У Байдена не пішли на угоду з Джонсоном – він хотів прив’язати допомогу Україні до скасування газового мораторію, – Bloomberg


15:3103.04.2024

Адміністрація Байдена відхилила угоду зі спікером Палати представників Майком Джонсоном, яка мала прив’язати надання допомоги Україні до скасування призупинення адміністрацією Байдена видачі нових ліцензій на експорт скрапленого природного газу.

Про це пише Bloomberg.

“Президент чітко дав зрозуміти, що республіканці в Палаті представників повинні якнайшвидше ухвалити двопартійну угоду про національну безпеку, яка вже пройшла через Сенат, щоб надати Україні допомогу, якої вона терміново потребує для захисту від російської тиранії”, – йдеться в заяві Білого дому, опублікованій у вівторок.

“Президент підтримує паузу в очікуванні додаткових погоджень ліцензій на експорт ЗПГ для оцінки економічних і кліматичних наслідків для споживачів і громад”.

Раніше агентство Reuters повідомляло, що американські чиновники “відкриті” до можливого скасування паузи на видачу дозволів на експорт ЗПГ, яку адміністрація запровадила наприкінці січня, але спочатку хотіли б побачити всю пропозицію в повному обсязі. У Білому домі заявили, що це повідомлення “не відповідає дійсності”.

Джонсон протягом останніх тижнів висловлював зацікавленість у тому, щоб пов’язати надання допомоги Україні та Ізраїлю зі скасуванням паузи, і піднімав це питання з президентом Джо Байденом під час зустрічі тет-а-тет наприкінці минулого місяця, за словами особи, знайомої з цим питанням.

Джонсон, виступаючи в ефірі Fox News Sunday, натякнув, що планує внести на розгляд пакет допомоги Україні, який може включати формулювання про скасування паузи, після того, як Палата представників повернеться з весняних канікул 9 квітня.

“Ми хочемо мати експорт природного газу, який допоможе відмовитися від фінансування військових зусиль Володимира Путіна”, – сказав Джонсон.

Поки що невідомо, чи підтримають такий план демократи, яким Джонсону, ймовірно, доведеться ухвалити цей закон, незважаючи на опозицію з боку жорстко налаштованих консервативних республіканців. У лютому Сенат ухвалив законопроект про надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму 95 мільярдів доларів після кількох місяців затримок.

Адміністрація Байдена розпорядилася припинити видачу нових ліцензій на експорт ЗПГ до країн Європи, Азії та інших країн, які не є партнерами США по зоні вільної торгівлі, поки Міністерство енергетики вивчає, як ці поставки впливають на зміну клімату, економіку та національну безпеку.

Мораторій загрожує зірвати плани багатомільярдних експортних проектів уздовж узбережжя Мексиканської затоки США, в тому числі великого експортного заводу, запланованого в рідному штаті Джонсона, Луїзіані, компанією Venture Global LNG Inc. під назвою CP2, який викликав гнів кліматичних активістів.

Джонсон підняв питання цього проекту на зустрічі з Байденом, згідно з New York Times, яка раніше повідомляла про цю зустріч.

Нагадаємо, США після руйнівних ракетниї атак передали генератори і когенераційні установки постраждалим регіонам України (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube