В оточенні Путіна знають, що Київ непричетний до теракту у “Крокусі”, – Bloomberg


21:3326.03.2024

Дехто в оточенні Путіна не бачить зв’язку України з московською атакою.
Немає жодних ознак причетності Києва, кажуть знайомі з цим питанням. Але Путін каже, що відповідальні ісламісти, але все ще наполягає на ролі України.

Про це пише Bloomberg.

Хоча Владімір Путін продовжує стверджувати, що Україна може бути причетною до теракту в Москві, в результаті якого загинуло 139 осіб, дехто з найближчого оточення російського президента не погоджується з ним.

За словами чотирьох осіб, тісно пов’язаних з Кремлем, немає жодних доказів причетності України. Путін був присутній на обговореннях, де чиновники погодилися, що немає ніякого зв’язку з Києвом, але він залишається рішуче налаштованим використовувати трагедію, щоб спробувати згуртувати росіян на підтримку війни в Україні, за словами однієї людини, обізнаної з ситуацією, яка попросила не називати її ім’я, оскільки це чутливе питання.

За словами людей, кремлівські чиновники були шоковані нездатністю служб безпеки запобігти п’ятничному нападу зі зброєю на людей, які відвідували концерт у московському Крокус Сіті Холі. Майже ніхто зі знайомих їм представників політичної та бізнес-еліти Росії не вірить, що за нападом стоїть Україна, кажуть люди.

Путін двічі намагався пов’язати Україну з найстрашнішим злочином Москви за останні два десятиліття, навіть коли відповідальність за нього взяла на себе Ісламська держава. Пізно ввечері в понеділок президент визнав, що ісламістські бойовики здійснили напад, але в телевізійних коментарях сказав офіційним особам, що “ми зацікавлені в тому, щоб встановити, хто його замовив”.

США “намагаються переконати своїх сателітів та інші країни світу в тому, що, за даними їхньої розвідки, в московському теракті нібито немає ніякого київського сліду”, – заявив Путін на зустрічі зі своїми керівниками служб безпеки.

Україна категорично відкидає будь-яку причетність і називає атаку операцією Кремля під чужим прапором, тоді як офіційні особи США заявляють, що відповідальність за неї несе виключно Ісламська держава.

Головні союзники Путіна охоче підхоплюють його тему. Це викликає припущення, що він може використати громадський гнів через трагедію для посилення війни проти України, в тому числі, можливо, віддавши наказ про чергову мобілізацію резервістів до армії.

“Звичайно, Україна”, – заявив у вівторок журналістам секретар Ради безпеки Росії Ніколай Патрушев у відповідь на запитання, хто несе відповідальність за теракт – Ісламська держава чи Україна.

“Терористи і ті, хто за ними стоїть – кривавий режим України, Вашингтон, Брюссель – сподіваються, що за допомогою таких терактів їм вдасться розколоти наше суспільство”, – заявив у вівторок спікер нижньої палати російського парламенту В’ячеслав Володін в заяві, опублікованій на його сайті. “Ми повинні зробити все для того, щоб консолідація була ще сильнішою”.

У той час як ісламістські радикали здійснили напад, українські та американські і британські спецслужби сприяли цьому, заявив у вівторок журналістам Олександр Бортніков, директор Федеральної служби безпеки, відомої як ФСБ, не наводячи при цьому жодних доказів.

В оточенні Путіна знають, що Київ непричетний до теракту у "Крокусі", - Bloomberg 1
В оточенні Путіна знають, що Київ непричетний до теракту у "Крокусі", - Bloomberg 3

Олександр БортніковФотограф: Гавриїл Григоров/AFP/Getty Images

“Служби безпеки знають, що це була “Ісламська держава”, але після заяв Путіна у них немає іншого вибору, окрім як виконувати накази і доводити причетність України або Заходу”, – сказав Андрій Солдатов, експерт з питань ФСБ і російської розвідки.

США публічно попередили 7 березня про ризик “неминучої” терористичної атаки в Москві, в тому числі на концертах, і заявили, що ділилися розвідданими з Росією. Путін відкинув це як спробу “дестабілізувати наше суспільство” на зустрічі з офіцерами ФСБ за три дні до нападу бойовиків.

Російські спецслужби не відреагували оперативно на попередження США, і деякі чиновники можуть бути зміщені зі своїх посад у відповідь, за словами двох людей, які мають зв’язки з владою. Атака може призвести до перестановок у керівництві силових відомств, кажуть ці люди.

Трагедія викликала політичні вимоги скасувати мораторій на смертну кару, що діє в Росії з 1996 року. Це питання “активно обговорюється”, але рішення має прийняти Конституційний суд, заявив Володін, виступаючи перед депутатами у вівторок, повідомляє “Інтерфакс”.

Чотирьом чоловікам, усім з Таджикистану в Центральній Азії, на закритому судовому засіданні в неділю були пред’явлені звинувачення в здійсненні нападу на концертний зал. Московський суд постановив утримувати їх під вартою до 22 травня. Ще троє людей були заарештовані в понеділок, а восьмий чоловік був затриманий у вівторок.

На зустрічі з керівниками силових відомств Путін запитав, чому радикальні ісламісти нападають на Росію, коли вона “підтримує справедливе вирішення” близькосхідного конфлікту, і запитав, як вони можуть виправдати звірства, вчинені під час священного для мусульман місяця Рамадан. Він також розкритикував уряд у Києві та його “західних покровителів”.

ФСБ затримала чотирьох підозрюваних у Брянській області Росії, стверджуючи, що вони прямували в Україну. Хоча Путін прямо не звинуватив українську владу в причетності до нападу, він заявив у суботу, що для чоловіків було підготовлено “вікно” для перетину кордону.

Проте навіть його найближчий союзник, президент Білорусі Олександр Лукашенко, схоже, заперечив твердження Путіна про те, що підозрювані намагалися втекти в Україну.

Лукашенко заявив журналістам у вівторок, що підозрювані спочатку попрямували до Білорусі, але побачили, що прикордонний контроль був посилений, “тому вони розвернулися і попрямували в бік України”, повідомила державна інформаційна служба “Белта”.

 Нагадаємо, Держдепартамент США розповів, як Росію попереджали про теракт в Crocus City Hall



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube