З такими друзями, як Конгрес, Україні й вороги не потрібні, – Bloomberg 


14:2019.04.2024

Навіть якщо вкрай необхідний законопроект про допомогу буде прийнятий, важко зрозуміти, сміятися чи плакати від того, на що перетворилися Конгрес і Америка, – пише Bloomberg.

-Якщо ви спостерігали за клоунадою, що розгортається в Капітолії США протягом останніх шести місяців, здалеку – з дружніх столиць, таких як Київ, або ворожих, таких як Пекін, Москва, Тегеран і Пхеньян, – ви бачили докази трагікомічної дисфункції: симптоми пізньої стадії хаотичного занепаду колишньої наддержави. Якщо ви спостерігали за цим зблизька у Вашингтоні, як це робив я, то все виглядає точно так само.

Кілька разів за ці місяці, протягом яких світ навколо Конгресу так сильно змінився, і здебільшого в гірший бік, з’являлися надії, що Америка зможе розв’язати цю управлінську кризу, що дозволить їй зробити друзів від України до Ізраїлю і Тайваню сильнішими, а весь світ трохи безпечнішим. Але щоразу такі надії розбивалися, а безлад ставав тільки більшим.

Ці вихідні приносять ще один такий момент, коли все може піти по-різному. У суботу ввечері Майк Джонсон, республіканський спікер Палати представників, планує винести на розгляд чотири законопроекти, які можуть нарешті забезпечити допомогу цим американським союзникам, окрім того, що вони ухвалюють перелік не пов’язаних між собою пунктів, які не мають сенсу, якщо ви не стежили за ними, та й то не завжди.

Ця сага розпочалася на початку жовтня. Україна вже другий рік героїчно захищалася від російського президента Владіміра Путіна і гостро потребувала більше зброї, боєприпасів та готівки. Але республіканці в Палаті представників також перебували у стані війни – один з одним. Одна фракція, залежна від колишнього і, можливо, майбутнього президента Дональда Трампа і збита з пантелику російською дезінформацією, скептично ставилася до допомоги Україні. Ці екстремісти збунтувалися і скинули власного спікера. Партії та Палаті представників знадобилося кілька тижнів, щоб витягнути з невідомості нового лідера. Вуаля, Джонсон.

Потім, 7 жовтня, ХАМАС атакував Ізраїль в одному з найбільш садистських терористичних нападів за всю історію. До кризи на сході Європи додався новий конфлікт, який раніше вважався дрімаючим, але зараз загрожує перерости в регіональну війну між Іраном і США. Інші протистояння виникли в Тайванській протоці і Південно-Китайському морі, де Китай продовжує залякувати друзів Америки. Окремо від усього цього, але також серйозно, продовжувала розгортатися міграційна криза на американському кордоні з Мексикою.

Засновники нації хотіли б, щоб Білий дім і Конгрес обговорювали, а потім діяли щодо кожного з цих окремих викликів окремо. Але сьогоднішня поляризація не дозволяє цього зробити. Республіканці MAGA косо дивилися на Україну, обіймали Ізраїль і гіперболізували питання кордону, тоді як багато демократів робили все навпаки.

Тож президент Джо Байден об’єднав усі ці проблеми в один пакет, який 20 жовтня надіслав до Конгресу як додатковий бюджетний запит. Він попросив близько 61 мільярда доларів на допомогу Києву (більша частина – у вигляді грошей американським компаніям, щоб вони могли поповнити запаси американських боєприпасів, відправлених в Україну), а також копійки для Ізраїлю, Тайваню, прикордонного контролю і багато іншого. Кожен у Конгресі міг знайти щось, що можна ненавидіти, але також і щось, що можна любити. І Байден зв’язав усе це воєдино правдоподібним наративом про те, що США та їхні союзники ведуть глобальну боротьбу проти авторитарних агресорів – правдоподібним, тому що Москва, Тегеран, Пекін і Пхеньян справді поводяться як нова вісь зла.

Ця спроба балансу і компромісу – нахабство! – лише ще більше розлютила представників MAGA в Конгресі. Після того, як багато їхніх умов щодо безпеки кордонів було виконано, вони підвищили свої вимоги. На короткий час здавалося, що США, намагаючись відновити світовий порядок, також впораються зі своєю міграційною кризою як з побічним продуктом.

Очевидно, що про це не могло бути й мови – для Трампа. Йому потрібен хаос на кордоні, тому що він хоче перемогти “слабкого” Джо під час їхнього майбутнього матчу-реваншу. Тож він зателефонував своїм друзям у Конгресі і сказав їм відхилити пакет. Традиційні республіканці були в жаху – тільки свіфтівське перо могло б віддати належне цьому перевороту MAGA – і знову вилучили прикордонний елемент. Сенат врешті-решт прийняв цей пакет, все ще досить близький до оригіналу Байдена. Все, що мала зробити Палата представників, – це сказати “ОК”.

Жартую. Звісно, республіканці в Палаті представників не погодилися і почали погрожувати вигнати Джонсона, так само, як вони вигнали його попередника. Але Джонсон, незважаючи на свою покірність Трампу, вже зрозумів, що Україна перебуває на межі поразки, а Ізраїлю також не завадила б допомога, оскільки він витрачає свої засоби протиповітряної оборони проти Ірану швидше, ніж очікувалося.

Тому Джонсон знову розділив пакет на частини і хоче проштовхнути рішення на голосуванні в Палаті представників у суботу. Але для того, щоб провести це голосування через таємничі правила Палати представників, йому знадобиться допомога демократів. Це зробить бухту MAGA ще гучнішою за його кров. Але тоді Палата представників може проголосувати окремо за допомогу Україні, Ізраїлю та Індо-Тихоокеанському регіону, а також – а чому б і ні? – про примусовий продаж соціальної мережі TikTok.

Законодавці можуть також перетворити частину українських грошей на кредити, заарештувати заморожені російські активи, накласти нові санкції на Іран і збільшити гуманітарну допомогу Газі. Або ж вони можуть внести будь-яку кількість інших змін, від незбагненних до божевільних. У п’ятому законопроекті кордон може отримати інший вигляд. Якщо більшість з цього пройде, перші чотири законопроекти знову будуть зшиті в пакет і потраплять до Сенату, а потім на стіл Байдена. Або ні.

Якби ви не так давно написали цей сюжет як пародію на “Стрічку”, критики розкритикували б сценарій як невиразний і перенапружений. Але ось ми тут. Можливо, політика насправді ніколи не “зупинялася на краю води”, як колись проголосив інший сенатор-республіканець Артур Ванденберг, підтримуючи президента-демократа Гаррі Трумена. Але протягом більшої частини останніх семи десятиліть США були принаймні достатньо розумними, рішучими і об’єднаними, щоб заспокоювати своїх друзів і стримувати ворогів, підтримуючи таким чином певний світовий порядок.

Тепер ця епоха здається минулою. Я молюся, щоб Конгрес ухвалив рішення про допомогу Україні. Однак, навіть за найкращого сценарію, важко зрозуміти, сміятися чи плакати над тим, на що перетворилися Конгрес і Америка. Гадаю, що в Києві плачуть, а в Москві та Пекіні сміються, – пише Андреас Клут, колумніст Bloomberg Opinion, який висвітлює питання американської дипломатії, національної безпеки та геополітики. Раніше він був головним редактором Handelsblatt Global та дописувачем журналу Economist.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube