Спікер Палати Джонсон представив план розділити допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню


06:4316.04.2024

Спікер Палати представників Майк Джонсон розіб’є законопроєкт про допомогу партнерам на чотири частини. Відповідний план він презентував своїм однопартійцям під час закритої зустрічі в Палаті представників у понеділок, 15-го квітня, повідомляє кореспондентка Голосу Америки.

Джонсон оприлюднив план просування іноземної допомоги через Палату представників, представивши чотири окремі законопроекти щодо допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню та іншим пріоритетам національної безпеки, які, за його словами, будуть проголосовані до кінця тижня, пише The Hill.

Ця стратегія викликала негайну реакцію з боку деяких консервативних законодавців, які вимагають, щоб будь-яка додаткова допомога Україні супроводжувалася посиленням безпеки на американо-мексиканському кордоні – пропозиції, виключені із законодавчого плану Джонсона, – що ставить під сумнів життєздатність планів спікера.

“Багато консерваторів дуже засмучені тим, як це відбувається”, – сказала депутат Марджорі Тейлор Грін. “Він буквально порушив свою обіцянку”.

Джонсон представив свою пропозицію під час закритої конференції Республіканської партії в підвалі Капітолію в понеділок, після місяців зволікання з прийняттям рішень з політично гострої теми, яка розколола його партію і загрожувала його лідерству.

План полягає в тому, що спочатку буде прийнято процедурне правило, яке регулює всі чотири законопроекти – Україна, Ізраїль і Тайвань отримають свої власні, а четвертий зосередиться на пріоритетах національної безпеки. Потім кожна пропозиція буде голосуватися окремо, на відміну від прийнятого Сенатом закону про зовнішню допомогу на суму 95 мільярдів доларів, який об’єднав різні елементи в єдиний пакет.

Четвертий законопроект, пов’язаний з національною безпекою, за словами Джонсона, включатиме пропозицію допомогти оплатити допомогу Україні за рахунок арешту російських активів; план надання частини допомоги у вигляді кредитів; а також нові санкції проти Ірану після того, як Тегеран завдав ударів по Ізраїлю на вихідних.

Інший законодавець від Республіканської партії заявив, що вона також включатиме заборону TikTok і конвертовані кредити для надання гуманітарної допомоги.

Поетапна стратегія Джонсона має унікальну перевагу, оскільки дозволяє законодавцям обирати, які частини сенатського законопроекту вони хочуть підтримати, а проти яких – виступити. Щоб ще більше підсолодити угоду, він дозволяє пропонувати поправки до кожної пропозиції.

“На вихідних мій телефон розривався від дзвінків від усіх депутатів, які повідомляли мені про свої ідеї”, – сказав Джонсон журналістам після зустрічі за зачиненими дверима. “На мою думку, з усіх думок, які були висловлені, був досягнутий консенсус, який полягав у тому, що мої колеги дійсно хотіли проголосувати за ці заходи незалежно, а не об’єднати їх в один пакет, як це було зроблено в Сенаті”.

Джонсон сказав, що текст законопроектів буде оприлюднений “дещо раніше” у вівторок, і він дотримуватиметься правила Палати представників, яке дає законодавцям 72 години на вивчення законопроектів до того, як їх попросять проголосувати за них – цей графік затримає Палату представників у Вашингтоні щонайменше до п’ятниці, що на день пізніше, ніж заплановано.

Втім, план залишається дуже мінливим, і навколо нього кружляє безліч питань, зокрема, наскільки далеко пропозиції Палати представників відрізнятимуться від верхньої межі видатків Сенату, і чи будуть ці чотири законопроекти надіслані до верхньої палати окремо, чи будуть об’єднані і подані в єдиному пакеті.

Ще одна ключова непередбачувана обставина – це те, як демократи відреагують на пропозицію Джонсона. Демократи в обох палатах наполягають на тому, що вони хочуть, щоб Палата представників прийняла ухвалений Сенатом додатковий законопроект – позиція, яку лідер меншості в Палаті представників Хакім Джеффріс (D-N.Y.) підтвердив нещодавно, в понеділок вранці.

Деякі провідні демократи, все ще чекаючи на деталі законопроектів, висловили застереження щодо стратегії Джонсона, не в останню чергу тому, що це означає, що додаткова допомога українським військовим буде відкладена, поки обидві палати підуть на канікули наступного тижня.

“Вони ще не придумали [законодавство], а у нас немає часу. У нас немає. Тому я налаштований дуже скептично”, – сказав депутат Адам Сміт (штат Вашингтон), старший демократ у Комітеті з питань збройних сил. “Україна перебуває на життєзабезпеченні, а тут, схоже, готуються висмикнути вилку з розетки. Навіть не стільки висмикнути. Вони перечіпляються через вилку. Це навіть не обов’язково навмисно, це просто нерозуміння серйозності ситуації і важливості моменту”.

Реакція республіканців на гамбіт Джонсона щодо зовнішньої допомоги в понеділок була неоднозначною: деякі жорстко налаштовані консерватори схвалювали його рішення виділити пріоритети в окремі законопроекти і включити відкритий процес внесення поправок, але водночас критикували виключення безпеки кордонів.

“Мені подобається той факт, що Джонсон розділив їх”, – сказав депутат Елі Крейн (Аріз.) після закінчення закритого засідання конференції Республіканської партії, назвавши упущення безпеки кордонів “жахливим”.

“Кордон повинен бути пріоритетом”, – додав він. “Скільки разів ви чули, як керівництво та інші республіканці говорили, що це пагорб, на якому ми помремо, так? А тепер він просто зник. Мені це не подобається”.

Конгресмен Боб Гуд (штат Вірджинія), голова Кокусу свободи Палати представників, підтримав цю думку, привітавши розмежування пріоритетів і план процесу внесення поправок, але водночас розкритикувавши недостатню безпеку кордонів.

“Американський народ буде дуже розчарований, якщо ми не вимагатимемо безпеки кордонів для того, щоб фінансувати Україну, тому що ми фактично говорили, що збираємося зробити це протягом останніх шести місяців”, – сказав він.

Під час засідання Республіканської партії в понеділок депутат Метт Ґаєц (Республіканська партія Флориди) закликав лідерів республіканців притримати законопроекти про зовнішню допомогу – навіть якщо вони будуть прийняті цього тижня – перед тим, як відправити їх до Сенату, щоб чинити тиск на лідерів демократів у верхній палаті, щоб вони прийняли прийняті Палатою представників прикордонні реформи, які Джонсон виключив з дебатів про зовнішню допомогу.

“Ми не повинні надавати жодної допомоги іншим країнам, доки Сенат не розгляне HR-2”, – заявив після цього Ґаєц, маючи на увазі законопроект про кордон, прийнятий Палатою представників Республіканської партії минулого року.

Інші республіканці приєдналися до критики, в тому числі Грін, який погрожував провести голосування про відставку Джонсона через допомогу Україні.

Виступаючи перед журналістами після конференції, Грін сказала: “Я рішуче проти цього плану в його нинішньому вигляді”, але не розкрила жодних подробиць про те, коли – і чи планує – вона ініціювати свою резолюцію про відставку Джонсона.

“Я ще не вирішила цього питання”, – сказала вона, але ствердила, що Джонсон “точно не буде спікером наступного Конгресу, якщо нам пощастить отримати більшість”.

На запитання, чи буде він спікером до кінця цього Конгресу, Грін відповів: “Це буде вирішуватися, як і в наступному: “Це ще належить вирішити, як я вже сказав, я все ще обробляю те, що я там почув”.

А дехто тримав свої карти близько до грудей, не розкриваючи своєї позиції, поки вони опрацьовують пропозицію і чекають, щоб розібратися в деталях.

“Побачимо”, – сказав журналістам республіканець Чіп Рой (Техас), коли його запитали, що він думає про план.

План Джонсона щодо зовнішньої допомоги зіткнеться з першим випробуванням, коли Палата представників проведе процедурне голосування, щоб відкрити дебати щодо законопроектів. Голосування за регламент, який регулює дебати щодо законопроектів, зазвичай є буденною партійною процедурою, коли партія більшості голосує на підтримку, а партія меншості – проти.

Але жорстко налаштовані консерватори протягом усього цього Конгресу зривали голосування за регламент на знак протесту проти різних рішень, прийнятих керівництвом Республіканської партії, що є можливим, оскільки Палата представників готується розглянути законодавство про іноземну допомогу.

Крейн, який у минулому виступав проти голосування за регламент, сказав журналістам, що “побачимо”, коли його запитали, чи підтримає він процедурне голосування, а Гуд відповів: “Я почекаю, щоб побачити, як виглядатиме регламент”.

Депутат Корі Міллс (Республіканська партія Флориди) заявив, що не підтримає цю норму, якщо законодавство про іноземну допомогу не врегулює ситуацію на південному кордоні і не включатиме H.R. 1, великий енергетичний пакет Палати представників, який, за його словами, може допомогти оплатити іноземну допомогу.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube