У попередженні США про теракт мова йшла конкретно про “Крокус”, – The Washington Post


06:3503.04.2024

Більш ніж за два тижні до того, як терористи влаштували криваву атаку в передмісті Москви, уряд США повідомив російським чиновникам, що Крокус Сіті Холл, популярний концертний майданчик, був потенційною ціллю, за словами американських чиновників, знайомих з цим питанням.

Про це повідомляє The Washington Post.

Високий ступінь конкретизації попередження підкреслює впевненість Вашингтона в тому, що “Ісламська держава” готувала атаку, яка загрожує великій кількості цивільних осіб, і прямо суперечить заявам Москви про те, що попередження США були занадто загальними, щоб допомогти запобігти нападу.

Визначення США концертного залу “Крокус” як потенційної цілі – факт, про який раніше не повідомлялося – піднімає нові питання про те, чому російська влада не змогла вжити більш рішучих заходів для захисту об’єкту, де бойовики вбили понад 140 осіб і підпалили будівлю. Відгалуження Ісламської держави взяло на себе відповідальність за напад, який став найсмертоноснішим в Росії за останні 20 років. Американські офіційні особи публічно заявили, що угруповання, відоме як “Ісламська держава-Хорасан”, або “ІДІЛ-К”, “несе повну відповідальність”, але президент Росії Володимир Путін намагався покласти провину на Україну.

Атака ще більше підірвала імідж сили і безпеки, який намагається створити російський лідер, і оголила фундаментальні слабкі місця в апараті безпеки країни, який поглинула більш ніж дворічна війна в Україні. На думку аналітиків і оглядачів російської політики, путінські спецслужби більше стурбовані придушенням політичного інакомислення і опозиції до президента, ніж викоріненням терористичних змов.

Сам російський лідер публічно відкинув попередження США всього за три дні до нападу 22 березня, назвавши їх “відвертим шантажем” і спробою “залякати і дестабілізувати наше суспільство”.

Американські чиновники, знайомі з інформацією, якою Вашингтон поділився з Москвою, говорили на умовах анонімності, щоб обговорити чутливі розмови і розвіддані. Прес-секретар Ради національної безпеки відмовився від коментарів для цієї історії. Раніше там визнавали, що Сполучені Штати передали інформацію “про запланований теракт у Москві”, але не сказали, що Крокус Сіті Холл був названий в якості можливої цілі.

Представник Кремля не відповів на запитання The Washington Post про попередження Крокус Сіті Холу. Але у вівторок Сергій Наришкін, голова Служби зовнішньої розвідки Росії, заявив журналістам у Москві, що інформація, якою поділилися Сполучені Штати, була “занадто загальною і не дозволила нам повністю встановити тих, хто скоїв цей жахливий злочин”, повідомляє державне інформаційне агентство “Інтерфакс”.

Наришкін заявив, що у відповідь на інформацію американської розвідки Росія “вжила відповідних заходів для запобігання” нападу. Але відео з місця події показує, що бойовики не зустріли значного опору. Російські ЗМІ повідомляють, що спеціалізовані підрозділи поліції прибули лише через годину після початку стрілянини, а потім чекали більше 30 хвилин, перш ніж увійти в будівлю, а на той час нападники вже втекли.

Хоча Вашингтон регулярно ділиться інформацією про можливі терористичні атаки з іншими країнами, в рамках політики, відомої як “обов’язок попереджати”, незвично надавати інформацію про конкретні цілі супротивнику, кажуть чиновники і експерти. Це загрожує розкриттям того, як Сполучені Штати отримали розвіддані, що потенційно може поставити під загрозу таємну розвідувальну діяльність або людські джерела.

Але інформація, яка вказувала на напад на концертний зал, також вказувала на потенційну небезпеку для американців у Росії. 7 березня посольство США публічно заявило, що “відстежує повідомлення про те, що екстремісти планують здійснити напади на місця масових зібрань у Москві, включаючи концерти”, і порадило громадянам США “уникати великих зібрань протягом наступних 48 годин”.

За словами людей, знайомих з цим питанням, Сполучені Штати поділилися інформацією з Росією за день до цього публічного попередження. Наришкін сказав, що “американські спецслужби” передали інформацію ФСБ, російській службі державної безпеки.

Згідно з політикою попередження, Сполучені Штати також нещодавно поділилися інформацією про тероризм з іншим супротивником – Іраном. У січні американські чиновники попередили, що Ісламська держава планує здійснити напади в цій країні, за словами американських чиновників, які заявили, що розвіддані були достатньо конкретними, щоб допомогти іранській владі запобігти подвійним вибухам терористів-смертників, які забрали життя щонайменше 95 людей в місті Керман. Ісламська держава, яка вважає шиїтське мусульманське населення Ірану, яке становить більшість, віровідступниками, напала на багатотисячний натовп скорботних, які вшановували четверту річницю смерті генерал-майора Касема Сулеймані, який загинув від удару американського безпілотника в Іраку в 2020 році.

Про попередження США Ірану першою повідомила газета The Wall Street Journal.

Незважаючи на відсутність ефективної системи безпеки в “Крокус Сіті Холі”, є ознаки того, що російський уряд, принаймні спочатку, серйозно поставився до попередження Вашингтона, яке, за словами одного з американських чиновників, містило інформацію про плани Ісламської держави атакувати синагогу. Наступного дня після того, як Москва отримала цю інформацію, ФСБ оголосила, що запобігла нападу Ісламської держави на синагогу в Москві.

15-річний Іслам Халілов, який розповів, що в ніч нападу працював у гардеробі концертного залу, сказав, що співробітники “Крокусу” були попереджені про можливість терористичної атаки незабаром після публічного попередження 7 березня. “Нас попередили, що можуть бути теракти, проінструктували, що робити і куди виводити людей”, – сказав Халілов в інтерв’ю Дмитру Єгорову, відомому російському спортивному журналісту, яке було розміщене на YouTube. Халілов сказав, що на місці проведення були посилені заходи безпеки, в тому числі з тренованими собаками.

Чому безпека не була посилена і збережена після першого попередження, залишається незрозумілим. Можливо, що російські спецслужби, не побачивши, що в найближчі дні після 7 березня не було здійснено жодної атаки, припустили, що американська інформація була невірною, і послабили свою пильність, припускають деякі американські чиновники.

Путін публічно висміяв терористичні попередження від, як він вважав, “низки офіційних західних структур” під час зустрічі з вищим керівництвом ФСБ 19 березня. “Ви про них добре знаєте, тому я не буду зараз вдаватися в подробиці”, – сказав Путін, згідно з офіційною стенограмою Кремля.

Путін підкреслив, що найважливіша робота ФСБ була в Україні в рамках того, що він евфемістично назвав “спеціальною військовою операцією Росії”. Путін прирівняв українські сили до терористів і припустив, що вони становлять пряму загрозу для Росії. “Неонацистський київський режим також перейшов до терористичної тактики”, – сказав Путін, включаючи “спроби вербування виконавців диверсійних і терористичних атак, спрямованих на об’єкти критичної інфраструктури та громадські місця в Росії”.

Після того, як російська влада затримала підозрюваних у нападі на “Крокус Сіті Холл”, Путін та інші високопосадовці заявили, що Київ найняв оперативників і розробив для них плани втечі в Україну – звинувачення, які американські та українські офіційні особи відкинули.

У минулому Росія з вдячністю приймала допомогу від США. Двічі за часів адміністрації президента Дональда Трампа Путін дякував американцям за обмін інформацією, яка допомогла зірвати терористичні атаки в Санкт-Петербурзі, у 2017 і 2019 роках.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube