перша леді Китаю Пен Ліюань, їх зустрів прем’єр Франції Габріель Атталь.

Лідер Китаю має зустрітись з президентом Франції Еммануелем Макроном та, крім двосторонніх відносин та відносин Китаю з ЄС, обговорити також міжнародні та регіональні питання. Про це він повідомив у своїй заяві з нагоди прибуття.

В ній сказано:

“На запрошення Президента Макрона я радий відкрити свій третій державний візит до Французької Республіки. У 2014 і 2019 роках я двічі відвідував Францію навесні, щоб приєднатися до французького народу у святкуванні 50-ї та 55-ї річниць встановлення дипломатичних відносин між Китаєм і Францією. З нагоди 60-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між Китаєм і Францією я знову ступив на прекрасну землю Франції, яка мені подвійно дорога. Користуючись нагодою, я хотів би від імені уряду і народу Китаю висловити щирі вітання і найкращі побажання уряду і народу Франції.

Як важливі представники східної і західної цивілізацій, Китай і Франція здавна захоплювали і притягували один одного. Французькі мислителі епохи Просвітництва почали вивчати китайську культуру на дуже ранньому етапі, а китайський народ також знайомий з такими гігантами французької культури, як Вольтер, Дідро, Гюго, Бальзак та ін. Шістдесят років тому Китай і Франція подолали бар’єри “холодної війни” і встановили дипломатичні відносини на рівні послів, і протягом останніх 60 років китайсько-французькі відносини завжди були в авангарді відносин Китаю із західними країнами, а також подавали міжнародному співтовариству приклад мирного співіснування і взаємовигідного співробітництва між державами різних суспільних ладів. В останні роки китайсько-французькі відносини підтримуються на високому рівні.

В останні роки китайсько-французькі відносини зберігають високий рівень розвитку, а співпраця в авіації, космосі, ядерній енергетиці, агропродовольчій та зеленій сферах постійно досягає нових результатів. Обидві країни тісно координують і співпрацюють у вирішенні проблем зміни клімату, захисту біорізноманіття та вдосконалення глобального управління. Повним ходом проходять різноманітні заходи Китайсько-французького року культури і туризму. Розвиток китайсько-французьких відносин не тільки приніс користь народам двох країн, а й вніс стабільність і позитивну енергію в турбулентний світ.

Під час мого візиту я проведу глибокий обмін думками з президентом Макроном щодо розвитку китайсько-французьких і китайсько-європейських відносин у нових умовах, а також щодо поточних важливих міжнародних і регіональних питань. Я сподіваюся, що завдяки цьому візиту ми зміцнимо традиційну дружбу між двома країнами, підвищимо політичну взаємну довіру, сформуємо стратегічний консенсус, поглибимо обміни та співпрацю в різних галузях, висвітлимо шлях вперед факелом історії, створимо краще майбутнє для китайсько-французьких відносин і зробимо новий внесок у забезпечення миру, стабільності та розвитку в усьому світі”, – йдеться в заяві.

Це перший візит Сі Цзіньпіна до Європи за п’ять років.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube