Україна оголосила про тимчасовий відступ від деяких положень Конвенції про права людини – через війну (ОНОВЛЕНО)


15:4929.04.2024

Українська влада поінформувала Раду Європи про відступ від деяких положень Конвенції про захист прав і свобод людини у зв’язку з воєнним станом.

Заяву опубліковано на сайті РЄ.

Зазначається, що на період воєнного стану влада може здійснювати наступні заходи:

  • примусово відчужувати майно для потреб держави,
  • запроваджувати комендантську годину,
  • встановлювати особливий режим в’їзду та виїзду,
  • запроваджувати заборону на мирні зібрання й мітинги.

Крім цього, дозволено проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу і вантажобагажу, службових приміщень і житла громадян, за винятком встановленого порядку, за винятком обмежень, встановлених Конституцією України.

Також в Україні може встановлюватися заборона або обмеження вибору місця перебування чи місця проживання осіб на території, де запроваджено воєнний стан.

Заяву було подано ще 4 квітня, але оприлюднили її лише зараз.

Речник ЄС Петер Стано на брифінгу в Брюсселі 29 квітня заявив, що Євросоюз із розумінням ставиться до заходів, яких вживає країна у стані війни.

“Якщо ми маємо проблему, або потенційну проблему з нашими українськими партнерами – ми її обговорюємо. Ми не вважаємо, що українські партнери будуть робити якісь кроки з “недоброї волі”. Ми повністю розуміємо важкі та складні умови, в яких вони діють. У нас немає причин вважати, що вони будуть здійснювати будь-які кроки з метою порушити власні міжнародні зобов’язання, ті питання, цінності й принципи, які є дуже важливими для ЄС і для відносин між Україною і Європейським Союзом”, – цитує його Укрінформ.

Речник ЄС утримався від коментарів стосовно відносин між Україною і Радою Європи, яку Київ поінформував про тимчасове обмеження універсальних прав людини через воєнний стан, адже ця організація є окремою та відмінною від ЄС.

При цьому Стано підтвердив, що повага до фундаментальних прав і свобод є надзвичайно важливою для ЄС, і її дотримання тісно пов’язане як із процесом вступу України до ЄС, так і з наданням Україні макрофінансової підтримки. Європейська сторона проводить уважний моніторинг та регулярну оцінку дотримання таких принципів, запевнив дипломат.

ОНОВЛЕНО: Повідомлення у ЗМІ про те, що Україна призупинила захист права на власність та вільні вибори, не відповідають дійсності. Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська у Facebook у понеділок, 29 квітня, у відповідь на публікації ЗМІ.

Він стверджує, що подібне повідомлення Україна направила на початку війни, а зараз тільки уточнила перелік і навпаки – переглянула та забрала застереження щодо обмеження певного набору прав.

«Повідомлення про можливість застосування обмежень певних прав ми дійсно надіслали практично одразу після запровадження воєнного стану у 2022 році – це частина наших міжнародних зобовʼязань (подібні повідомлення надсилаються ще з 2015 року.. Так чинять усі країни, які ведуть війну», – написав він.

Як зазначив Малюська, а у квітні 2024 року Україна вкотре уточнила перелік існуючих обмежень та зменшила його. Оскільки періодичний перегляд повідомлень та можливих обмежень – також міжнародні зобов’язання.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube