Про 3 хвилини до Києва – маячня. Скільки насправді летить “Циркон” до міст України


17:5326.03.2024

Попри широко розповсюджену інформацію про час, який необхідний “Циркону” для удару по містах України, вони не відповідають дійсності.

Про це пише defence-ua.

Після чергової невдалої для РФ атаки по Києву своєю найновішою ракетою 3М22 “Циркон” у мережі швидко поширились розрахунки її підльотного часу, мовляв, до столиці вона летить 3 хвилини, до Одеси – 1. Але справа в тому, що такі “розрахунки” не мають відношення до реальних.

Зокрема вказується, що швидкість “Циркона” складає 9000 км/год. Скоріш за все, ці дані були взяті з публікації Defense Express, щодо отриманих з власних джерел швидкості “Циркона”, який дійсно виявився гіперзвуковим. Але справа в тому, що 9000 км/год – це прямий результат переведення зазначених 7,5 Махів, які є тимчасовою короткочасною швидкістю, коли ракета починає пікірування до цілі. Водночас оціночна швидкість на основній маршевій ділянці складає 5,5 Маха.

Один з уламків ЗМ22 "Циркон" після удару по Києву 25 березня 2024 року
Один з уламків ЗМ22 “Циркон” після удару по Києву 25 березня 2024 року

Одразу опустимо складну фізику. Але необхідно знати, що число Маха, як швидкість звуку, залежить від середовища. Апроксимовано – від висоти. Біля землі 1 Мах = 1225 км/год, на 10 км = 1078 км/год. Але це не лінійна залежність “чим вище – тим менше”, бо на висоті у 30 км вона складає 1086 км/год, а на 40 км – 1142 км/год. Більше того, це умовні “табличні” цифри й вони також залежать від багатьох факторів.

А якраз якщо не сильно вдаватися у суть, то нібито 7,5 Маха якраз і дорівнюють десь близько 9000 км/год, які й розповсюдились по багатьом публікаціях. Водночас, знову, 7,5 Маха – це короткочасна максимальна швидкість, а основу ділянку маршруту “Циркон” долає на 5,5 Махів. А це вже на умовній висоті 30 км – 5973 км/год.

Нібито далі простіше, треба просто взяти відстань від місця запуску ракети до Києва та отримати час польоту ракети. Рівень математики початкової школи: у випадку атаки по столиці отримаємо близько 7 хвилин, якщо для пуску рашисти використовують “Объект-100” під Севастополем, або близько 6 хвилин у випадку пуску з мису Тарханкут, якщо його запускають з модернізованого “Бастиона”.

Береговий ракетний комплекс "Бастион"
Береговий ракетний комплекс “Бастион”

Але ні. Бо будь-яка ракета летить за певною траєкторією, спочатку вона підіймається на значну висоту, потім розганяється, потім починає знижуватись і у піке мчиться до землі. Якщо навіть просто уявити, що об’єкт летить з постійною швидкістю за параболою, то вже зрозуміло, що відстань по прямій буде меншою за відстань реального польоту за параболою.

А для обрахування точного підльотного часу необхідно мати точні параметри ракети, її швидкості, висоти польоту, точної траєкторії загалом з урахуванням маневрів. Тим паче, у “Циркона” вона аеробалістична.

Приклад аеробалістичної траєкторії
Приклад аеробалістичної траєкторії

Тому наразі навряд хтось взагалі точно може сказати, який з точністю до секунди підльотний час “Циркона” до будь-якого міста України. Але більш важливим параметром є те, наскільки швидко сам запуск ракети буде зафіксований, проведена ідентифікація та через скільки буде оголошено попередження про загрозу. А це вже дійсно означає, що залишається дуже обмаль часу для того, щоб знайти безпечне місце.

Нагадаємо, вчора у Києві ЗСУ збили одразу два “аналоговнєтні” “Циркони”



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube