Армія Ізраїлю помилково вдарила по гуманітарному конвою. Є загиблі, у світі скандал


07:2003.04.2024

Начальник штабу Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) Герці Халеві заявив, що смертоносний ізраїльський удар по гуманітарному конвою в Секторі Газа 2 квітня, став результатом “помилкової ідентифікації”.

Про це повідомляє Армія оборони Ізраїлю в соцмережі Х.

“Минулої ночі було вбито сім співробітників “Всесвітньої центральної кухні” (World Central Kitchen). WCK – це організація, люди якої працюють по всьому світу, зокрема в Ізраїлі, щоб творити добро в складних умовах. ЦАХАЛ тісно співпрацює зі Всесвітньою центральною кухнею і високо цінує важливу роботу, яку вони виконують”, – сказав Халеві у відеозверненні.

Він також повідомив, що ізраїльська армія вже завершила попереднє розслідування атаки. Його результати передали з бази Південного командування ЦАХАЛу.

“Це була помилка, яка стала наслідком неправильної ідентифікації, вночі, під час війни, у дуже складних умовах. Цього не повинно було статися”, – пояснив військовий, додавши, що не було жодного “наміру завдати шкоди гуманітарним працівникам WCK”.

“Незалежний” орган також розслідуватиме інцидент й оприлюднить свої висновки найближчими днями, сказав Халеві, додавши, що ЦАХАЛ негайно реалізує свої висновки і поділиться ними з WCK разом з іншими відповідними міжнародними організаціями.

“Цей інцидент був серйозною помилкою. Ізраїль воює з ХАМАС, а не з населенням Гази. Ми шкодуємо про ненавмисне заподіяння шкоди членам WCK. Ми від щирого серця поділяємо горе їхніх родин, а також всієї організації Всесвітньої центральної кухні”, – сказав начальник штабу Армії оборони Ізраїлю.

Президент США Джо Байден заявив, що Ізраїль зробив недостатньо для захисту працівників гуманітарних організацій, а також цивільного населення в секторі Гази.

Про це йдеться в заяві, поширеній у вівторок – після того, як стало відомо про загибель гуманітарних працівників.

«Цей конфлікт був одним із найгірших за останній час з точки зору кількості вбитих гуманітарних працівників. Це – головна причина, чому розподіл гуманітарної допомоги в Газі був таким складним, оскільки Ізраїль не зробив достатньо, щоби захистити працівників гуманітарних організацій, які намагаються надати вкрай необхідну допомогу цивільним»,- наголосив американський лідер.

Він зазначив, що таких інцидентів, як стався напередодні, коли від ударів ЦАХАЛ загинули семеро працівників організації World Central Kitchen, не повинно бути.

«Ізраїль також не зробив достатньо для захисту цивільного населення»,- підкреслив Байден, додавши, що Сполучені Штати неодноразово звертали увагу на це.

Байден також зауважив, що розслідування, яке пообіцяла провести ізраїльська сторона, має бути завершене швидко, результати оприлюднені, а винні притягнуті до відповідальності.

«Сполучені Штати продовжуватимуть робити все можливе для доставки гуманітарної допомоги палестинським мирним жителям у Газі всіма доступними засобами. Я надалі наполягатиму на тому, щоб Ізраїль зробив більше для сприяння цій допомозі»,- продовжив глава Білого дому.

Він також наголосив, що американська сторона наполягатиме на негайному припиненні вогню в рамках угоди щодо повернення заручників. «Моя команда в Каїрі зараз працює над цим»,- зазначив президент США.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube