Іран використовує український досвід, але Ізраїль – не Україна, – ВВС


05:4114.04.2024

Іран та Ізраїль десятиліттями вели приховані війни між собою, але вперше Іран тепер атакує Ізраїль безпосередньо з іранської землі, пише головний міжнародний кореспондент BBC News Ліз Дюсет.

Це вже не протистояння, очолюване масивом потужних проіранських угруповань в регіоні, проти ворога, який довго мовчав про власні атаки на іранські об’єкти та цілеспрямовані вбивства.

Ізраїль описує Іран як найбільшого світового спонсора тероризму; для Ірану ворожість до Ізраїлю, який він називає “сіоністським режимом”, є основним принципом його революційної доктрини 1979 року.

Ризик конфронтації зростав з кожним місяцем війни в секторі Газа.

Іран давно пишається тим, що грає в довгу гру, виявляючи “стратегічне терпіння”.

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї уникав повномасштабної війни відтоді, як він прийшов до влади в 1989 році після руйнівної ірано-іракської війни.

Тепер світ чекає, щоб побачити вплив сьогоднішнього безпрецедентного удару.

зустріч
Підпис до фото. Екстренна зустріч воєнного кабінету Ізраїлю

Іран намагається використати досвід, здобутий в Україні

Схоже, що ідея нападу Ірану полягає в тому, щоб подолати передову оборону Ізраїлю дешевими дронами, щоб дати його більш складним балістичним ракетам кращі шанси вразити свої цілі, пише міжнародний кореспондент BBC Newsnight Джо Інвуд.

Це подібна тактика, яку ми бачили в інших місцях, каже оборонний аналітик Джастін Крамп з видання Sibylline.

“Тактика Ірану, схоже, надихається досвідом з України, де ті самі дрони використовувалися разом із крилатими та балістичними ракетами, щоб подолати протиповітряну оборону”, – каже він.

Кілька місяців тому нас відвезли до ізраїльської батареї Iron Dome (“Залізний купол”). Він складався з низки взаємопов’язаних пускових установок, кожна з яких була завантажена декількома ракетами.

Кожна з них здатна збити безпілотник або ракету, що летить у повітрі.

Іран, схоже, підрахував, що для того, щоб подолати цю систему, потрібна і кількість, і якість.

Однак, за словами Крампа, ця стратегія далека від успіху.

“Ізраїль – це не Україна; літаки США та, ймовірно, Великої Британії, здається, допомагають знищувати цілі, – каже він. А ВПС Ізраїлю мають високі можливості. Крім того, Ізраїль має різні протиракетні системи, які буде важко здолати”.

Ступінь, до якого ця безпрецедентна атака зможе пробити протиповітряну оборону Ізраїлю, і шкода, яку вона може завдати, ймовірно, вплине на рівень будь-якої відповіді Ізраїлю.

Нагадаємо, Іран атакував Ізраїль, запустивши на його територію понад 200 ракет і дронів



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube